[problem] tworzenie własnego szablonu dla Joomla!

Wszystko co związane z Internetem.

<<

boman

Awatar użytkownika

Topic author

Zaawansowany

Post autor: boman » 28 lip 2007, 23:13

[problem] tworzenie własnego szablonu dla Joomla!

Otóż dopiero zaczynam moją przygodę z tym cms`em i mam kilka pytań dla wyjadaczy w tym temacie. Mianowicie zauważyłem, że mogę zmieniać wszystko to co jest z góry ustalone czyli np. dodawać/usuwać kategorie z różnych menusów, tworzyć newsy itd., ale moje pytanie brzmi jak samemu tworzyć wygląd. Chodzi mi jak zrobić aby strona miała menu w takim a nie innym kolorze ,baner na górze był taki jak chce, rówież tło i innego tego typu bajery. Gdzie trzeba wejść? co zrobić ? Czy jedynym wyjściem są templatki (szablony) ? A może można coś takiego zrobić np. w Photoshopie ? A nawet jeśli to jak później to zrobić aby była interaktywana ? Proszę o pomoc :help:
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 00:05 przez boman, łącznie zmieniany 2 razy.

It wasn`t impossible to build RAPTURE at the bottom of the sea. It was impossible to build anywhere else.
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 29 lip 2007, 09:49

Re: [Problem] Joomla!

Jeżeli chodzi Ci o wygląd menu (obramowanie, tło okna) to z tego co ja wiem to nie możesz dać swojego. Musisz wybrać jakiś szablony podane już od początku. Aby zmienić banner (z tego co ja zrozumiałem to chodzi Ci o ten obrazek na samej górze ) wchodzisz do następujących rzeczy: Panel Administracyjny-->Zarządzanie stroną-->Główne Ustawienia-->Banner:/Logo Strony. Tam podajesz bezpośredni link do obrazka, który jak sam zrobiłeś musisz dać na serwer. :) Jak dobrze wkleisz do bedziesz miał banner na swojej stronie. ;) Tak jak mówię w PhotoShopie ani innym programie graficznym nie można zrobić własnego wyglądu menu. Tylko banner. Zajrzyj na moją stronkę testową gdzie testowałem skrypty takie jak zegar muzyka w tle itp. :). Jeżeli masz jakieś pytania odnośnie CMS to pisz na gg lub w tym temacie. :) Chętnie jeszcze pomogę. :)

Strona: bercik.dbv.pl

PS. Nie śmiej się z nazwy bo to moje przezwisko. :) Mam je od 1 klasy podstawówki. :P
Ostatnio zmieniony 29 lip 2007, 09:50 przez Robertinho, łącznie zmieniany 1 raz.