Podświetlanie całkej komórki

Wszystko co związane z Internetem.

<<

Mireex

Post autor: Mireex » 13 sie 2007, 14:13

Podświetlanie całkej komórki

Witam, sprawa ma się tak: otóż kiedy najeżdżam na link w menu mej strony wygląda to tak:

Obrazek

A chcę aby wyglądało tak:

Obrazek

Po prostu chcę aby podświetlało całą komórkę a nie tylko sam text.

Serdecznie proszę o pomoc :padam: Pzdr :padam:

<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 13 sie 2007, 15:49

Re: Podświetlanie całkej komórki

W firefoxie podświetla na twojej stronie całą komórkę. Masz aktualną operę? Sprawdź w innych przeglądarkach
<<

Mireex

Post autor: Mireex » 13 sie 2007, 19:09

Na mojej stronie nie masz jeszcze wgranego piku z którego jest screen, na razie siedzi on na moim dysku i czeka na Waszą pomoc :|
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 14 sie 2007, 07:36

Zmieniałeś coś na stronie/w pliku style.css?
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

Mireex

Post autor: Mireex » 14 sie 2007, 11:27

Css nie ruszałem, a codo menu włożyłem w tabele bo dawniej tak nie było. Mi chodzi tylko o podświetlenie komórki kiedy na nią najade i tyle.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2007, 11:29 przez Mireex, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 14 sie 2007, 15:40

Mireex pisze:Css nie ruszałem, a codo menu włożyłem w tabele bo dawniej tak nie było. Mi chodzi tylko o podświetlenie komórki kiedy na nią najade i tyle.
Spróbuj więc każdy link w menu tworzyć na takiej podstawie:
<td onmouseover="this.style.backgroundColor='green';" onmouseout="this.style.backgroundColor='transparent';"><a href="http://www.portal24h.pl/forum">portal24h.pl</a></td>
Pogrubiony fragment dodaj do każdej pozycji menu pomiędzy znaczniki <td></td>.

Fragment onmouseover="this.style.backgroundColor='green';" powoduje zmianę koloru komórki na zielony w momencie najechania na nią myszką. Natomiast fragment onmouseout="this.style.backgroundColor='transparent';" powoduje zmianę koloru komórki na przeźroczysty w momencie, gdy kursor nie znajduje się już w jej obrębie.

Sprawdzałem tą "metodę" u siebie w przeglądarkach Mozilla Firefox i Konqueror i działała, jednak sprawdź jeszcze, czy w Operze i IE działa ona prawidłowo.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2007, 15:45 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 3 razy.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

Mireex

Post autor: Mireex » 14 sie 2007, 22:47

kurde o to mi właśnie chodziło :D masz wielkiego plusa :D