Windows XP Home OEM
Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.
- Poprzednia
- 1
- 2
Re: Windows XP Home OEM
Mam pytanie czy jak dokupie sobie lampkę na biurko i stojak na płyty to będę mógł aktywować XP?? Co to za pytania?? Win Xp zakupiony w sklepie osobno lub dany do jakiegoś niemarkowego zestawu nie można aktywować tylko w przypadku zmiany płyty głównej. Być może w przedpotopowych wersjach Xp jeszcze bez zintegrowanego SP2 miał znaczenie procesor i grafika ( w co wątpię) ale teraz ID jest przypisywane na podstawie płyty głównej. Mój kolega zmienił grafę oraz proca i jakoś może dalej swobodnie aktywować Windowsa.
Sęk w tym że właśnie takiego Windows'a mam bo kompa kupywałem na długo przed wyjściem service packa 2 a miałem zintegrowanego tylko z service packiem 1.
Ale to naprawdę nie problem. Masz prawo do zrobienia jednej kopii zapasowej. Wykorzystaj to prawo i zintegruj z rzeczonym backupem Service Pack 2. Zresztą - ile razy aktywowałeś system? Każdy VLK (Volume License Key) może być aktywowany określoną ilość razy przed telefonem do M$, niezależnie czy jest OEM, czy nie. Jeżeli nie wyczerpałeś tego limitu, rzeczą rozsądną jest poświęcić ten jeden raz i zreinstalować system już na świeżo z backupa ze zintegrowanym SP2.
Ponadto, jeżeli jeszcze nie wymieniłeś żadnych komponentów, to zainstaluj SP2 i dopiero powymieniaj.
Ponadto, jeżeli jeszcze nie wymieniłeś żadnych komponentów, to zainstaluj SP2 i dopiero powymieniaj.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
Masz "markowy" komputer firmy dell asus hp vobis?? Jak nie to tylko płyta główna jest brana do generacji ID
Co do markowości kompa to jest składak.
Co do aktywacji Delacroix możesz mi powiedzieć jaka jest liczba określona ?
//Admin
To nie jest temat do dyskusji o modernizacji Twojego sprzetu w PC
ok sorry mój błąd.
Co do aktywacji Delacroix możesz mi powiedzieć jaka jest liczba określona ?
//Admin
To nie jest temat do dyskusji o modernizacji Twojego sprzetu w PC
ok sorry mój błąd.
Ostatnio zmieniony 23 lis 2007, 17:54 przez jack ryan, łącznie zmieniany 2 razy.
To nie jest istotne. Jak ją przekroczysz, dzwonisz do Microsoftu, aby ci zwiększyli limit. Ale, o ile pamiętam, 15.
Moderatorzy są jak hemoroidy. Przez większość czasu siedzą w ukryciu, ale jak już wylezą, to jest tylko płacz i zgrzytanie zębów.
Jak dobrze pamietam wersji OEM nie mozna zrobic Backup'u. Jest to zlamanie licencji.
Backup możesz zrobić każdego materiału, jaki masz na oryginalnej płycie CD/DVD celem ochrony nośnika przed zużyciem. Licencja zabrania kopiowania poza granicami objętymi właśnie tym prawem.