Przerywane odtwarzanie videoclipów w internecie
Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.
• Strona 1 z 1
Nie mogę obejrzec videoclipów w internecie ponieważ ciągle włącza mi się buforowanie. na czym to polega?
Re: Przerywane odtwarzanie videoclipów w internecie
Z innej stronki*Buforowanie*
Buforowanie - technologia polegająca na stosowaniu buforów programowych lub
sprzętowych, stosowana najczęściej w celu wyrównania różnic prędkości przesyłania
danych między różnymi urządzeniami. Dzieli się na: - zerową pojemność (jest tylko
przekaźnikim komunikatów) - ograniczoną pojemność - nieograniczoną pojemność
*Bufor (programowanie)*
Bufor to obszar pamięci służący do przechowywania danych do komunikacji pomiędzy dwoma systemami, np. bufor karty sieciowej przechowuje pakiety, które mają zostać wysłane, a bufor karty graficznej – to co ma zostać wyświetlone na ekranie.
Bufory umożliwiają asynchroniczną komunikację między systemami.
W niektórych językach programowania, np. w PHP, są funkcje, które działają jedynie przed wysłaniem czegokolwiek do odbiorcy. Jeśli potrzebne jest wywołanie funkcji po wysłaniu informacji do odbiory z pomocą przychodzi bufor. Podczas kompilacji zbiera wszystkie informacje wysyłane do odbiorcy i zapamiętuje je, a następnie pod sam koniec skryptu wyświetla zebrane informacje.
Źle zaimplementowany bufor może posłużyć do ataku zwanego buffer overflow, który może doprowadzić do zawieszenia systemu, przejęcia nad nim kontroli, utraty informacji.
Bufory występują również w przenośnych odtwarzaczach CD. Płyta CD w takim urządzeniu nie jest stabilna, co skutkuje przerwami w odczycie danych z płyty. Przerwom w odtwarzaniu dźwięku zapobiega bufor, który przechowuje odczytane z wyprzedzeniem fragmenty nagrania. W momencie zerwania kontaktu pomiędzy głowicą odczytującą a płytą CD do odtworzenia przesyłane są dane z bufora.
Podobny mechanizm stosowany jest w odtwarzaczach MP3, bowiem nie da się dokładnie przewidzieć czasu dekodowania formatu MP3.
Mam problemy z buforowaniem - na pasku Windows Media Playera pojawia się napis "Buforowanie 0%...".
Problem może być spowodowany przez firewalla (zainstalowanego u twojego usługodawcy internetowego lub w twoim własnym komputerze), który nie zawsze wspiera obsługę protokołu MMS. W takim przypadku proponujemy rozwiązanie opisane poniżej, w części POMOC DO WINDOWS MEDIA PLAYER, punkt 2. Dlaczego materiały wideo są często zatrzymywane do buforowania?
Jeśli po zmianie problem nadal będzie występował, zmień jeszcze jedno ustawienie:
Otwórz Windows Media Player.
W menu głównym wybierz "Narzędzia" ("Tools") oraz wybierz "Opcje" ("Options").
Wybierz zakładkę "Sieć" ("Network").
W "Ustawieniach serwera proxy dla przesyłania strumieniowego" ("Streaming proxy settings") zaznacz 'MMS'.
Kliknij "Konfiguruj" ("Configure").
W "Ustawieniach serwera proxy" ("Proxy settings") zaznacz "Autowykrywanie" ("Autodetect proxy settings").
Kliknij "Zastosuj" i "OK".
Czasami problem z buforowaniem powstaje na łączach, z których korzystasz. Na skutek różnych powodów, np. zwiększonego ruchu, awarii itp., ich przepustowość okresowo spada i dlatego w danym momencie nie możesz oglądać materiałów wideo, mimo iż dysponujesz szerokopasmowym dostępem do internetu.
Ostatnio zmieniony 23 mar 2007, 16:13 przez Horhend, łącznie zmieniany 1 raz.
Przeglądając tytuły gier, można odnieść wrażenie, że poza strzelaniem, gonieniem,
szlachtowaniem i uciekaniem, niczego nie oferują. A przecież to nieprawda!
szlachtowaniem i uciekaniem, niczego nie oferują. A przecież to nieprawda!
Videoclip się ładuje jak masz szybkiego neta potrwa to chwilkę jak wolnego potrwa to trochę wystarczy poczekać troszkę
roma, a jeżeli ogląda teledyski na ONECIE?
Wyłącz wszystkie programy P2P nie ściagaj zadnych plików, <font color=red><b>w ogóle</b></font> nie obciążaj łącza najlepiej to i komunikator wyłącz i wtedy spróbuj. Jeżeli nie pomoże masz za słabego neta
A jeżeli oglądasz teledyski na np: video.google.pl to poczekaj aż sie wczyta i wtedy sobie go obejrzyj tak jak mówił roma,
Wyłącz wszystkie programy P2P nie ściagaj zadnych plików, <font color=red><b>w ogóle</b></font> nie obciążaj łącza najlepiej to i komunikator wyłącz i wtedy spróbuj. Jeżeli nie pomoże masz za słabego neta
A jeżeli oglądasz teledyski na np: video.google.pl to poczekaj aż sie wczyta i wtedy sobie go obejrzyj tak jak mówił roma,
Tutaj miała być jakaś mądra sentencja, ale Tom'owi się nie chciało...
Mam bezprzewodowy internet.inna opcja nie wchodziła w grę.Jestem z woj. Ślaskiego.Łącze telefoniczne jest jak w krajach trzeciego świata poprzez alcatel-radiowe.Neostrada odpadła.Moje łącze internetowe nie jest zawrotnej szybkości 11,0Mb/s.Może dlatego mi przerywa. Dziękuję za rady są dla mnie bardzo cenne. Jesteście super!!!!
Nie jest zawrotnej prędkości!! Nie ma nawet tak szybkiej Neostrady... ale ja tez miałem radiowy i pisało mi że mam 18Mb a było tylko 128Kbps.... u ciebie pewnie podobnie.., jeśli łączysz się przez komórkę to masz ok. 115Kbpswłaściciel pisze:Moje łącze internetowe nie jest zawrotnej szybkości 11,0Mb/s.
Jeśli oglądasz film to uruchom go, potem daj na pauzę, poczekaj aż się załaduje i potem daj na start. Ja na starym necie tak robiłem.