[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): AttValue: " or ' expected in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): attributes construct error in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): Couldn't find end of Start Tag font line 1 in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): Opening and ending tag mismatch: t line 1 and font in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): Extra content at the end of the document in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 73: Attempt to read property "textContent" on null
Kilka problemów z Linu<font color=red><b>ks</b></font>em - .::Forum.Portal24h.pl::.

Kilka problemów z Linu<font color=red><b>ks</b></font>em

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 25 lip 2007, 22:28

Kilka problemów z Linu<font color=red><b>ks</b></font>em

Witam, przedtem pisałem że nie mogę uruchomić netu na knoppix 5.1.0, już samodzielnie uruchomiłem (nieźle jak na kogoś kto 1 raz Linu<font color=red><b>ks</b></font>a włączył hehe). Mam dwa pytania:

1. Jak uruchomić firefoxa lub opere na linuxie, szukałem tego na google i tam jest napisane tylko to strasznie trudno, nie umiem tego zrobić - ta przeglądarka która jest w linuxie to jest nie wygodna a po za tym nie obsługuje polskich czcionek.

2. Jak z programami - czy będę mógł uruchamiac programy jak winrar, coś do nagrywania płyt no i inne, wiecie takie potrzebne (ściąganie piosenek, do grafiki, world pad, microsoft word)

3. Skoro mam instalować te same rzeczy które już mam wgrane czyli przeglądarki, programy tylko że na Linu<font color=red><b>ks</b></font>a to to nie będzie się gryźć ze sobą. Bo będe miał wgrane i te na Windowsa i te na Linu<font color=red><b>ks</b></font>a, po za tym więcej miejsca zajmie na dyskach.

4. Uruchamiam Linu<font color=red><b>ks</b></font>a z płyty, i jak np: zrestartuje kompa i od nowa włączę go z płyty to wszystkie moje ustawienia się kasują. Muszę od nowa wszystkie dane do netu wpisywać, nie mam historii przeglądania stron no itd...

PS: napisałem w tamtym temacie jak uruchomiłem swój net na tym linuxie

Z góry naprawdę ogromnie dziękuje za chociaż troszkę odpowiedzi
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 22:59 przez szpon, łącznie zmieniany 8 razy.

<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 26 lip 2007, 00:13

Re: Kilka problemów z Linu<font color=red><b>ks</b></font>em

zaczne od tego :
szpon pisze:4. Uruchamiam Linu<font color=red><b>ks</b></font>a z płyty, i jak np: zrestartuje kompa i od nowa włączę go z płyty to wszystkie moje ustawienia się kasują. Muszę od nowa wszystkie dane do netu wpisywać, nie mam historii przeglądania stron no itd...
to oznacza że go albo nie zainstalowałeś (na 89%) albo jest boot-owalny jedynie z płyty...
teraz to :
szpon pisze:knoppix 5.1.0,
zmień tego Linu<font color=red><b>ks</b></font>a ! bo widać że nie łapiesz sie w tym i polecam Ci Ubuntu 7.04 :] jest wygodne i łatwe, po początek w sam raz :]
szpon pisze:1. Jak uruchomić firefoxa lub opere na linuxie, szukałem tego na google i tam jest napisane tylko to strasznie trudno, nie umiem tego zrobić - ta przeglądarka która jest w linuxie to jest nie wygodna a po za tym nie obsługuje polskich czcionek.
pobierz pakiet z internetu (oficjalna strona) i go zainstaluj :] (jak to poszukaj na oficjalnym forum)
szpon pisze:2. Jak z programami - czy będę mógł uruchamiac programy jak winrar, coś do nagrywania płyt no i inne, wiecie takie potrzebne (ściąganie piosenek, do grafiki, world pad, microsoft word)
to także zwróć się do oficjalnego forum... a jeżeli chcesz jakieś programy w Windy to zainstaluj Wine :]
3. Skoro mam instalować te same rzeczy które już mam wgrane czyli przeglądarki, programy tylko że na Linu<font color=red><b>ks</b></font>a to to nie będzie się gryźć ze sobą. Bo będe miał wgrane i te na Windowsa i te na Linu<font color=red><b>ks</b></font>a, po za tym więcej miejsca zajmie na dyskach.
nie będą sie gryzły gdyż to osobny system plików i osobna partycja :]
ale i tak zmień na Ubuntu :] bo z przy Knoppixie pewnie zdechniesz :]
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 26 lip 2007, 00:30

pobrałem już Linu<font color=red><b>ks</b></font>a Ubuntu 7.04 PL, po południu kupię czystą płytę i nagram go

[ Dodano: Czw 26 Lip, 2007 15:51 ]
ok, uruchomiłem Ubuntu, ale oczywiście pierwsza rzecz, jak uruchomić internet.
Mam Dialog DSL 1 MB/s (zmienne IP), aby się połączyć nie wpisuję żadnej bramy, maski itp... Wpisuję tylko dwa adresy DNS i login, hasło.
Ostatnio zmieniony 26 lip 2007, 15:51 przez szpon, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 26 lip 2007, 21:00

odsyłam do

Kod: Zaznacz cały

http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?=&p=146623
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 26 lip 2007, 23:46

próbuję i próbuję, ale dalej nie wiem jak połączyć się z netem :/
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 27 lip 2007, 01:22

szpon, gdzie co wpisujesz ??
odpal terminal i wklep

sudo pppoeconf 
i tam wszystko uzupełnij :) ale i tak w w/w adresie do temtu na forum Ubuntu jest wszystko wyjaśnione :)
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 01:25 przez Nivener, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 27 lip 2007, 10:02

wielkie dzięki Mroczny. Mam jeszcze pytanie, bo firefox jest po angielsku i podkreśla mi na czerwono podczas pisania zupełnie wszystkie wyrazy PL. Wiem że można wyłączyć sprawdzanie pisowni, ale czy da się tak zrobić żeby te PL też nie wykrywał jako błędy, chyba, że naprawdę mają błędy
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 27 lip 2007, 10:11

szpon pisze:Wiem że można wyłączyć sprawdzanie pisowni, ale czy da się tak zrobić żeby te PL też nie wykrywał jako błędy, chyba, że naprawdę mają błędy
Po co wyłączać słownik... zainstaluj po prostu polski słownik.

https://addons.mozilla.org/pl/firefox/downloads/file/15578/polski_slownik_poprawnej_pisowni-1.0.20070508-fx+tb+sm.xpi
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 27 lip 2007, 10:22

nie stety, dalej uznaje wszystkie PL wyrazy jako błędy
i moje kolejne pytania

1. Jak zmienić rozdzielczość na mniejszą, bo jest za duża np. jak przeglądam strony www
2. Czy jak mam Windowsa Viste to mogę jeszcze tego Linu<font color=red><b>ks</b></font>a Ubuntu zainstalować na dysk twardy ? i ile on mi zajmie miejsca na tym dysku, więcej niż Win XP ?
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 10:29 przez szpon, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 27 lip 2007, 10:53

2. Czy jak mam Windowsa Viste to mogę jeszcze tego Linu<font color=red><b>ks</b></font>a Ubuntu zainstalować na dysk twardy ? i ile on mi zajmie miejsca na tym dysku, więcej niż Win XP ?
Możesz instalować. Jeśli przeznaczysz 10GB na Ubuntu to spokojnie wystarczy.

A co do tego Firefoxa, to w Menedżerze Pakietów wyszukaj Pakietu Translacyjnego Firefoxa.

szpon pisze: 2. Jak z programami - czy będę mógł uruchamiac programy jak winrar, coś do nagrywania płyt no i inne, wiecie takie potrzebne (ściąganie piosenek, do grafiki, world pad, microsoft word)
WinRAR, WordPad, Microsoft Office to nie są programy przeznaczone dla Linuksa, oczywiście można próbować uruchomić je WINE-m, ale skutki będą mierne. W Ubuntu standartowo przydzielony do systemu jest Open Office po polsku, możesz zainstalować zamiast WinRARa, Ark, ale słabo obsługuje RARy, bo w Linuksie stosuje się format .tar.gz.
Co do ściągania, to masz pełen wybór, np. aMule (eMule linuksowe), BitTorrent, MoorHunt, itd.
Do grafiki najlepszym wyborem jest oczywiście Gimp (wgrany razem z systemem), posądzany o wyższość na PS-em.
Do nagrywania płyt to oczywiście GnomeBaker (obsługę tego programu znajdziesz na forum ubuntu - www.forum.ubuntu.pl, ale jak napiszesz temat to w tytule nie pisz "Problem" bo od razu będzie w koszu).

http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=32694

Tutaj coś niecoś o zmianie rozdzielczości.

http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=6695&highlight=zmiana+rozdzielczo%B6ci
I tu też. Jak nie znajdziesz to szukaj na forum.ubuntu.pl.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 10:56 przez bartekmp, łącznie zmieniany 1 raz.
Semper in altum
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 27 lip 2007, 12:18

bartekmp na dysku C mam Windowsa Viste, na C mam wolne 8,5 GB. Oczywiście mogę Ubuntu wgrać na dysk D (na D mam 43 GB), i czy jak zainstaluje Ubuntu to jak go potem włączyć, podczas uruchamiania komputera będzie wybór czy windows czy linux czy jak ??.
I czy instalacja Ubuntu 7.04 odbywa się po polsku i czy dam sobie z nią radę
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 27 lip 2007, 12:33

wiesz... instalacja Ubuntu jest banalna :] i po polsku :] zrób osobną partycje n Ubuntu (jakieś 5 gb starczy) i oczywiscie na partycje SWAP daj 512 mb :) a potem to idzie z górki :] i boot loader znajdzie Ci Winde i będziesz mógł sobie wybrać :D
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 27 lip 2007, 12:53

Teraz napiszę a wy mi powiedzcie czy dobrze zrozumiałem.
Podczas instalacji Ubuntu będę musiał stworzyć dwie kolejne partycje, jedna na ubuntu a druga na SWAP (co to jest ten SWAP ?)

pytanie: czy te nowe partycje będą widoczne w Windowsie ?
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 12:53 przez szpon, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 27 lip 2007, 12:59

szpon pisze:pytanie: czy te nowe partycje będą widoczne w Windowsie ?
Z tej odrobiny co wiem o Linuxie to mogę Ci powiedzieć że te partycje nie będą widoczne w Windows.
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 27 lip 2007, 13:10

szpon pisze:nie stety, dalej uznaje wszystkie PL wyrazy jako błędy
W Firefox-ie w pasku adresu wpisz about:config i naciśnij Enter. Później poszukaj wpisu o nazwie spellchecker.dictionary -> kliknij na nim PPM -> wybierz Modyfikuj -> wykasuj tekst i wpisz zamiast niego pl -> kliknij OK, powinno pomóc.
szpon pisze:pytanie: czy te nowe partycje będą widoczne w Windowsie ?
W Moim komputerze nie będą one widoczne, ale można np. zainstalować odpowiednią wtyczkę do Total Commander-a i przez niego kopiować pliki z partycji Linux-a.
szpon pisze:co to jest ten SWAP ?
To partycja wymiany w Linux-ie (coś jak pamięć wirtualna w Windows-ie).
szpon pisze:Podczas instalacji Ubuntu będę musiał stworzyć dwie kolejne partycje, jedna na ubuntu a druga na SWAP
Tak.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 27 lip 2007, 13:18

Piotrek_L pisze:W Firefox-ie w pasku adresu wpisz about:config i naciśnij Enter. Później poszukaj wpisu o nazwie spellchecker.dictionary -> kliknij na nim PPM -> wybierz Modyfikuj -> wykasuj tekst i wpisz zamiast niego pl -> kliknij OK, powinno pomóc.
dzięki, pomogło :D

A tak o: wgrałem sobie na Linu<font color=red><b>ks</b></font>a azureus, kadu, skonfigurowałem Linu<font color=red><b>ks</b></font>a i tam parę pozmieniałem i mam ważne rzeczy na pulpicie Linu<font color=red><b>ks</b></font>a, nie chciał bym ich stracić. Czy jak rozpocznę instalację Linu<font color=red><b>ks</b></font>a i zainstaluje go to wszystko to co miałem, dalej będę miał ? czyli zapisane ustawienia, wgrane programy i pliki ?

Mam problem, chciałem zainstalować właśnie Linu<font color=red><b>ks</b></font>a na dysk, ale kompletnie nie rozumiem tego partycjonowania, zupełnie inaczej niż w XP. Ja dałem Ręcznie, skasowałem bieżące partycje i utworzyłem nową ale nie mogę dać do przodu bo jest napisane że nie wybrałem czegoś tam :/ . Są też opcje wyboru jakiś przewodnik itd... pomocy ja z tego nic nie wiem
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 15:38 przez szpon, łącznie zmieniany 7 razy.
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 27 lip 2007, 16:06

Spójrz tutaj:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34&id=21
Jest to link do prezentacji, przedstawiającej proces partycjonowania za pomocą darmowego programu GParted.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 27 lip 2007, 17:56

Dzięki Piotrek_L, a mam problem bo znalazłem stronę z dodatkami i sprawdzałem już 8 linków w terminalu, i jak wpisuję link, daję enter to zamiast rozpocząć się instalacja dodatków to jest napisane takie coś:
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 19:15 przez szpon, łącznie zmieniany 3 razy.
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 27 lip 2007, 19:46

szpon pisze:i jak wpisuję link, daję enter to zamiast rozpocząć się instalacja dodatków to jest napisane takie coś:
E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
System sam "mówi", co powinieneś zrobić - w konsoli/terminalu wpisz dpkg --configure -a i naciśnij Enter.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 19:47 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 27 lip 2007, 21:50

co to jest, wpisuję to polecenie co podałeś i jest napisane że potrzebuję uprawnień Administratora :|

Pytanie: czy jest jakiś programów do tworzenia obrazów, wiecie, że jak włożę płytę z grą to żebym mógł zrobić z niej obraz np w formacie ISO i zapisać w komputerze. Od razu był prosił o instrukcje jak go zainstalować
Ostatnio zmieniony 27 lip 2007, 22:40 przez szpon, łącznie zmieniany 3 razy.