Fala dymisji w rządzie oraz polityka zagraniczna rządu.

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

grzecho

Mega Prof. Świata

Post autor: grzecho » 13 sie 2007, 11:28

Fala dymisji w rządzie oraz polityka zagraniczna rządu.

Wicemarszałek Sejmu Ryszard Legutko (PiS) zastąpił Romana Giertycha (LPR) na stanowisku szefa MEN, a Marek Gróbarczyk (bezpartyjny) jest nowym ministrem gospodarki morskiej w miejsce Rafała Wiecheckiego (LPR). Minister pracy Annę Kalatę zastąpiła Joanna Kluzik-Rostkowska, ministra budownictwa Andrzeja Aumillera - Mirosław Barszcz.
Prezydent dokonał zmian w składzie rządu. Z gabinetu Jarosława Kaczyńskiego odeszli ministrowie rekomendowani przez Ligę i Samoobronę.
źródło:Onet.pl
Oby tylko nowy szef MEN nie był gorszy od poprzedniego :dobani:

komentujcie to wydarzenie
Ostatnio zmieniony 16 sie 2007, 13:42 przez grzecho, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 13 sie 2007, 12:10

Re: Fala dymisji w rządzie oraz polityka zagraniczna rządu.

Mam pytanie.

Czy jak odszedł Gier...Ty...Ch to mundurki będą?? Według mnie tak bo już pewnie uszyte, zapłacone. Proszę o odpowiedz. :)
<<

grzecho

Mega Prof. Świata

Post autor: grzecho » 13 sie 2007, 12:24

moim zdaniem zostaną, bo nie bedą cofać ustawy tylko dlatego że go zdymisjonowali...
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 13 sie 2007, 12:30

Baardzo dobrze, że tego pajaca w rządzie już nie ma... :mad: Ale on był najbardziej medialnym z ministrów... Czy potrafi ktoś mi powiedzieć dwóćh oprócz giertycha ministrów Edukacji nie korzystając z googla?
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 13 sie 2007, 12:33

Ja tylko życzę naszemu rządowi aby nie doprowadził polski do ruiny, A już nawet nie interesuje mnie kto odchodzi kto przychodzi bo po co. No może mogliby przestać puszczać te głupie reklamy w których to naprawiają Polskę. :cenzura:
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 13 sie 2007, 12:48

pan jUzek pisze:No może mogliby przestać puszczać te głupie reklamy w których to naprawiają Polskę.
Tu popieram całkowicie - pokazują jak ludziom się "świetnie" żyje - żenada i wstyd.
Co jak co, ale jak był Kwaśniewski Prezydentem to jakoś państwo szło do przodu (przystapienie do UE, podwyżki dla rencistów), a nie stało w miejscu jak obecnie - nie mówię, że nie było afer i problemów różnej maści, ale nie było jakiś białych miasteczek (chociaż mniejsze strajki były). Teraz - kłótnie typu "Agent - zabić go" - ja solę!! Był agentem i mam to gdzieś - niech robią, żeby ludziom się lepiej żyło...
A każdy taki poseł podjeżdza sobie pod Sejm Mercedesem - zarobione?? Wszystko za NASZE pieniądze - do tego jeszcze kradną. W USA jest tam tylko kilkunastu głównych senatorów - nie ma ponad kilkuset posłów, który każdy zarabia po kilka tysiaków... a USA państwo jakoś funkcjonuje.
Ostatnio zmieniony 13 sie 2007, 12:53 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 4 razy.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 13 sie 2007, 18:28

MATchlesS pisze:A każdy taki poseł podjeżdza sobie pod Sejm Mercedesem - zarobione?? Wszystko za NASZE pieniądze - do tego jeszcze kradną.
Piepszysz głupoty delikatnie mówiąc. Albo uległeś obłędowi wszechobecnym złodziejom.
MATchlesS pisze:W USA jest tam tylko kilkunastu głównych senatorów - nie ma ponad kilkuset posłów,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Izba_Repre ... dnoczonych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_obec ... dnoczonych

Poczytaj sobie to i skonfrontuj ze swoją wypowiedzią. Domyślam się że jest ona efektem pomroczności jasnej.

A teraz kilka słów ode mnie. Gadanie, żeby posłom obniżyć pensje, zabrać to i tamto, ograniczyć wydatki w administracji i za to np. zapłacić lekarzom jest śmieszne. Wiesz dlaczego? Bo na reformę służby zdrowia potrzeba miliardów złotych i to więcej niż dwóch. A oszczędności w administracji można liczyć w setkach milionów(i to nieźle oszczędzając). Trzeba jednak wziąć pod uwagę jakie zamieszanie takie oszczędzanie mogłoby wprowadzić.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 14 sie 2007, 11:12

Bardzo dobrze, że zdymisjonowali Giertycha. Jednego oszołoma mniej. Jeszcze tylko trzeba usunąć Leppera i sie rząd Polski naprawi, bo tylko ci dwaj robią zamęt w Polskiej polityce. A chwała Kaczyńskim, że jeszcze trzymają się daleko Rosji. Naprawią może to, co Miller zepsuł (bodajże unieważnił traktat o czerpanie gazu z Norwegi). Gdyby nie Kaczyńscy to Putin by całą Europę trzymał w garści (gazowej...) :/
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 14 sie 2007, 12:20

Bardzo dobrze, że zdymisjonowali Giertycha. Jednego oszołoma mniej. Jeszcze tylko trzeba usunąć Leppera i sie rząd Polski naprawi, bo tylko ci dwaj robią zamęt w Polskiej polityce.
Jeżeli wierzysz że coś się naprawi to z pewnością jesteś w błędzie. W polskiej polityce raczej nie da się nic naprawić, a przynajmniej nie póki ci sami ludzie są w rządzie tylko zmieniają stołki, Tak szczerze to wydaje mi się że lepiej by było jakby niektórzy zajęli się matematyką, obliczali by zera tolerancji a zarazem tolerancję zera ;)
Bo ileż można tolerować nędzne "obiecanki cacanki" w kampanii wyborczej a w rzeczywistości zero (które to już zero w moim poście :?: ;) )
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 14 sie 2007, 14:08

Adamo pisze:bo tylko ci dwaj robią zamęt w Polskiej polityce.

A Kaczyński to nie robi ?
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 14 sie 2007, 14:26

Alkohol, nie. Póki trzyma sie z dala od Rosjan to wg rządzi dobrze. Prowadzi politykę proamerykańską, z czego też się cieszę. Jak już napisałem:
Gdyby nie Kaczyńscy to Putin by całą Europę trzymał w garści (gazowej...)
Polska otwarła Europie zachodniej oczy na świat.
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 14 sie 2007, 14:30

To co mi powiesz o polityce europejskiej rządu Kaczyńskich? Pozycja Polski w europie, umiejętność poruszania się w świecie dyplomacji etc.
Polska otwarła Europie zachodniej oczy na świat.
I myślisz że teraz Europa stanie za Polską w wojnie o gaz?
Ostatnio zmieniony 14 sie 2007, 14:32 przez Alkohol, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 14 sie 2007, 15:00

Co prawda, Kaczyński może niezbyt kulturalnie sie zachowuje na arenie politycznej (chodzi mi o jego maniery, np podawanie ręki), ale gdyby nie jego weto to by się Europa nigdy nie dowiedziała, co Putin planuje. Rosja będzie miała całą Europę w garści, bo będzie najważniejszym dostawcą gazu. Jeżeli coś nie będzie Putinowi pasować to tylko zakręci kurek. Gdyby nie Miller to teraz byśmy mieli gaz z Norwegi i nie musieli się martwić czy Putin nam zakręci kurek. Trzeba importować surowce nie tylko z jednego kraju :)

Komisarze Europejscy sprawdzając polskie przetwórnie mięsne zobaczyli, że u nas jest "czyściej" niż u nich. I rosyjskie embargo jest bezpodstawne.

[ Dodano: Wto 14 Sie, 2007 15:01 ]
Jeszcze dodam, że gdyby nie Polska to w Europie zachodniej by teraz sie rosyjskiego przymusowo uczyli.
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 14 sie 2007, 15:18

Jeśli ty chciałbyś całe nasze zapotrzebowanie opierać na dostawach z Norwegii to:
1. Norwedzy nie chcieli by takiej ilości pokrywać
2. Gaz z Norwegii jest dużo droższy, więc na nową kartę graficzną mogłoby nie starczyć.
Adamo pisze:Rosja będzie miała całą Europę w garści, bo będzie najważniejszym dostawcą gazu.
I tak nim jest. I to się nie zmieni.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 14 sie 2007, 15:51

1.
Alkohol pisze:Norwedzy nie chcieli by takiej ilości pokrywać
A gdzie ja napisałem że cały gaz? Czytać nie umiesz? Napisałem, że nie WOLNO brać surowców od jednego państwa, bo w razie wojny kraj nie ma paliwa/ropy/gazu itd.

2.
Alkohol pisze:Gaz z Norwegii jest dużo droższy, więc na nową kartę graficzną mogłoby nie starczyć
Nie wcinaj sie do moich finansów, starczyło by mi na 20 albo i więcej takich kart. Poza tym, już pisałem, czemu MUSIMY brać gaz z Norwegi
<<

coleczka

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: coleczka » 14 sie 2007, 16:21

Adamo pisze:Napisałem, że nie WOLNO brać surowców od jednego państwa, bo w razie wojny kraj nie ma paliwa/ropy/gazu itd.
Adamo, jakiej wojny :?: :mur: co ty za bzdury wygadujesz... nasz kraj nie ma nic co interesowaloby innych. Poza tym w dzisiejszych czasach wojna w stylu I lub II nie ma miejsca .....jedna bombka i tylko smrud zostaje :wstyd: podajac przyklad Irak...gdyby nie chodzilo o rope to juz dawno tego panstwa na mapie by nie bylo ... pomijajac zasady i reguly jakie rzadza swiatem ...
Wracajac do tematu.....osobiscie nie obchodzi mnie kogo zdymisjonowali czy tez nie.....i tak co wybory jest to samo...jedynie co moga zrobic dla polski to mniejsze zlo.....a raczej nic juz nie poprawia...tylko zeby gorzej nie bylo :!: Ave ....... a obecne dymisje pokazuja ze rzad nie ma zadnych koncepcji....lub nawet inteligancji i pomyslu na rzadzenie krajem...a skutkiem ubocznym jest tylko wyrzucanie sobie kolejnych brudow ......ahhhhh nawet szkoda gadac...lepiej nie intersowac sie polityka..czlowiek i tak ma niemalo problemow i bez tych (cenzura) :cisza:
::: Ścieżka sprawiedliwych prowadzi przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi :::
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 14 sie 2007, 16:24

Adamo pisze:A chwała Kaczyńskim, że jeszcze trzymają się daleko Rosji
Zle stosunki polityczne z drugim mocarstwem świata uważasz za "sukces" Kaczyńskich? :orany:
Adamo pisze:Gdyby nie Kaczyńscy to Putin by całą Europę trzymał w garści (gazowej...)
A nie trzyma w garści? Przeciez zakreca "kórki" kiedy mu sie tylko podoba...
Adamo pisze:Jeszcze dodam, że gdyby nie Polska to w Europie zachodniej by teraz sie rosyjskiego przymusowo uczyli.
Dobry kawał! :rotfl: Nie porównuj Rosji do Polski, bo słonia do mróweczki nie ma sensu porównywać.

Adamo pisze:Rosja będzie miała całą Europę w garści, bo będzie najważniejszym dostawcą gazu.
Ma cała Europę w garści (a przynajmniej prawie całą). Rosja JEST naważniejszym dostawcą gazu dla EUROPY!
Adamo pisze:Prowadzi politykę proamerykańską, z czego też się cieszę.
I co mamy dzieki tej polityce? Jestesmy na minus w sprawie Iraku (straty w ludziach, straty finansowe). Nie dostalismy nawet błachych wiz do USA. Wybuduja dzieki nam w srodku Europy najwiekszy system szpiegowski na swiecie (chodzi o tarcze antyrakietowa). Nie bedziemy mieli zadnej kontroli co na terenie baz sie dzieje, a amerykance mogą zainstalować tam system szpiegowski Echelon, dzieki ktoremu bede mogli kontrolowac cala siec GSM i Internet w calej Europie - władza niesamowita i niewyobrazalna (przerazajaca). Naiwny ten kto mysli ze bazy amerykanskie w Europie maja stanowic ochrone antyrakietowa. Przeciez testy antyrakietowe w USA pokazaly ze taki system nie jest skuteczny. wiec o co chodzi? Chodzi o to zeby miec bazy blisko Rosji zeby mozna byla prowadzic nasluchy itp. Oczywiscie o tym Pan dumny Kaczyński w TV nie powie...

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Echelon
coleczka pisze:jedynie co moga zrobic dla polski to mniejsze zlo.....a raczej nic juz nie poprawia
Jedyne co moga zrobic to nic nie robic, zeby nie przeszkadzac w rozwoju gospodarczym. Bo rozwoj gospodarczy to nie zasluga rzadu tylko sytuacji w jakiej Polska sie znalazla (przystapienie do UE itp.)
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, 01:00 przez Maciek, łącznie zmieniany 2 razy.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 14 sie 2007, 18:03

coleczka, przecież mówie, w razie wypadku. Nie wiesz co może ruskom do głowy strzelić.
Maciek pisze:A nie trzyma w garści? Przeciez zakreca "kórki" kiedy mu sie tylko podoba...
Toteż właśnie mówię, Polska otwarła Europie oczy, że wszystko zależy od widzimisie Putina
Maciek pisze: Zle stosunki polityczne z drugim mocarstwem świata uważasz za "sukces" Kaczyńskich?
Jeżeli to drugie mocarstwo to niby Rosja to jesteś w błędzie. Kiedyś (albo i nawet teraz, nie wiem dokładnie) był/jest szczyt nie G8 tylko G7+Rosja. Więc...
Maciek pisze:Dobry kawał! :rotfl: Nie porównuj Rosji do Polski, bo słonia do mróweczki nie ma sensu porównywać.
O "Cudzie nad Wisłą" zapomniałeś? Gdyby Polska tej bitwy nie wygrała to byśmy teraz cyrlicą pisali.

A tak poza tym, ja jestem za polityką proamerykańską - należy trzymać się 1 mocarstwa na świecie i być solidarnym z Europą. (a propos wysyłania wojsk polskich do jakiegoś kraju na prośbę prezydenta Francji)
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 15 sie 2007, 12:41

Adamo pisze:A tak poza tym, ja jestem za polityką proamerykańską - należy trzymać się 1 mocarstwa na świecie i być solidarnym z Europą.
Gdyż, albowiem, ponieważ?
A dlaczego jestes za taka polityka? Przeciez żadnych pożytków z tego nie mamy. Gdybysmy zostali zaatakowani w Europie - czy stany by nam pomogli znajdujac sie tak daleko? NIE!
Adamo pisze:jest szczyt nie G8 tylko G7+Rosja. Więc...
...więc? Jest reszta swiata i Rosja! Kto ma najwieksze wojska po Amerykancach? Rosja! Wiec jest 2 najwiekszym mocarstwem. Proste i klarowne...
Adamo pisze:O "Cudzie nad Wisłą" zapomniałeś? Gdyby Polska tej bitwy nie wygrała to byśmy teraz cyrlicą pisali.
Nikogo nie interesuje przeszlosc. A o zjeździe gnieźnieńskim pamiętasz? Mielismy wtedy swietne stosunki z Niemcami... ale tylko chwilowo (rozbiory, wojny swiatowe) I co z tego! Przeszlosc jest przeszloscia, liczy sie terazniejszosc. Gdyby nie nasze prawo veta w UE nie liczyl by sie nikt z jakas Polska w Europie.

Czy chociaz polowa Amerykancow wie na jakim kontynencie lezy kraj zwany Polska? Odpowiedz oczywista. Szukajmy sprzymierzencow tuz za nasza granica, a nie za wielka woda.
Ostatnio zmieniony 15 sie 2007, 12:41 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 15 sie 2007, 15:41

Adamo, pomyśl sobie po co amerykańcom słaba Polska w Europie? Przed wojną w Iraku byliśmy w miarę dogodnym partnerem dla Ameryki, bo mogliśmy coś znaczyć w Europie. Jeśli Kaczyńscy dalej będą prowadzić taką politykę to USA szybko przerzuci się na Słowację i Węgry...

A tak w ogóle to co masz z tej proamerykańskiej polityki? Żyjemy w Europie i to z Europą trzeba się dobrze układać. Z Rosją też. Jesteśmy w grupie tych krajów, którym fikanie Rosji zaszkodzi. Of kors, są pewne plusy polityki zagranicznej Kaczyńskich, choćby sprawa tego mięsa, ale ogólnie wyglądają oni tak blado jak bez solarium.