Mozilla Firefox 3 Alpha..

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

dariusz

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: dariusz » 29 lip 2007, 23:10

Mozilla Firefox 3 Alpha..

Fundacja Mozilla opublikowała kolejną, wczesną wersję testową alpha swojej przeglądarki Firefox. Przeglądarka póki co "ukrywa się" pod nazwą kodową "Gran Paradiso Alpha 6", a użytkownicy znajdą w niej wiele poprawionych błędów, uaktualniony silnik bazodanowy SQLite oraz poprawki w silniku renderującym Gecko 1.9.

Gran Paradiso Alpha 6 jest ostatnią "alphą". Pod koniec bieżącego miesiąca powinna pojawić się kompletna jeżeli chodzi o funkcjonalność wersja Beta 1, a na kolejną przyjdzie użytkownikom poczekać do września. Kolejne wersje testowe, czy RC (Release Candidate) będą udostępniane w miarę potrzeb.

Udostępniona właśnie wersja posiada między innymi uaktualniony silnik bazodanowy SQLite 3.3.17, wsparcie dla zapamiętywania preferencji wyświetlania poszczególnych serwisów WWW, czy też poprawioną wydajność obsługi plików ciasteczek (cookie). Należy też zwrócić uwagę, że niektóre poprawki w silniku renderującym Gecko 1.9 powodują zmiany w wyświetlaniu witryn WWW. Więcej na ten temat można dowiedzieć się z dokumentu "Gecko 1.9 Changes affecting websites".

Oprócz tego w nowej wersji znajdziemy między innymi:
- wiele poprawek w menadżerze pobierania plików, a między innymi usunięty istniejący od zawsze błąd polegający na złym wyświetlaniu rozmiaru pobieranego pliku;
- nowe okienko zamykania programu, rozwiązujące problemy przy kończeniu pracy programu;
- lekko zmieniony menedżer dodatków;
- poprawki w nowym systemie zakładek Places.

Wersja Gran Paradiso Alpha 6 jest przeznaczona dla deweloperów i testerów - fundacja póki co mocno odradza jej używanie przez zwykłych użytkowników i pozostanie przy ostatniej wersji Firefoksa 2. Dlatego też wersje alpha nowej przeglądarki wydawane są pod nazwą kodową Gran Paradiso, aby zniechęcić użytkowników od ich pobierania i instalowania.

Jeżeli ktoś chce jednak zobaczyć przyszłego Firefoksa, to może go pobrać z serwisu Mozilli, mając jednak na uwadze powyższe ostrzeżenie.

Kod: Zaznacz cały

Źródło... http://www.idg.pl/news/116153.html
Firefox 3 Alpha do pobrania

Pod Windows

http://download.mozilla.org/?product=granparadiso-alpha6&os=win&lang=en-US
Pod Mac OS X
Double click the Gran Paradiso Alpha 6.dmg Disk Image to uncompress and mount it. Your browser may have already done this for you. Double click the GranParadiso Disk Image to open it in Finder and drag the Gran Paradiso application onto your hard disk. Do not double click the icon in the disk image! Be sure to drag the Gran Paradiso application out of the disk image and onto your Hard Disk before running it. Drag the icon to your Dock if you want it to appear there.
Moje tłumaczenie
Kliknij dwa razy na obraz Gran Paradiso Alpha 6.dmg w celu jego rozpakowania, następnie zamontuj go.Twoja przeglądarka mogła już zrobić to za Ciebie.
Kliknij dwa razy na obraz dysku GranParadisoby go otworzyć w wirtualnym napędzie..
Znajdź i przeciągnij aplikację Gran Paradiso na swój dysk. Nie uruchamiaj Gran Paradiso z Obrazu.
Koniecznie skopiuj na dysk..

http://download.mozilla.org/?product=granparadiso-alpha6&os=osx&lang=en-US
Pod Linux/GTK2
Extract the granparadiso-alpha6.tar.bz2 tarball and run ./firefox:
Moje tłumaczenie
Rozpakuj granparadiso-alpha6.tar.bz2 tarball i uruchom ./firefox:

tar -jxvf granparadiso-alpha6.tar.bz2
cd firefox
./firefox

http://download.mozilla.org/?product=granparadiso-alpha6&os=linux&lang=en-US
Inne Platformy

Rozpakuj archiwum i uruchom

Nvidia 9200 512 Mb, Intel Dual Core 2Ghz, Hdd 320 Gb, 4 Gb DDR 2 Ram.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 30 lip 2007, 14:14

Re: Mozilla Firefox 3 Alpha..

No własnie ściągam, ale kiepsko leci 4 KB/s jak uruchomię to opiszę swoje wrażenia :)

P.S ile razy tego nie pobiore to pisze że plik jest uszkodzony. Chyba daruje sobie to na razie.
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 14:32 przez welll1, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 30 lip 2007, 14:37

Dobra, odinstalowałem Firefoxa 2 i zainstalowałem tego Firefoxa 3 alpha, i mogę go tylko raz uruchomić. Bo jak wyłączę go i chcę drugi raz uruchomić to takie coś mi się pokazuje (patrz obrazek)

Obrazek

Edycja: Nagle znowu się uruchomił hehe tylko tak o: wyłączyłem sobie sprawdzanie pisowni, bo podkreślało mi wszystkie wyrazy polskie na czerwono. Polski słownik nie pasuje do tej wersji. Podoba mi się natomiast, że zrobili tak jak w operze, że strony które odwiedzasz są na początku listy
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 15:24 przez szpon, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 30 lip 2007, 17:29

Z tego co pamiętam od premiery Firefox 2, program ma problem z zarządzaniem pamięcią w Windows. Po otwarciu np. 10 stron w Firefoxie i ich zamknięciu Firefox zużywa dalej nawet kilkaset MB pamięci RAM. Jest to znany błąd i wciąż nie poprawiony. Byc może w v3 w końcu to naprawią ;P

Poza zmianami kosmetycznymi (poprawka wyswietlania rozmiaru sciaganego pliku, okienko zamykania programu - smiechu warte :rotfl: ), poprawiono silnik gecko, a to większy +. Firefox w końcu goni Operę pod wzgledem obsługi standardów (test ACID). A już w tym tygodniu prawdopodonie zostanie wydana testowa wersja Operki 9.5...
wsparcie dla zapamiętywania preferencji wyświetlania poszczególnych serwisów WWW
Czepiam się ale znów dev Firefox'a zgapiają funkcje Opery ;) No ale dobre pomysly nalezy i dobrze ze sie je wykorzystuje :]
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 30 lip 2007, 23:28

mi się w ogóle znowu firefox nie chce włączyć bo się pojawia właśnie to okno co napisałem w poprzednim poście
Ostatnio zmieniony 30 lip 2007, 23:31 przez szpon, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 31 lip 2007, 00:00

mi się w ogóle znowu firefox nie chce włączyć bo się pojawia właśnie to okno co napisałem w poprzednim poście
szpon, czego oczekujesz od wersji:
Alpha?!
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"