Dwa Windowsy Vista i XP

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 16 wrz 2007, 13:59

Dwa Windowsy Vista i XP

Witam, wiem, że był tutaj taki temat, szukam i nie mogę znaleźć, ok więc tak o. Mam zainstalowany Windows Vista Ultimate na dysku C i chciałbym jeszcze wgrać Win XP SP 2, i zrobić tak, żeby podczas włączania komputera pojawiało się pytanie który windows włączyć.
Tak jak pisałem, widziałem już ten temat było tam dokładnie opisane, ale nie mogę go znaleźć.

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 16 wrz 2007, 20:20

Re: Dwa Windowsy Vista i XP

Zainstaluj XP na partycji D: (albo innej) i na Viście zainstaluj program VistaBootPro, który pozwoli ci na ustawienie wybierania systemu podczas uruchamiania komputera.

Więcej na

Kod: Zaznacz cały

http://www.frazpc.pl/b/172799
.

PS. 2 sek. szukania na Guglach pod hasłem "vista i xp na dysku" ;)

EDIT:

A jeśli nie pomoże to:

Kod: Zaznacz cały

http://www.poradyit.pl/faqs/index.php?option=com_content&task=view&id=496&Itemid=39
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2007, 20:23 przez bartekmp, łącznie zmieniany 1 raz.
Semper in altum
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 16 wrz 2007, 21:37

Jak widzę, co tam jest napisane w komentarzach, to dużej większości osób nie działają te sposoby. Może ktoś podać działający sposób, bo ja na prawdę nie chcę sobie nic poplątać.
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 17 wrz 2007, 21:11

Po 1st. musisz mieć przynajmniej 2 partycja :) aby systemy znajdowały sie na osobnych partycjach :) i chyba jest problem bo ten micro$hit rzuca sie gdy sie próbuje wgrać starszą wersje na nowszą :| ale próbuj :) Więc Vista na C a XP np na D i powinno działać :) aaa to menu co wyskakuje lista systemów nazywało sie chyba (brak 100% pewności) bootloader :)
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 18 wrz 2007, 00:36

Mam 3 partycje, na C mam Viste no i na D właśnie wgram XP. Ok dzięki mroczny może zaryzykuje, z dużym naciskiem na może :P. A mam pytanie, chyba troszkę głupie, ale nigdy nie miałem 2 Windowsów więc nie wiem. Mam na dysku D różne gry, rzeczy itd... i czy żeby wgrać XP to muszę najpierw cały dysk D sformatować czy nie muszę i mimo to XP będzie działał a ja będę miał dalej spokojny dostęp do danych znajdujących się na dysku D :?:
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 00:39 przez szpon, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 18 wrz 2007, 06:20

Możesz (chyba :P ) bo nie wiem jak to jest w przypadku partycji bez systemu ale jest opacja instalacji bez zmiany plików :) (nic nie usuwa) :]
<<

Simek

Post autor: Simek » 18 wrz 2007, 15:21

Moim zdaniem trzeba będzie formatnąć partycję. No ale 100% nie mam...
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 18 wrz 2007, 15:59

Piszecie chyba, ok to najwyżej sformatuję. A jeszcze coś, jak wgram już tego XP na dysk D i włączę XP. To jak zainstaluję jakąś grę w win XP na jakąś tam partycję to czy ta gra będzie również widoczna na Viscie i będę mógł ją odpalać też przez Viste :?:
<<

Simek

Post autor: Simek » 18 wrz 2007, 16:02

Moim zdaniem nie. Przy instalacji gry/programu to kopiują się jakieś pliki na partycję, na której jest zainstalowany system, z którego w tej chwili korzystasz.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2007, 16:02 przez Simek, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 18 wrz 2007, 19:46

Simek pisze:Przy instalacji gry/programu to kopiują się jakieś pliki na partycję, na której jest zainstalowany system, z którego w tej chwili korzystasz.
No i co z tego? Jak masz system na C i pliki na D to chyba jakoś można je odtwarzać :P
Ale szpon, niektóre powinny chodzić, niektóre nie będą działać, przy instalacji niektóre dodają różne wpisy do rejestru, bez których sie nie uruchomią, inne nie ;) Wiem, bo czasem po formacie, jak na D zostały mi różne gry, to jedne działały, inne nie :]
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 18 wrz 2007, 21:23

Wielkie dzięki Iwan, ja miałem tak samo. nie raz po formacie nie które gry które zostały dalej działały więc tworzyłem sobie tylko Skrót do gry na pulpicie :P

Jak macie jeszcze jakieś sugestie na temat tego tematu to proszę pisać. Może wypowie się ktoś kto w 100 % robił już tak
<<

korzychxp

Post autor: korzychxp » 25 wrz 2007, 22:13

WIększość gier i wszystkiego chodzi po zmianie windowsa (nowa instalacja) czy formacie (to jest jedno i to samo tylko format usuwa tez pozostałe pliki) wiec wszystko co nie wpisuje sie do rejestru powinno działać, dlatego ja od 4 lat nie formatuje dysków, a windowsa instaluje normalnie na nowo
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 28 wrz 2007, 01:47

korzychxp pisze:wiec wszystko co nie wpisuje sie do rejestru powinno działać
A 99% gier wpisuje się do rejestru. Ale jaki problem zrobic backup savów gry i je spowrotem przywrócić? No tak zapomniałem że przy operacji kopiuj/wklej trzeba wykazac się inteligencją przewyższającą poziom dziecka neo ;P
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 28 wrz 2007, 07:40

Maciek pisze:Ale jaki problem zrobic backup savów gry i je spowrotem przywrócić?
No tak, ale potem trzeba na nowo instalować wszystkie gry i kopiować save, a to trochę trwa :)
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 28 wrz 2007, 09:00

Maciek pisze:A 99% gier wpisuje się do rejestru. Ale jaki problem zrobic backup savów gry i je spowrotem przywrócić? No tak zapomniałem że przy operacji kopiuj/wklej trzeba wykazac się inteligencją przewyższającą poziom dziecka neo ;P
1. Nie mam Neostrady tylko dialog
2. Tą metodę co opisałeś to wiem przecież o tym, to największy głupol by wiedział no "może"
3. Tylko tak jak napisał Iwan, trochę to trwa i dlatego się pytałem czy będą dalej działać gry tak od razu po wgraniu XP
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2007, 09:00 przez szpon, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 28 wrz 2007, 21:28

A 99% gier wpisuje się do rejestru. Ale jaki problem zrobic backup savów gry i je spowrotem przywrócić? No tak zapomniałem że przy operacji kopiuj/wklej trzeba wykazac się inteligencją przewyższającą poziom dziecka neo ;P
Tak ale w 80% te wpisy w rejestrze to wpisy installera służące tylko do aktualizacji bądź odinstalowania gry, są jeszcze wpisy konfiguracji gry (opcje grafiki i dźwięku), ryzyko nie działania gry jest tylko gdy gra została wydana na kilku płytach i informacja o lokalizacji nośnika została zapisana w rejestrze.
<<

DjLuKiS

Post autor: DjLuKiS » 29 wrz 2007, 09:56

Znam jeden program
Acronis os selector