[poradnik] Jak otworzyć obrazy płyt gier?

Gotowe rozwiązania/porady, którymi chcielibyście się podzielić z innymi :ok: W tym dziale nie zadajemy pytań.

<<

Napster

Post autor: Napster » 15 wrz 2005, 22:51

[poradnik] Jak otworzyć obrazy płyt gier?

Wiele ściągnętych gier przez np. eMule i Torrenta jest zapisana w obrazie płyty. Dlaczego? Ponieważ aby jak najmniej zajmowały - czyli osoba ściagająca miała jak najmniej do ściągania. Niektórzy nie wiedzą jak otworzyć takie pliki. Na dole zamieszczam małe HOW TO. Obrazek

Daemon Tools 3.47
Daemon Tools obsługuje formaty: cue, iso, bwt, cdi, b5t, ccd, mds, nrg, pdi, bin i inne. 1. Ściągamy program do ubsługi obrazów płyt - Daemon Tools - POBIERZ - 493 KB.
2. Instalujemy program.
3. W zasobniku systemowym klikamy prawy przycisk myszy i są pojawiają się opcje.
4. Przechodzimy do "Virtual CD/DVD Rom" > "Set number of devices..." > "1 Drive". Czekamy chwilę i mamy wirtualny napęd.
5. Jeszcze raz prawy przycisk myszy na ikonę w zasobniku. Przechodzimy do "Virtual CD/DVD Rom" > "Device: (NAZWA NAPĘDU - U MNIE F: ) 0 no media" > "Mount Image".
6. Teraz wybierzamy plik z obrazem płyty i gotowe! Wchodzimy w "Mój komputer" i mamy napęd z obrazem płyty. :ok:[/u]
Ostatnio zmieniony 16 cze 2007, 09:38 przez Napster, łącznie zmieniany 2 razy.

<<

males66

Post autor: males66 » 16 wrz 2005, 09:03

Re: [poradnik] Jak otworzyć obrazy płyt gier?

Jezeli jednak ktos sie liczy z miejscem na dysku to proponuje wypalic na plytke te gry. Pliki cue, iso, bwt, cdi, b5t, ccd, mds, nrg, pdi, bin sa tzw obrazami plyty. Aby wypalic takie obrazy nalezy sciagnac jakis program do wypalania plyt z obrazow. Obrazek Alkohol 120% jest znakomitym programem. Zarowno do wypalania plyt jak i emulowania(opcje ma podobne do daemon tools z tym ze bardziej rozbudowane). Wiec sciagamy alcohola 120% stad i instalujemy. Odpalamy program i klikamy Wypal cd czy cos w tym stylu szukamy obrazu plyty np. gra.iso, gra.bin gra.cue. Klikamy dalej i dalej i pali plyte. I mamy elegancka plyte i nie musimy montowac wirtualnych napedow co za tym idzie mamy wiecej miejsca na dysku. Na koncu oczywiscie mozna juz skasowac obraz plyty :cisza:
Alkohol nadaje sie takze wysmienicie do kopiowania zabezpieczonych plyt. Nie ma plyty ktorej by nie pokonal. Przynajmniej ja o takiej niewiem ;)
Jezeli ktos potrzebuje to moge dac namiar na cracka co by alkohol nie byl 30 dniowy :hurra:
<<

sonysebikson

Post autor: sonysebikson » 19 lis 2005, 10:55

Ja polecam program MagicDisc , jest darmowy lecz i funkcjonalny . nie będe pisał jakie formaty "obrazów" obsługuje bo pewnie i tak większość z was nic nie zrozumie , więc po co ?! Oto instrukcja jak załadowac obraz płyty na wirtualną stacje CD tym programem :
1. po instalacji na pasku powiadomień pojawi się taka "ręka trzymająca płytkę " klikamy na nią prawym przyciskiem myszki .
2. Naciskamy na Virtual CD/DVD - rom następnie na dysk który się pojawi ( może być oznaczony literkami najczęściej jest to F: może też być G: , H: itp.)
3. Kliokamy na mount i wybieramy obraz płyty do załadowania .
4. GOTOWE !! :cool:
<<

mistrz

Post autor: mistrz » 28 lis 2005, 19:20

Pozwól, że ja to zrobie:
1. Wchodzisz na stronkę: http://www.cdrinfo.pl/software/stronaid ... 2245221558
2. Jest tam jedna z najnowszych wersji tego programu. Musisz ściągnąć 4,28MB, więc pójdzie szybko.
3. A więc tak:
- na podanej stronce klikasz na nagłówek: Alcohol 120% 1.9.5.3105 PL
- następnie kiedy przjedzie do następnej klikasz na: "Kliknij, aby pobrać plik"
- pobieranie
<<

bartek1453

Post autor: bartek1453 » 19 sty 2006, 11:38

Witam, mam problem z obrazem płyty ściągnełem grę NHL 2006 i są dwa CD, cd1 i cd2 i jest tam obraz płyty ale ma rozszrzenie .RAW i nie moge tego obrazu odtworzyć ponieważ ani daeomon 4.00 ani alcohol 120% nie odtwarzają tego rozszerzenia PROSZĘ O POMOĆ PLZ!!
<<

Napster

Post autor: Napster » 19 sty 2006, 14:27

bartek1453, przy otwieraniu pliku zaznacz na "all files".

Obrazek

A tak na marginesie to RAW to raczej obraz graficzny. :]
<<

bartek1453

Post autor: bartek1453 » 19 sty 2006, 15:27

zaznaczałem all files i odpalałem to RAW ale jak klikam dwa razy na cd-rom z tym obrazem to pisze błąd w odczycie danych
<<

Der_Meister

Post autor: Der_Meister » 28 sty 2006, 13:50

Fight Night 2004 - PC

images/smiles/crybaby.gif
images/smiles/eek.gif

Witam, mam problem z obrazem płyty. Ściągnełem grę Fight Night 2004 na PC /osiołkiem/.
Po rozpakowaniu z RARa pozostaje obraz ISO tejże gierki..
* Używam Ultra ISO /niestety nic nie widzi,tzn. nic nie rozpakowuje/

* Spróbowałem poprzez Daemon Tools [postępowałem wg instrukcji podanych wyżej..napęd wirtualny.. powiązałem go z obrazem ISO.. i lipa, że się tak wyrażę.. widzi napęd wirtualny.. ale nie widzi w nim gry :/]

Czy ktoś wie jaka może być przyczyna...?
Albo jakim progsem jeszcze mogę spróbować się z tym "pobawić"?

P.S. Spróbuję jeszcze Alcoholem 120 %, ale cosik czuję, że będzie images/smiles/censored.gif bez zmian :/

Dzięki wielkie za wszelaką pomoc.
<<

dariusz

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: dariusz » 28 sty 2006, 16:24

Też miałem takie przypadki!!
a)płyta może być pusta!!! komp niewidzi na niej plików!!!
b)spróbuj szczęścia programem Clone CD- chyba można go ściągnąć z strony
nieżbędnika tylko ja jej nieznam!!

--------Swoją drogą--------
AŻ SIĘ NIECHCE WIEŻYĆ ŻE NIE ODPALA JEJ W DEAMON TOOLS!!
JA Z NIEGO KOŻYSTAM I MNIE NIEZAWODZI :kijemgo:
Nvidia 9200 512 Mb, Intel Dual Core 2Ghz, Hdd 320 Gb, 4 Gb DDR 2 Ram.
<<

Der_Meister

Post autor: Der_Meister » 29 sty 2006, 10:17

Sebekzosw,
I co mi to da, skoro nie wiem czy nawet obraz płyty jest jednak poprawny..

P.S. Generalnie nie muszę tego dzielić, gdyż oryginalnie gierka jest spakowana w RARze i zajmuje ponad 760 MB /czyli dzielenie nie jest potrzebne, gdyż wystarczy płyta 800 MB/
Czy chodziło Ci o cos innego?
Bo nie skumałem watku z tym spakowaniem <lol> :rotfl:
Pozdr.
<<

Sebekzosw

Post autor: Sebekzosw » 29 sty 2006, 10:30

Der_Meister pisze:gdyż oryginalnie gierka jest spakowana w RARze
To ją wypakuj i zamontuj Wirtualny naped

Daemon Tools ver. 4.03
Spolszczenie do Daemon Tools ver. 4.03
<<

pchenski

Post autor: pchenski » 28 cze 2006, 14:13

Polecam znakomity program do montowania obrazów (osobiście z niego nie korzytsam gdyż po ściągnięciu gierki odrazu wypalam płyte), a mianowicie Power ISO, z tego co wiem nie ma pliku obrazu którego by nie odtworzył. A tak apropo jakby ktoś miał problem z plikiem obrazu polecam go rozpakować programem ISO WinRaR. Jedyny problem, że jest on <font color=red><b>rz</b></font>adko spotykany (dostałem go od swojego kuzyna) na stronach internetowych oraz jest odpłatny tak więc trzeba albo ściągnąc cracka lub seriala http://www.crackfind.com