[Problem] Odtwarzanie filmów z rozszerzeniem wmv.

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 28 paź 2007, 10:06

[Problem] Odtwarzanie filmów z rozszerzeniem wmv.

Mój problem polega na tym, że duża większość filmów z rozszerzeniem wmv. źle się odtwarza, niezależnie od programu (Jet Audio, Windows Media Player, Winamp, VPlayer itp.). Co oznacza słowo "źle"? To, że kolory stają się wyjątkowe jaskrawe, animacja się zacina co powoduje, że nie można oglądać filmików. Po prostu ekran staje się mieszaniną żółci, pomarańczy i innych jasnych kolorów, np: jaskrawa zieleń. Dzieje się tak przy większości filmików z rozszerzeniem wmv., ale są takie, które normalnie się odtwarzają (1 filmik na 10 poprawnie się odtwarza). Inne pliki multimedialne, np: avi., asf. i mpeg. działają poprawnie.
Reinstalacja oraz instalacja innych kodeków nic nie dały. Proszę o pomoc...

EDIT
Po godzinnym szukaniu i ściąganiu aplikacji udało mi się rozwiązać problem. Wina leży po stronie nowych sterowników do karty graficznej. Wystarczyło zmienić w konfiguratorze sterowników opcje Acceleration WMV. Jednak ja instalowałem same sterowniki bez dodatkowego oprogramowania, więc zainstalowałem ATI Tray Tools - program konfigurujący sterowniki. Wystarczyło wyłączyć ową opcję i wszystko gra.
Hmmm... plus dla mnie. :)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2007, 13:51 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.

MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''