DVD-RW jak skasować?
Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.
• Strona 1 z 1
Mam DVD+RW. Podobno jest to te prawdziwe które można kasować i wielokrotnie nagrywać. Ale jednak nie można. Wiecie coś o tym?
Re: DVD-RW jak skasować?
Aby skasować dane na płycie trzeba nacisnąć w programie Nero Kasuj DVD. Chyba o to Ci chodzi.
No to jest oczywiste. Problem w tym, że kiedy próbuje to zrobić to przycisk "kasuj" jest nieaktywny. DVD-ROM jest wybrany poprawnie.
ja napiszę w wersji Nero StartSmart. U góry masz dwie zakładki, DVD i CD, dajesz DVD i dajesz Kopiuj dysk. W polu napęd źródłowy i docelowy wybierasz te same odtwarzacze w których jest włożona płyta DVD-RW i może wtedy będzie dostępna opcja Skasuj zawartość płytki - ta opcja znajduje się w kategorii Więcej jak by co
a jak nie podziała to spróbuj innym może Clone DVD
a jak nie podziała to spróbuj innym może Clone DVD
Ostatnio zmieniony 27 maja 2007, 17:28 przez szpon, łącznie zmieniany 1 raz.
Nero często wybrzydza przy kasowaniu płyt wielokrotnego zapisu.
Wypróbuj Alcohol 120% i przy kasowaniu zaznacz opcję: "Ignoruj błedny TOC (zawsze kasuj)"
Oczywiście w trybie "pełne kasowanie"
Wypróbuj Alcohol 120% i przy kasowaniu zaznacz opcję: "Ignoruj błedny TOC (zawsze kasuj)"
Oczywiście w trybie "pełne kasowanie"
To troszkę dziwne. Bo kiedy tak próbuję wyskakuje okno z napisem: "To nie jest dysk wielokrotnego użytku". A na płycie pisze wyraźnie rewritable i DVD+RW.
Ok zaraz spróbuje Alkoholem
[ Dodano: Nie 27 Maj, 2007 18:55 ]
Sprawdzałem i powiem wam, że to chyba nie jest DVD+RW. No chyba, że moja nagrywarka nie potrafi skasować DVD. W każdym programie pisze, że nie jest to płyta wielokrotnego użytku.
Ok zaraz spróbuje Alkoholem
[ Dodano: Nie 27 Maj, 2007 18:55 ]
Sprawdzałem i powiem wam, że to chyba nie jest DVD+RW. No chyba, że moja nagrywarka nie potrafi skasować DVD. W każdym programie pisze, że nie jest to płyta wielokrotnego użytku.
Ostatnio zmieniony 27 maja 2007, 17:55 przez Mat, łącznie zmieniany 1 raz.
Aby sprawdzić jaki rodzaj dysku masz w nagrywarce/napędzie uruchom Nero Start Smart, daj na CD/DVD i potem na Dodatki, w końcu odszukaj przycisk Informacje o dysku.
No i niespodzianka. Podało prawdę, czyli:
Może mi ktoś powiedzieć, czy płyta DVD+RW to 100% płyta wielokrotnego użytku? Jeśli nie to dla czego pisze na niej "rewritable"? Może to umożliwia tylko dogrywanie jeśli ścieżka nie zostanie zamknięta? A może zmazanie jest możliwe tylko jeśli sesja nie zostanie zakończona? Nie jestem pewien czy ją zamykałem, ale wydaje mi się, że tak.

Może mi ktoś powiedzieć, czy płyta DVD+RW to 100% płyta wielokrotnego użytku? Jeśli nie to dla czego pisze na niej "rewritable"? Może to umożliwia tylko dogrywanie jeśli ścieżka nie zostanie zamknięta? A może zmazanie jest możliwe tylko jeśli sesja nie zostanie zakończona? Nie jestem pewien czy ją zamykałem, ale wydaje mi się, że tak.
Spróbuj w Alcoholu 120% zaznaczyć/odznaczyć opcję Ignoruj typ nośnika ATIP (w polu Opcje wybierz Menu główne -> Emulacja, tam znajdziesz tą funkcję), gdzieś na Internecie czytałem, że to pomogło.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
Wrzuć najpierw płytę do kieszeni nagrywarki a potem uruchom program nagrywający np.: nerona i skasuj. Też mam to badziewie LG. Żeby nagrać płytę dvd+r muszę właśnie tak zrobić, bo jak zrobię odwrotnie to domaga się płyty dvd-r, może z dvd+rw też tak jest, ale nie wiem bo akurat nie mam takiej płyty.
Piotrek_L, twój sposób chyba działa. Właśnie się kasuje, ale zajmie to 40 min. Odezwę się po kasowaniu.
[ Dodano: Wto 29 Maj, 2007 17:19 ]
Oki działa. Chciałem napisać już wczoraj, ale forum znowu się sypało. Nie wiem czy to tylko ja tak mam czy wszyscy ale dzieje się to bardzo często.
Wielkie Dzięki i PLUSik dla Ciebie.
[ Dodano: Wto 29 Maj, 2007 17:19 ]
Oki działa. Chciałem napisać już wczoraj, ale forum znowu się sypało. Nie wiem czy to tylko ja tak mam czy wszyscy ale dzieje się to bardzo często.
Wielkie Dzięki i PLUSik dla Ciebie.
Przypomnienie
Tak gwoli przypomnienia to jest tylko pare nagrywarek, ktore umozliwiaja nagrywanie wszystkich rodzajow plyt DVD (DVD+R, DVD-R, DVD-RW, CD-R, CD-RW).
Chodzi tu o firmy nagrywarek i prezentuje sie to nastepujaco:
format minus czyl np. DVD-R:
Hitachi
JVC
Panasonic
Pioneer
Samsung
Toshiba
Oczywiscie te napedy odtwarzaja kazdy rodzaj plyty dvd tylko z nagrywaniem jest inaczej
Obydwa formaty:
Sony
LG
Liteon
Sharp
Zauwazamy tutaj, ze jest tylko pare firm nagrywarek, dzieki ktorym mozemy nagrywac + i -.
Format plus:
Technika
Bush
Alba
Daewoo
Goodmans
Matsui
Philips
Dlatego przed kupnem nagrywarki trzeba sie dobrze zastanowic czy warto zaoszczedzic 10zl a miec nagrywarke ktora nie nagrywa obydwu formatow.
Chodzi tu o firmy nagrywarek i prezentuje sie to nastepujaco:
format minus czyl np. DVD-R:
Hitachi
JVC
Panasonic
Pioneer
Samsung
Toshiba
Oczywiscie te napedy odtwarzaja kazdy rodzaj plyty dvd tylko z nagrywaniem jest inaczej
Obydwa formaty:
Sony
LG
Liteon
Sharp
Zauwazamy tutaj, ze jest tylko pare firm nagrywarek, dzieki ktorym mozemy nagrywac + i -.
Format plus:
Technika
Bush
Alba
Daewoo
Goodmans
Matsui
Philips
Dlatego przed kupnem nagrywarki trzeba sie dobrze zastanowic czy warto zaoszczedzic 10zl a miec nagrywarke ktora nie nagrywa obydwu formatow.