jak otworzyc pliki str i gid

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

Adam

Post autor: Adam » 5 lip 2007, 21:33

jak otworzyc pliki str i gid

Witam wszystkich mam problem, nie wiem jak otworzyc pliki str i gid jesli ktos wie jakim programem mozna je otworzyc to prosze napisac z gory dzieki.

<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 6 lip 2007, 08:35

Re: jak otworzyc pliki str i gid

W formacie STR często są zapisywane wygaszacze ekranu (więc we Właściwościach pulpitu) a GID to format pliku pomocy Windows.
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 6 lip 2007, 09:06

W formacie STR często są zapisywane wygaszacze ekranu (więc we Właściwościach pulpitu) a GID to format pliku pomocy Windows.
Iwan ma rację.

Pliki .GID

Kod: Zaznacz cały

http://support.microsoft.com/kb/800113/pl
Streszczenie
W artykule tym są opisane pliki typu .GID (Windows Global Index).

Więcej informacji
System Windows tworzy plik .GID w następujących warunkach:
• Gdy używany plik pomocy .HLP nie został utworzony w systemie Windows 95/98 lub w formacie Pomocy, tworzony jest odpowiadający mu plik .GID, jeśli taki nie istnieje.
• Gdy znaleziony zostanie nieaktualny plik .GID. Plik .GID uznany jest za nieaktualny, gdy plik Pomocy został uaktualniony ale nie został użyty, czyli otworzony, w systemie po uaktualnieniu.
W czasie tworzenia pliku .GID pojawia się okno dialogowe Przygotowanie Pomocy. Plik .GID posiada identyczną nazwę oraz przechowywany jest jako plik ukryty w tym samym folderze co odpowiadający mu plik Pomocy. Gdy plik Pomocy znajduje się w folderze, do którego użytkownik ma prawa zapisu, np. na dysku CD-ROM lub dysku sieciowym, wówczas plik .GID tworzony jest w folderze Windows\Help.

System Windows przechowuje wskazania do wszystkich tematów Pomocy w plikach .GID, ponieważ:
• Informacje te nie są przechowywane w plikach Pomocy w celu zminimalizowania rozmiaru pliku .HLP.
• System Windows używa plików .GID jako plików stanu, np. w tych plikach przechowywane jest położenie okna Pomocy.
Poprzednie wersje systemu Windows, np. Windows 3.1 lub Windows for Workgroups 3.11 używają plików .GID w następujących sytuacjach:
• Po zainstalowaniu dodatku Win32s.
• Po zainstalowaniu 32-bitowego kompilatora plików Pomocy i związanych z nim plików .DLL.
==================

Pliki .STR
Description:
STR is the file extension for a Screensaver file. Note!
This is also the file extension for the dBase IV Application Generator structur list OBJ file.

Kod: Zaznacz cały

http://www.liutilities.com/products/winbackup/filextlibrary/files/STR/
Przeglądając tytuły gier, można odnieść wrażenie, że poza strzelaniem, gonieniem,
szlachtowaniem i uciekaniem, niczego nie oferują. A przecież to nieprawda!
<<

Adam

Post autor: Adam » 6 lip 2007, 12:35

ale te pliki ktore mam to nie sa wygaszacze i potrzebuje jakis konkretny program zeby je otworzyc a co do plikow gid to tak samo nie sa to pliki pomocy (tak mi sie przynajmniej wydaje :D )