XP Prof sp-2 i Win Me na jednym PC

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

tamir

Post autor: tamir » 24 lut 2007, 12:28

XP Prof sp-2 i Win Me na jednym PC

Składam komputer dla brata.
Brat potrzebuje mieć oprócz XP Prof. również Me ze względu na obsługę starszego sprzętu i niektóre programy giełdowe.
Oto konfiguracja sprzętu :
PC-brata
1. CPUID: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 4600+
2. Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M59SLI-S5 (2 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x8, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Dual Gigabit LAN, IEEE-1394)
Mikroukład płyty głównej nVIDIA nForce 590 SLI, AMD Hammer
3. Karta wideo RADEON X1600Pro PCIExpress GV-RX16P256DE-RH (256 MB)
4. DIMM1: GR667D264L5/1G 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM (5-5-5-15 (małpa) 333 MHz) (4-4-4-12 (małpa) 266 MHz) (3-3-3-9 (małpa) 200 MHz)
Taktowanie pamięci 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS)
Command Rate (CR) 2T
5. Karta dźwiękowa Realtek ALC888 (małpa) nVIDIA nForce 590 SLI (MCP55PXE) - High Definition Audio Controller
6. Napęd dysków optycznych HL-DT-ST DVD-RAM GSA-H30N (SATA)
7. Dysk fizyczny SAMSUNG HD321KJ (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
8. Dysk fizyczny ST340810A (40 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)

Próbowałem z pod XP zainstalować Me na wolną partycję dysku ATA(3-Partycje podstawowe) NTFS -odmowa (sugestia xp -uruchom z DOS) -odmowa
sformatowałem tę partycję na FAT-32 -odmowa ani z dyskietki startowej Win98.

Odpiąłem dysk ATA i na dziewiczy dysk SATA po sformatowaniu i podziale na partycje -to samo ani na FAT-32 ani na NTFS

Proszę o pomoc jak wlepić to Me na któryś z dysków aby miał dwqa systemy ,które niekoniecznie muszą się widzieć.

<<

WarAcer

Awatar użytkownika

Nowy

Post autor: WarAcer » 24 lut 2007, 15:53

Re: XP Prof sp-2 i Win Me na jednym PC

A próbowałeś na odwrót zamiast najpierw XP zainstaluj 98 ME tylko że na pierwszą partycję instalujesz 98ME a na drugą XP :) pod 98 ME nie potrzebujesz dużo miejsca tak więc partycja jak będzie miała z 4 do 5 GB wystarczy na XP około 15 GB bym zalecał ze względu na dosyć spore pożeranie pamięci wirtualnej :) w twoim przypadku polecał bym zainstalować wszystko na dysku 40 GB ATA bo 98ME może nie rozpoznać urządzenia SATA podczas instalacji i dlatego możesz mieć problemy dlatego radziłbym sprawdzić wcześniej czy na płytce ze sterownikami do płyty głównej są sterowniki do SATA pod 98ME, i o ile się nie pomyliłem bo dawno tego nie robiłem jak wszystko będzie ok podczas startu pojawi się menu z opcją wyboru który system chcesz odpalić :cool:
Ostatnio zmieniony 24 lut 2007, 15:58 przez WarAcer, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

tamir

Post autor: tamir » 27 lut 2007, 22:25

Twoja sugestia WarAcer wydaje mi się sensowna .
Pamiętam ,że kiedyś gdy pracowałem jeszcze na Me miałem dwa systemy na jednym dysku ata.
Nie czytając Twojego postu odpaliłem Me z HD zewnętrznego pod USB
Schody zaczęły się podczas rozpoznawania sterowników.Tak jak pisałeś
sprawdzić wcześniej czy na płytce ze sterownikami do płyty głównej są sterowniki do SATA pod 98ME,

Otóż wszystkie albo prawie wszystkie są pod XP lub 2000

Jedyne sensowne rozwiązanie to jak zaczerpnąłem języka to instalacja obu systemów z pozycji Me na dysku sformatowanym na system plików FAT-32 bo inaczaj klapa.
Ale bratu poradziłem aby nazbierał many i dokupił lepiej nową drukarkę -skaner itp.
Chociaż długo poczeka bo na zestaw jaki mu złożyłem wydałem prawie 3000pln
a gdzie monitor ? czy dodatkowa pamięć .
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 27 lut 2007, 23:23

Ogólna zasada jest prosta: najpierw instalujesz starszy system (w tym wypadku Me), a następnie Win XP. Dzieki temu pojawi się boot loader XP, przez co przy starcie kompa będzie mozliwy wybor systemu ktory chcesz w danej chwili uruchomic XP/Me

Oczywiscie nalezy pamiętać że żaden wczesniejszy system windows przed XP nie obsługuje w standardzie systemu plików NTFS.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"