[Problem] Jak ustawić basy do piosenek w VirtualDJ?

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

koci_pazur

Post autor: koci_pazur » 4 wrz 2007, 19:10

[Problem] Jak ustawić basy do piosenek w VirtualDJ?

Tak jak w temacie. programem bawie się 2 dni i nadal nie wiem jak ustawić basy do piosenek. Większość funkcji rozkminiłem tylko z tym mam problem. :wstyd:
Z góry dzięki za pomoc.

<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 6 wrz 2007, 19:33

Re: [Problem] Jak ustawić basy do piosenek w VirtualDJ?

W momencie, gdy uruchamiasz Virtual DJ, powinno pojawiać się okienko "Skin". Wybierz w nim Internal mixer interface i kliknij OK. Wówczas powinieneś zauważyć, że w programie pojawiło się kilka nowych opcji - Treble, Mid i Bass, które możesz dowolnie ustawiać.

Jeżeli natomiast nie wyświetla się u Ciebie żadne okienko w momencie uruchomienia VirtualDj-a to kliknij na górze Config -> zakładka Skin i wybierz VirtualDJ:InternalMixer i daj OK.

Możesz również wypróbować program AtomixMP3. Jest on bardzo podobnym programem (o ile się nie mylę Atomix jest "starszym bratem" VirtualDJ), jednak nie obciąża on aż tak bardzo komputera tak jak to zauważyłem używając VirtualDJ. Został on (AtomixMP3) sprawdzony przeze mnie i kolegę na kilku dyskotekach szkolnych i nie sprawiał kłopotów :hyhy: .
Ostatnio zmieniony 6 wrz 2007, 19:40 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

koci_pazur

Post autor: koci_pazur » 9 wrz 2007, 13:45

Nie ma umnie takiego skina, a jeśli chodzi o ten programik co pisałeś to jeszcze go nie mam.
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 9 wrz 2007, 14:09

Jaką masz wersję VirtualDJ?
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

koci_pazur

Post autor: koci_pazur » 9 wrz 2007, 16:00

to już nie ważne. Ale mógłbyś mi opiać fynkcje Atomixa? Już go mam. :D
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 9 wrz 2007, 19:01

Opiszę Ci najważniejsze moim zdaniem funkcje :] . Poniżej zamieszczam obrazek Atomixa wraz z liczbami:
Obrazek

Oznaczenia liczb:
1 - wyświetla pliki muzyczne, znajdujące się w folderze wskazanym po lewej stronie;
2 - wyszukiwarka piosenek. Po lewej stronie są ikonki, umożliwiające dodanie piosenek do tej wyszukiwarki. Wpisując w polu Search dany tekst powoduje wyświetlenie się piosenek związanych z wpisaną frazą;
3 - menu różnych dodatkowych dźwięków np. krzyku, gwizdka itp. Klikając w prostokąt z nazwą danego dźwięku powoduje jego odtworzenie. Ikonka poniżej pozwala na zastąpienie danego dźwięku innym (należy wówczas odpowiedni dźwięk wskazać na dysku/innym nośniku). Natomiast na samym dole można ustawić głośność danego dźwięku;
4 - menu różnych efektów np. stopniowego zatrzymania piosenki. Tutaj ustawienia wyglądają podobnie jak w poprzednim menu z tą różnicą, że zazwyczaj po włączeniu danego efektu będzie on działał póki sami go nie wyłączymy (w poprzednim menu dźwięki są samoczynnie wyłączane). Poza tym efekt w porównaniu do dźwięków "działa bezpośrednio" na piosenkę, zmieniając np. sposób/szybkość jej odtwarzania;
5 - nagrywanie odtwarzanej muzyki. Tutaj można rozpocząć nagrywanie muzyki odtwarzanej/mixowanej obecnie w Atomix-ie;
6. menu opcji Atomix-a. Opiszę kilka z nich:
- Scratch - ustawia sposób scratchowania muzyki (enabled - włączone, przy scratchowaniu piosenka automatycznie będzie odtwarzana "normalnie" w momencie, gdy nie będziesz ruszał kursorem, hold - jak wcześniej, jednak piosenka nie będzie odtwarzana "normalnie" dopóki nie puścisz przycisku myszy;
- Pitch Range - ustawia zakres, w którym obrębie może być zmieniana szybkość piosenki (przy zmianie spójrz na nr. 9);
- AutoMix Start i End - ustawienia związane z funkcją AutoMix Now! Pozwalają na ustawienie, kiedy ma zostać uruchomiona i zakończona funkcja Automix Now! Polecam Begining i End;
- AutoMix Lenght - czas "pracy" funkcji AutoMix Now! tj. im wyższa wartość tym dłużej będzie następować zmiana piosenki, a co za tym idzie - dłużej będzie odtwarzana poprzednia piosenka;
- Sound Configuration - ustawienia dźwięku;
- Change Skin - ustawienia obecnej skórki programu;
7 - uruchomienie funkcji Automix Now! Umożliwia ona przełączenie w miarę płynnie danej piosenki na inną, ustawioną wcześniej "po drugiej stronie";
8 - po kliknięciu w to "kółko" zostaje stopniowo przywracane standardowe tempo danej piosenki (o ile je wcześniej zmieniliśmy);
9 - tutaj można ustawić tempo danej piosenki:
- im wyżej tym wolniej,
- im niżej tym szybciej;
10 - pokazuje i umożliwia zmianę miejsca piosenki, które jest obecnie odtwarzane;
11 - kliknięcie jednego z tych czterech "kółek" pozwala na powtarzanie danego fragmentu piosenki póki nie kliknie się na nie jeszcze raz;
12 - włączenie tej opcji powoduje automatyczne przenoszenie piosenek z playlisty (patrz pkt. 14) do "pól odtwarzanych obecnie piosenek";
13 - włączenie tej opcji powoduje zablokowanie automatycznego ukrywania się playlisty (patrz pkt. 14);
14 - playlista. Tutaj należy przenosić metodą "podnieś i upuść" piosenki, które mają zostać później odtworzone. Możesz tutaj przenosić piosenki zarówno z menu wyszukiwania piosenek w Atomixie, jak i z otwartego okna eksploratora Windows;
15 - okno, pokazujące bodajże bassy piosenek (mogę się tutaj mylić). Umożliwia scratchowanie danej piosenki poprzez kliknięcie, przytrzymanie i poruszanie kursorem w obrębie tego okna;
16 - ikonka, pozwalająca aktywować w oknie opisanym w pkt. 15 daną piosenkę (tj. po wybraniu danej piosenki możemy ją scratchować).
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2007, 19:02 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

koci_pazur

Post autor: koci_pazur » 9 wrz 2007, 19:29

Ok. Dzięki za pomoc!