[Opinia] Winamp Vs. Foobar

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

Cóż lepsze? xD

Winamp
20
67%
Foobar2k
10
33%

Liczba głosów : 30
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Iudex » 20 lis 2007, 20:32

[Opinia] Winamp Vs. Foobar

Witam,
Co myślicie o takim sporze?? :D
Po internecie krążą pogłoski, że Foobar2k ma o wiele lepszą jakość dźwięku... Według mnie to prawda.. ;]
A Winamp to kombajn do Audio jak i Wideo... Nie słyszę zbytnio wyższego i niższego pasma... ;]
Podobno Foobar2k wygląda strasznie...
Obrazek
Co powiecie na taki wygląd F2K?? :P
Takiego używam, jest funkcjonalny ;]
Moje argumenty za foobar:
+świetna jakość dźwięku (mam dobre słuchawki więc słyszę różnicę)
+ogromna konfigurowalność
+dużo pluginów
-trudny dla początkujących
-nie odtwarza wideo

Winamp:
+otwiera większość popularnych formatów
+setki skinów w internecie
-słaba jakość dźwięku na dobrym sprzęcie

Więc zależy co kto lubi.
Jeśli macie zwykłe głośniczki 2W to raczej różnicy nie zauważycie, ale posiadaczom wież bądź lepszych systemów audio polecam Foobara. ;]
Pozdrawiam,
Marekwronczyn :ok:
Ostatnio zmieniony 28 sty 2008, 09:49 przez Iudex, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 20 lis 2007, 20:56

Re: [Opinia] Winamp Vs. Foobar

Osobiście korzystam z AIMPa :) Program podobny do Winampa, ale mnie bardziej przypadł do gustu. Co do porównania, to zgodzę się z tobą, w kilku miejscach czytałem o bardzo wysokiej jakości dźwięku odtwarzanego przez foobara , jego zaletami poza tym są bardzo duże możliwości konfiguracji i wiele pluginów, przez co jest on skomplikowany dla początkujących userów. "Czysty" foobar ma także porażająco prymitywny wygląd, ale można to naprawić pluginami i skórkami (jak widać na obrazku) Do odtwarzania filmów korzystam z osobnych programów, więc dla mnie ta funkcja jest zbędna. Winamp z wersji na wersję staje się coraz bardziej kombajnem multimedialnym, IMO autorzy powinni popracować raczej nad jakością dźwięku i ciekawymi opcjami ułatwiającymi życie a nie różnymi zbędnymi bajerami...
Tak więc, zgadzam się z tobą, jeśli ktoś jest audiofilem, ma wysokiej jakości sprzęcior, lub po prostu chce mieć dobrą jakość odtwarzanego dźwięku powinien wybrać foobara Natomiast mniej zaawansowani użytkownicy, którym zależy na wodotryskach i różnych bajerach powinni wybrać Winampa.
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 20 lis 2007, 21:21

Ja korzystam od 2 lat z Winampa i jest bardzo dobry moim zdaniem. Jakość dźwięku, też bardzo dobra - oczywiście z foobara nigdy nie korzystałem, może go zainstaluję. A takie pytanie, czy może być jednocześnie foobar i Winamp zainstalowany ? bo to są prawie te same programy, ale chyba tak skoro mam WMP i Winampa i jest OK :P
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 20 lis 2007, 23:06

A ja chwalę sobie winampa za classic skin oraz dobry enkoder do formatu aac+
winampa wykorzystuję tylko do słuchania muzyki, filmy odtwarzam w "Windows media player 11" lub "media player classic"
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 20 lis 2007, 23:29

ja osobiście bym nie wybrał żadnego z powyższych :P
Używam JetAudio i moim zdaniem nie ma lepszego proga :)

PS: <font color=red><b>s</b></font>kąd można ściągnąć tego Foobar2k ??
byłbym wdzięczny za linka.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2007, 23:50 przez Capon, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 21 lis 2007, 07:15

Capon, google nie boli, zobacz Tutaj
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 21 lis 2007, 10:23

marekwronczyn pisze:Co myślicie o takim sporze?? :D
No tutaj zależy kto jakiego ma sprzęta i kto ma jakie wymagania. :P

Ci, którzy nie mają jakiś super głośników i nie usłyszą zmiany jakości pewnie zainstalują sobie Winampa bo to taki podstawowy program do słuchania muzyki. Co do tych skinów to ja osobiście nie wiem po co one są. Wiem, że jak się znudzi jeden ten sam cały czas to można sobie zmienić. Ja miałem Winampa od 4 roku życia podajże i jechałem cały czas na tej samej klasycznej skórce (przewaga czerni nie ta niebieska) i nie przeszkadzało mi to. Wg mnie jeżeli już robią taki program to niech zrobią jakąś fajną skórkę na podstawową i dodadzą około z 3 i będzie luz. No ale każdy lubi pobajerować czasami. :) Ja muszę mieć program do odtwarzania muzyki który zajmuje mi mało miejsca na pulpicie a nie taka latara na pół ekranu jak Ty masz. Nie podoba mi się to co Ty masz. Mają tam być podstawowe przyciski czyli : Play,Stop,Załaduj piosenkę,Głośność itp. a nie jakieś miliony przycisków, które mi są wcale niepotrzebne. :zdegustowany: Jestem szczęśliwym posiadaczem programu AIMP, który właśnie spełnia moje zachcianki programów muzycznych w pełni. Prostota, ładna skórka podstawowa i ta mała wielkość, którą przedstawiam na screenie. Oto mi właśnie chodzi:

Obrazek

Teraz tutaj nie oceniamy AIMP więc ja osobiście wybrałbym Winampa. :)
<<

loniek

Post autor: loniek » 21 lis 2007, 10:42

No oczywiście ,że Foobar zjada Winampa a dlatego bo zastosowano w nim wewnętrzne przetwarzanie danych realizowane na 64 bitach z konwersją na sygnał 16/24 bitowy wyjściowy z ditherem (odpowiednio dobranym szumem poprawiający wrażenia odsłuchowe). Stratne formaty dekodowane są do 32bit więc nie zachodzi obcinanie dużych wartości sygnału.
Niestety nie usłyszysz różnicy miedzy foobarem a winampem na zwykłych plastikowych głośniczkach z jakimś tam komputerowym subwooferem, trzeba mieć dobry wzmacniacz i konkretne kolumny wtedy zrozumiesz jaka jest różnica dzwięku pomiędzy tymi programami.
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Iudex » 21 lis 2007, 13:58

Robertinho pisze:Nie podoba mi się to co Ty masz. Mają tam być podstawowe przyciski czyli : Play,Stop,Załaduj piosenkę,Głośność itp. a nie jakieś miliony przycisków, które mi są wcale niepotrzebne. :zdegustowany:
Zależy co kto lubi. Ja lubię jak widzę szczegóły. ;] I duza okładka mi się po prostu podoba... ;]
Foobara także idzie zminimalizować do kliku przycisków. Zależy jak się go skonfiguruje. ;]
Może wyglądać tak jak ja mam, albo po prostu malutkie "kuci kuci" :P

Mnie przekonuje właśnie to, że można go dostosować dla każdego. ;]
Dla zainteresowanych mogę powiedzieć jak uzyskać świetną jakość dźwięku. ;]
Ale to oczywiście zależy od tego jaki mamy sprzęt, od ustawień wzmacniacza oraz głośników. To już tylko na PW.

Pozdrawiam,
marekwronczyn ;)
<<

gr5

Post autor: gr5 » 23 lis 2007, 16:19

Ja używam Winampa, przyzwyczaiłem się do niego i tyle...wielofunkcyjny, a jednoczeście prosty w obsłudze do używania "na codzień".
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 23 lis 2007, 17:03

gr5 pisze:Ja używam Winampa, przyzwyczaiłem się do niego i tyle...wielofunkcyjny, a jednoczeście prosty w obsłudze do używania "na codzień".
A skąd wiesz że coś nie jest lepsze skoro tego nawet nie używałeś? (sadzac po wypowiedzi w stylu korzystam z: IE i jest OK!)

Osobiscie uzywam Foobar odkąd go poznalem. Ma o wiele wygodniejszy interfejs playlisty od winampa i pare opcji ktorych brak w winampie mi strasznie dokucza. Warto wspomniec ze Foobara stworzyl Polak, który był (jest nadal?) jednym z programistów Winampa :]

Do pobrania:
http://www.portal24h.pl/plik/pobierz/Da ... _v0.9.4.5/

Kod: Zaznacz cały

http://www.foobar2000.org/
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

gr5

Post autor: gr5 » 23 lis 2007, 17:14

Maciek pisze: A skąd wiesz że coś nie jest lepsze skoro tego nawet nie używałeś?
A czy ja napisałem że go nie używałem? "Pobawiłem" się nim troche i wole Winampa.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2007, 17:14 przez gr5, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Iudex » 23 lis 2007, 22:43

gr5 pisze:"Pobawiłem" się nim troche i wole Winampa.
Trochę to za mało aby zaznajomić się z takim programem. Tu trzeba conajmniej godziny aby wszystko dobrze ustawic i cieszyc sie wspaniałą jakością dźwięku. :ok:
Maciek pisze:Warto wspomniec ze Foobara stworzyl Polak, który był (jest nadal?) jednym z programistów Winampa :]
Hm... Pewnie wykorzystał coś z winampa (co pewnie sam stworzył) i jeszcze to ulepszył. :]
Foobar skupia się TYLKO na odtwarzaniu muzyki, co robi najlepiej, i jest pewne, że zawsze najwięcej czasu autor programu będzie poświęcał na dźwięk, a nie na wideo, internet... :)
<<

gr5

Post autor: gr5 » 24 lis 2007, 09:50

marekwronczyn pisze:
gr5 pisze:"Pobawiłem" się nim troche i wole Winampa.
Trochę to za mało aby zaznajomić się z takim programem. Tu trzeba conajmniej godziny aby wszystko dobrze ustawic i cieszyc sie wspaniałą jakością dźwięku. :ok:
Pisząc "trochę" miałem na myśli kilka dni, nie minut ;)
<<

Szlachta

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: Szlachta » 25 lis 2007, 11:10

Ja jestem za Winamp'em używam go od ponad 2 lat i jestem bardzo zadowolony a najśmiejsze jest to że jest to jedyny program gdzie wszystkie 8 głośników grają.
1:
AMD Athlon 64 2.8Ghz| 2Gb Ram|ATi HD2600Pro 512/128| Samsung 120GB| 450W|
2:
AMD Phenom x4 3.2Ghz| 8GB Ram| ATi HD6970HiS 2048/256| 2x WD Caviar 640GB| 650W|
3: Acer Aspire 5560
AMD A4 3300M| 4GB Ram| ATi 6480G 512/128| 320GB|
<<

Tom

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Tom » 30 lis 2007, 17:27

Zagłosowałem na foobar, choć używam winampa. Wnioskując po waszych wypowiedziach foobra jest lepszy, swoją drogą ciekawe czy bym usłyszał różnice na głośniczkach 2.1 CREATIVE INSPIRE P380 :)

Winampa używam od kiedy mam kompa i dla mnie jest idealny. Niczego mi w nim nie brakuje :)

Foobara widziałem tylko z waszych screenów, więc nie mam porównania.

A tak w ogóle prawie nigdy nie słucham muzy z dysku, tylko radia internetowe (radioparty), więc WINAMP jest do tego idealny.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2007, 09:30 przez Tom, łącznie zmieniany 1 raz.
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
<<

silvver

Post autor: silvver » 30 lis 2007, 18:03

korzystam z foobara, bo:
+szybciej się włącza i szybciej działa od winampa
+żre mniej zasobów
+lepsze zarządzanie playlistami
+wygodniejsza obsługa

chociaż czasami używam produktu nullsoft'u do słuchania radia internetowego.
<<

Piki

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Piki » 2 gru 2007, 19:03

Czy w Foobarze istnieje biblioteka multimediów?
<<

zioomus

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: zioomus » 2 gru 2007, 19:13

wegług mnie lepszy jest foobar. Widć różnice i to sporą :>
Zapraszam do mojej galerii :)
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Iudex » 2 gru 2007, 20:04

Piki pisze:Czy w Foobarze istnieje biblioteka multimediów?
Raczej takk, bo takową posiadam. ;]

Obrazek

Teraz przesiadłem się na takie cuuś. Zajmuje mniej miejsca na pulpicie i mozna zmieniac rozmiar na jaki tylko sie chce. :]