konfiguracja sieci w domu

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

simek87

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: simek87 » 4 lip 2007, 14:28

konfiguracja sieci w domu

witam
mam w domu 2 kompy, net przez neostrade, i dłuuuugi kabel sieciowy ale za cho*ere nie moge skofigurować sieci tak, zeby mozliwa była wymiana plików pomiędzy komputerami, połączenie internetowe było dostęone na obu kompach, czy gra w sieci.
używam win XP, jedna płuya główna gigabye'a druga MSI. za ewentualna pomoc bede ogromnie wdzieczny
pozdo

edit: w ramach ścisłości, wszelakie ewentualne opisy opisy podawajcie krok po kroku bo w tych sprawach jestem zieloniutki
Ostatnio zmieniony 4 lip 2007, 14:33 przez simek87, łącznie zmieniany 1 raz.

AMD Athlon 3800+; Galaxy GeForce 7600GS 256MB DDR3; 1024MB DDR2 Kingmax; Samsung 250GB SATAII
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 4 lip 2007, 18:01

Re: konfiguracja sieci w domu

Nigdy nie tworzyłem połączenia LAN między dwoma komputerami (a prawdopodobnie na takiej zasadzie miałaby działać opisywana sieć), ale trochę o tym czytałem i postaram się Ci opisać, jak moim zdaniem powinna wyglądać kofiguracja komputerów, aby sieć działała tak, jak opisujesz.

Przyjąłem kilka skrótów:
K1 - komputer nr. 1 (mający bezpośredni dostęp do Internetu przez modem Neostrady)
K2 - komputer nr. 2 (podłączony do K1, mający z nim połączenie LAN i zapewniony przez niego dostęp do Internetu)
POŁ1 - połączenie sieciowe nr. 1 (połączenie Neostrady)
POŁ2 - połączenie sieciowe nr. 2 (połączenie LAN pomiędzy dwoma komputerami - K1 i K2)

Jedna rzecz - nie mam zbytnio możliwości przetestowania opisywanych konfiguracji połączeń u siebie ani u znajomych (nie mam możliwości podłączenia dwóch komputerów przy jednoczesnym utworzeniu dwóch różnych połączeń sieciowych). Przedstawione czynności robisz więc wyłącznie na własną odpowiedzialność.

Moim zdaniem tworzenie opisywanej sieci powinno wyglądać tak:
1. Połącz K1 i K2 kablem sieciowym* przez porty LAN.
2. Na K1, jak i na K2, ustaw odpowiednio parametry połączenia LAN pomiędzy nimi:
START -> Panel Sterowania -> Połączenia sieciowe -> PPM na ikonę połączenia LAN, ustanowionego pomiędzy dwoma opisywanymi komputerami -> Właściwości -> kliknij dwa razy szybko na napis Protokół internetowy (TCP/IP) -> zaznacz Użyj następującego adresu IP -> w pole Adres IP wpisz 192.168.0.1 (na K1) i 192.168.0.2 (na K2) -> w pole Maska podsieci wpisz 255.255.255.0 (na K1 i K2 tak samo) -> pozostałe pola (Brama domyślna, Preferowany serwer DNS i Alternatywny serwer DNS) pozostaw puste (na obu komputerach) -> kilkakrotnie OK.
POŁ2 pomiędzy K1 a K2 powinno w tym momencie zacząć działać prawidłowo. Jeżeli tak nie jest, sprawdź ponownie ustawienia oraz to, czy oba komputery należą do tej samej grupy roboczej (PPM na Moim komputerze -> Właściwości -> karta Nazwa komputera -> w polu Grupa robocza na obu komputerach powinna być ta sama nazwa, jeżeli tak nie jest kliknij Zmień... i wpisz odpowiednią nazwę w polu Grupa robocza)
3. Na K1 kliknij START -> Połączenia sieciowe -> PPM na POŁ1 -> Właściwości -> karta Zaawansowane -> zaznacz Zezwalaj innym uzytkownikom sieci na łączenie się... -> OK
Na K2 powinien działać Internet. Jeżeli nie działa, to:
- sprawdź ustawienia protokołu TCP/IP dla POŁ2 (mogły ulec zmianie po udostępnieniu POŁ1 dla K2)
- rozłącz się i połącz ponownie do Internetu na K1
- zresetuj oba komputery
4. Udostępnij foldery na K1 i K2, których kopiowanie/modyfikowanie będzie możliwe przez sieć LAN (PPM na dany folder -> Właściwości -> karta Udostępnianie -> zaznacz Udostępnij ten folder w sieci).

* - ten kabel musi być "skrosowany" (inna nazwa takiego kabla to "skrętka"), na innym prawdopodobnie połączenie nie będzie możliwe. Jeżeli kupując kabel wytłumaczyłeś sprzedawcy, że ma być możliwe połączenie nim bezpośrednio dwóch komputerów, to będzie on odpowiedni. Jeżeli nie to mogą wystąpić problemy z utworzeniem połączenia LAN, co można rozwiązać odpowiednio modyfikując kabel (jak? Odpowiedzi szukaj na necie :P ).
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

simek87

Awatar użytkownika

Topic author

Początkujący

Post autor: simek87 » 5 lip 2007, 12:03

Re: konfiguracja sieci w domu

dzieki ci wielki za pomoc ale niestety wystąpiło pare komplikacji... zrobiłem wszystko dokładnie tak jak opisałeś, przy udostępnianiu połaczenia neo dla innych użytkowników pojawił sie błąd, ze nazwa uzytkownika i hasło nie są zapisane i nie beda dostępne dopoki nie zrobie tego w zakładce Łączenie (brzmiało to mniej więcej właśnie tak, i nigdzie nie mogłem znaleźć zakładki Łączenei). i druga sprawa, po ustanowieniu połączeń sieciowych komputery nadal sie nie widziały i niemozliwa była wymiana plików pomiedzy nimi. jeśli ma ktoś jakiś pomysł to pomóżcie pliiiiis. dzięki :]

i jeszcze jedno: przy ikonach poszczególnych połązcen pojawiły się kłódki... nie mam pojęcia co to oznacza

PS jescze jedna informacja która może sie ewentualnie przydać: na kompie nie mającym dostepu do netu w Połączeniach sieciowych widnieją 2 połączenia: połącznie lokalne 2 (to własnie modyfikowałem wg opisu) i połaczenie lokalne 1394 (chyba to taki numer - nie pamietam dokładnie)

PS 2 mam połączenei na kompie 2. z połączenia lokalnego na kom2 usunąłem jakiekolwiek numery IP, udało mi sie w miedzyczasie udostępnić połaczenie neo dla innych użytkowników, na kom1 pozostawiłem numery IP proponowane przez piotrka. taka konfiguracja pozwala na dostęp do internetu na obu kompach ale niestety nadal niemożliwa jest wymiana plików pomiędzy nimi:(
Ostatnio zmieniony 5 lip 2007, 13:34 przez simek87, łącznie zmieniany 4 razy.
AMD Athlon 3800+; Galaxy GeForce 7600GS 256MB DDR3; 1024MB DDR2 Kingmax; Samsung 250GB SATAII