[Problem] Plik "moduleName.txt"

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 27 paź 2007, 18:14

[Problem] Plik "moduleName.txt"

Od kilku dni zauważyłem, że na dysku C (czyli tam gdzie mam zainstalowanego Windows'a) jest plik tekstowy o nazwie moduleName.txt - obok folderów Program Files, Windows itd. Nie mam w tym nic dziwnego (po instalacji różnych oprogramowań różne pliki są zgrywane na dysk), gdyby nie fakt, że w tym pliku są zapisywane różne aplikacje, które otwieram podczas pracy przy komputerze. Mam tam wypisane aplikacje, które uruchamiałem, np: Doom3.exe, FIFA08.exe itp. Podejrzewam, że jest to jakiś program szpiegujący...
Skanowałem komputer kilkoma antywirusami (czytaj: Ad-aware, Avast oraz skanery on-line) i nic to nie dało. Przeczyszczenie rejestru także nic nie dało. W sumie plik oczywiście mi nie przeszkadza w pracy, ale jest to trochę dziwne. Zauważyłem, że plik pojawił się po instalacji sterowników do karty graficznej, ale wątpie, aby miałoby to jakieś znaczenie.
Cóż - czekam na Wasze pomysły oraz informacje dotyczące tego pliku (czytaj: co to jest? czy można usunąć?).

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 27 paź 2007, 18:23

Re: [Problem] Plik "moduleName.txt"

Może to cię zdziwi, ale to rzeczywiście może być od sterowników. Ja kupiłem gdzieś 5 miesięcy temu nową płytę główną i procesor, oczywiście dali mi do nich sterowniki. I tam było kilka aplikacji. Instalacja sterowników głosu, netu, USB itd..., i jak wgrałem sterowniki do USB to zablokowało mi wiele aplikacji w kompie. Nie miałem wiele elementów start, nie było wyłącz komputer, zablokowane był różne foldery z moich dysków i PPM był zablokowany. Usuń całkowicie stery i zobacz jak będzie
Ostatnio zmieniony 27 paź 2007, 18:24 przez szpon, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 27 paź 2007, 18:42

zablokowało mi wiele aplikacji w kompie. Nie miałem wiele elementów start, nie było wyłącz komputer, zablokowane był różne foldery z moich dysków i PPM był zablokowany.
Tylko u mnie nie ma żadnych objawów. Te pliczek po prostu sobie jest i zapisuje uruchomione aplikacje.
szpon pisze:Usuń całkowicie stery i zobacz jak będzie
Niestety - nic to nie dało...
Dodam tylko (bo temat taki pokrewny jest), że od dłuższego na dysku C obok folderów Windows, Program Files itd. są jeszcze dwa pliki tekstowe:
KlawPJ.ini - jest tam tylko literka "B"
CommMgr.log - o takiej treści:
Port:7, TransMethod:11
USB : QCT
Może wiecie od czego są te pliki... :?:
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 27 paź 2007, 19:34

Co do tego z literką B pojawia mi się takie coś też tylko że z nazwą DEBUNG, to drugie to będzie coś z USB i metodą trnsferu/szybkości, co do tego plikuz nazwami np gier usuń go jeżeli się będzie pojawiał dalej to znaczy że masz jakiegoś nowego wirusa/program szpiegujący ...
Obrazek
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 27 paź 2007, 20:08

instalowałeś Catalysty nie mylę się ?
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 27 paź 2007, 20:48

zioomus pisze:instalowałeś Catalysty nie mylę się ?
Tak - instalowałem Catalysty.
Co sugerujesz :?:
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 27 paź 2007, 21:51

Jak chcesz się upewnić, czy to nie jest program szpiegujący, to sprawdź w Twoim firewallu, czy nie ma tego pliczku na liście programów, którym porty zostały otwarte. Jeśli nie, to pewnie jest to plik, który zapisuje ustawienia sterowników (AA i inne) w różnych grach

Edit:
Dodam, że sam mam ten plik, nie mam go w firewallu, ale on nic nie znaczy, bo po co komu nazwy plików wykonywalnych z grą i jakieś przypisy w stylu "resurrection_wndclass".

Nie przejmuj się.

Ale jak chcesz poeksperymentować, to zrób kopię zapasową tego badziewia, usuń to i sprawdź co się będzie działo.

Można zrobić skan HijackThis czy nie ma jakiegoś shitu w Twoim kompie, ale prawdopodobieństwo, że to ten plik jest >1%.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2007, 21:54 przez bartekmp, łącznie zmieniany 1 raz.
Semper in altum
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 28 paź 2007, 08:32

Podejrzewam, że jest to plik od OPEN GL, który zapisuje gry i procesy, w których uruchamiany jest Open GL. Włącz jakąś gre która obsługuje open'a i jakąś starą, która nie. Zobaczysz czy będzie to w tym pliku(ta stara gra) :ok:
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 28 paź 2007, 09:18

bartekmp pisze:Ale jak chcesz poeksperymentować, to zrób kopię zapasową tego badziewia, usuń to i sprawdź co się będzie działo.
Usunąłem i pojawił się znowu.
Podejrzewam, że jest to plik od OPEN GL, który zapisuje gry i procesy, w których uruchamiany jest Open GL.
To jest najbardziej prawdopodobne.
bartekmp pisze:Nie przejmuj się.
Dokładnie - myślałem, że to jakiś program szpiegujący, ale wszystko wskazuje na to, że jest to jakiś "plik poboczny" sterowników. Dzięki. :)
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 28 paź 2007, 10:00

A mnie naszedł ciekawy pomysł: zmień atrybut tego pliku na "tylko do odczytu" i zobacz co sie bedzie dziao :]
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Post autor: MATchlesS » 28 paź 2007, 10:09

Maciek pisze:A mnie naszedł ciekawy pomysł: zmień atrybut tego pliku na "tylko do odczytu" i zobacz co sie bedzie dziao :]
Większość gier nie chce się uruchomić... Czyli faktycznie jest to plik od sterowników!
Zaiste :zakrecony: