Wybory parlamentarne 2007

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

Czas głosowania minął 21 paź 2007, 13:47

Na który komitet wyborczy zagłosujesz/zagłosowałbyś w najbliższych wyborach?

Liga Prawicy Rzeczpospolitej
1
6%
Prawo i Sprawiedliwość
3
18%
Platforma Obywatelska
9
53%
Polskie Stronnictwo Ludowe
1
6%
Samoobrona
0
Brak głosów
Lewica i Demokraci
2
12%
Inny
1
6%

Liczba głosów : 17
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 16 wrz 2007, 13:47

Wybory parlamentarne 2007

Temat o wyborach jak na bardziej aktualny. Co prawda nie będę uskuteczniał tutał wstawiania newsów z kampanii tak jak ma w zwyczaju mistrz, za to uświetnię ten temat moimi zacnymi opiniami ;) Na początek pozwolę sobie wypowiedzieć się na temat wszystkich ważniejszych komitetów:

Liga Prawicy- Połączenie z LPRem wyborcom UPRu na pewno w smak nie jest. Mimo wszystko, eurosceptycy, konserwatyści i monarciści mają na kogo głosować i przy umiejętnej kampanii ten komitet ma moim zdaniem szanse na około 7-10%.

PiS- pod względem prowadzenia kampanii zawsze ich podziwiam. Mają teraz nowe, chwytliwe hasło:"Precz z korupcją", które może zjednać sporą rzeczę wyborców. Moja prognoza, ok. 20%

PO- Kampania pod znakiem "anty PIS". No może to i dobre hasło, ale wiem z doświadczenia, że przez takich ludzi jak Tusk czy Schetyna coraz więcej ludzi oddala się od tej partii. Optymistycznie daję 30%, chociaż to kwestia dużej frekwencji.

PSL- PSL to fenomen. Zawsze pomijana w sondażach dostaje się do sejmu. Gdyby bardziej otworzyli się na środowiska miejskie to kto wie, może mój głos powędrowałby do rolników?? Prognoza: tak jak zwykle w wyborach ;)

SO- Samoobrona może mieć problem z przekroczeniem progu wyborczego, ze względu na to, że PIS prowadzi kampanię odciągającą ludzi od SO. Chyba tylko charyzmatyczny Lepper może tą partię uratować.

LiD- LID, gdyby miał trochę bardziej inteligentych działaczy, mógłby liczyć na wynik powyżej 20%. No ale z taką kampanią jak teraz (czyt. reklamówka wyborcza) to powyżej 15% nie wyjdą. na plus może działać stopniowe oczyszczanie koalicji z elementów komuszych(Miller, Dyduch)

No, to narazie wszystko ;) Mam nadzieję, że nie dacie ciała i wybierzecie ten temat, zamiast "Co odwaliłeś w szkole" ;)

PS: Kto narzekał, że na forum gnębie tylko userów, niech teraz się teraz odezwie, bądź zamilknie na wieki ;)

<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 16 wrz 2007, 16:40

Re: Wybory parlamentarne 2007

Mimo, iż dużo ludzi narzeka na PiS - mają rację tylko połowicznie. Jedyną wadą ich rządów jest to, że nie znają słowa "Kompromis". Życie i polityka polega tylko i wyłącznie na kompromisach. Nie wiadomo, jak będzie wyglądać polityka PO - dopuściłbym ich do koryta chociażby z czystej ciekawości, czy poradzą sobie lepiej niż Kaczory. W sumie to każda partia dobra, byle nie SLD, PSL (nie chcę w pole chodzić na sianokosy...), Samoobrony (Boże, co by się działo, gdyby Lepper doszedł do władzy...) i LPR (Jakby Giertych był premierem to wyjeżdżam do Anglii...). O partiach typu Mniejszość Niemiecka wspominać nie muszę...
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 16 wrz 2007, 18:08

Przedwyborcze rozdawnictwo pieniędzy to też wina nieumiejętności doprowadzenia do kompromisu?
Adamo pisze:Jedyną wadą ich rządów jest to, że nie znają słowa "Kompromis". Życie i polityka polega tylko i wyłącznie na kompromisach.
Wprowadzenie kryptofaszysty i przestępcy do rządu no rozumiem zaleta?
<<

coleczka

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: coleczka » 16 wrz 2007, 19:12

Alkohol,
Zabrakło w ankiecie "Nie będe głosował" lub "Nie pojdę na wybory" ... mozecie teraz na mnie jechac ze jak nie pojde to bedzie dalej zle ze nie wybiore "super lepszej partii" otoz powiem krotko : mam totalnie w zadzie .... i tak co wybierzemy - to lepiej nie bedzie ...a chyba kazdy to zna z autopsji ..... najlepsze jest to ze np PO w swojej kampanii (dokladniej Tusk) powiedzialo ze jak spoleczenstwo wybierze PiS to nie bedzie Euro 2012 ..... i wlasnie takie argumenty trafiaja najbardziej ....a bowiedzialbym ze najbardziej bola, sa prymitywne(nie mylic mnie z zwolennikiem PiSu-bron mnie PB). Chodzi mi o to do jakiego stopnia moga oddzialywac na wyborcow partie ktore chca sie do koryta dorwac... dla mnie to zalosne .... jaka kasa poleci znowu na wybory ... i pomyslec jakie odprawy dostana... a i tak co niektorzy wroca na stolki .... :wstyd:
::: Ścieżka sprawiedliwych prowadzi przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi :::
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 16 wrz 2007, 19:16

Takiej opcji nie zawarłem, bo osoby, które na nią głosują mają w ryj i mogą spier*****.
<<

MajorQ

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: MajorQ » 16 wrz 2007, 20:11

Powiem tak, (cenzura)*** mnie strzeli jak zobaczę że frekwencja znowu będzie w okolicach 40%, bo ludzie narzekać jaki to rząd do (cenzura) mamy potrafią, ale żeby pójśc i się przyczynić do wyboru innego to się nie chce 4 liter z wyra ruszyć bo to film w telewizji, to mecz leci, to kac trzyma itp. Ciesze się że w końcu będę mógł sie przejśc do urny bo nie miałem okazji nigdy. Co do wyników to podane przez Alkohola prognostyki są całkiem możliwe, chyba że ludzie zatęsknią za Kwaśniewskim a ten będzie startował z listy LiDu, wtedy mieliby szanse na uciułanie kilku miejsc w sejmie więcej. Ale jak to z tym naszym ex-prezydentem jest tto się za bardzo ostatnimi nie orientuję.
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 16 wrz 2007, 20:23

No Kwach jest szefem rady programowej LiDu i nieformalnym przywódcą. Jednak nawet Kwach nic nie zrobi jak sztab będzie do (cenzura).
<<

coleczka

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: coleczka » 16 wrz 2007, 23:15

Alkohol pisze:Takiej opcji nie zawarłem, bo osoby, które na nią głosują mają w ryj i mogą (cenzura)*****.
Szkoda ze sam sobie nie mozesz dac warna za takie posty ... widze ze nawet stroze Portalu schodza do "podziemi" .... oby tak dalej i niepozazdroscic inteligencji panu :wstyd:
Kazdy ma wybor i kazdy ma swoja wolna wole ..... tak bylo tak jest i tak zostanie ... a obecna wladze przypisujcie osobom ktore glosowaly na ta partie a nie osobom ktore do urn nie poszly :cisza:
::: Ścieżka sprawiedliwych prowadzi przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi :::
<<

MajorQ

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: MajorQ » 17 wrz 2007, 05:59

Wtrące się jeszcze raz. Tak oczywiście każdy ma swój wybór i swoją wolną wolę ale kiedy widzisz że frekwencja w wyborach wynosi 40% a po 2 miesiącach rządów 60% społeczeństwa, głównie ci co do urn nie poszli, jest niezadowolone z władzy to nerwica bierze.
<<

Yakoob

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Yakoob » 17 wrz 2007, 16:22

MajorQ, weź pod uwagę to, że tym 60% ludzi uprawnionym do głosowania, żadna partia nie "pasi" jak mówi moja babcia. Oczywiście, można wybrać "mniejsz zło", ale kogo ? PiS ? Bo walczy z korupcją i ma dobrych polityków [achtung! czytaj dobrych POLITYKÓW!], PO? bo prowadzi kampanię antyPiSowsko-Kaczorowską i stara się ich upokorzyć ? Psl? Bo ci wiedzą najlepiej o polskich wsiach, bo ludzi ze wsi jest więcej niż tych z miast. Samoobrona? Charyzmatyczny przewodniczący [karany kilkakrotnie wicepremier, z drugiej strony ciekawe jest to, że taksówkarz, musi mieć czyste papiery, żeby pracować w swoim zawodzie [[czytaj: nie może być karany za NIC]], chyba wiecie o co mi chodzi]. Liga Prawicy? Co?! LPR i UPR razem ? To nie może się skończyć dobrze... LiD? Komuchy, bo inaczej powiedziec sie nie da, ambitne plany, ale co z tego? Nie mają szans [chyba...].

Powiem szczerze, że nie wiem na kogo oddałbym głos, bo nie jestem zwollenikiem żadnej partii, a gdy już słyszę, że dana partia wprowadziła pomysł który podoba mi się, słyszę, że to chwyt na wyborców. Trudno się mowi...
Po kiego ciula dajecie charakterystyke swoich komputerów w opisie?!
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 17 wrz 2007, 20:39

A tak na mniej poważnie.
Jakbym miał 18 lat to oddałbym głos na PPP (Polską Partię Piratów) albo na ĘĄ - partię Ędwarda Ąckiego haha. Ich obietnice wydają mi się najbardziej realne i szczere.
Semper in altum
<<

MajorQ

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: MajorQ » 17 wrz 2007, 20:57

Hmmm w sumie racja Yakoob, politycy nie zostawiają społeczeństwu łatwego wyboru, ale jeśli miałbym wybierać głosowanie za mniejszym złem niż nie głosowanie w ogóle wybrałbym pierwszą opcję.
<<

jack ryan

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: jack ryan » 19 wrz 2007, 11:33

Wiecie co mówią przepisy europejskie w parlamencie europejskim na temat głosowania w nim, że jeśli nie głosujesz wstrzymując się od głosowania to zgadzasz się z danym wnioskiem chodź możesz nie mieć zdania na jego temat. Analogicznie jest z głosowaniem w wyborach nie ważne czy prezydenckich, parlamentarnych czy lokalnych nie oddając głosu krzywdzisz siebie, ponieważ oddajesz swój głos na zwycięzcę wyborów, nie zgadzając się przy tym na jego propozycje rządów. Chodźcie na wybory bo to jest wasz obowiązek obywatelski. Jak mawiała Śp. moja babcia nie oddając nawet nieważnego głosu pozbawiasz sam siebie możliwości krytyki rządzących. Skoro nie głosowałeś to z jakiej racji ich krytykujesz , kiedy mogłeś nawet swoim jednym głosem przyczynić się do niedopuszczenia ich do władzy. Mam do was pytanie jak sądzicie czy wprowadzenie obowiązku głosowania wg modelu szwajcarskiego, gdzie nawet o wyborze firmy wywożącej nam śmieci decydowałyby głosowania w polsce miałoby sens ? Wg mnie tak, bo zmniejsza ryzyko korupcji a urząd np. burmistrza zmniejsza do roli reprezentacyjnej. Co wy na to ?
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2007, 11:34 przez jack ryan, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 19 wrz 2007, 16:31

System szwajcarski jest przede wszystkim dopasowany do tamtego kraju. Bo to kraj mały, i od zawsze zdecentralizowany. Polska jest imho za duża na demokrację bezpośrednią. Bo doprowadzilibyśmy do liberum veto, gdzie każda ustawa federalna może być odrzucona przez dany, powiedzmy, kanton. A robienie oddzielnego prawa dla każdego kantonu jest niewyobrażanie długie i trudne.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 19 wrz 2007, 16:59

coleczka pisze:mam totalnie w zadzie .... i tak co wybierzemy - to lepiej nie bedzie
Lepiej nie ale czy musi być gorzej?
MajorQ pisze:Powiem tak, (cenzura)*** mnie strzeli jak zobaczę że frekwencja znowu będzie w okolicach 40%, bo ludzie narzekać jaki to rząd do (cenzura) mamy potrafią, ale żeby pójśc i się przyczynić do wyboru innego to się nie chce 4 liter z wyra ruszyć bo to film w telewizji, to mecz leci, to kac trzyma itp.
Czyli masz cała Polske w zadzie... bo rząd ma wpływ na:
gospodarkę, sport, oświatę medycynę, to co jesz na śniadanie, obiad i kolację (bo przeciez może zabronic importu danego surowca do kraju/podwyzszyc cene/zabronic sprzedazy itp), wojsko, to za ile cos kupujesz itp. itd. Nie glosujesz= nie decydujesz o sobie, pozwalasz abym to ja decydował o Twoim losie w tym kraju. Więc to jednak Twój wybór świadomy coleczka :P

coleczka, dalej mieszkasz w Polsce czy piszesz z Angli? bo nie rozumiem dlaczego mieszkałabyś w Polsce skoro i tak masz wszystko:
coleczka pisze:mam totalnie w zadzie
MajorQ pisze:Powiem tak, (cenzura)*** mnie strzeli jak zobaczę że frekwencja znowu będzie w okolicach 40%, bo ludzie narzekać jaki to rząd do (cenzura) mamy potrafią, ale żeby pójśc i się przyczynić do wyboru innego to się nie chce 4 liter z wyra ruszyć bo to film w telewizji, to mecz leci, to kac trzyma itp.
Dokładnie! Demokracja jest bardzo dziwna: idzie głosować 40% wyborców, którzy decydują o losie wyborców (uprawnionych do głosowania) i tych którzy jeszcze nie mogą głosować (lub skrajnie: pozbawionych mozlowosci glosowania, skazanych przestępców).

Na razie powiem na kogo nie będę na pewno głosował: PIS, Samoobrona, LPR, PSL. Kilka miesiecy temu bez watpienia oddalbym glos na PO ale po tajnym spotkaniu w sierpniu Tuska z Kaczynskim przeczuwam ze po wygraniu przez PO wyborów od razu powstanie koalicja PO-PIS, a dalej panstwa rzadzonego przez prokurature i CBA NIE CHCE
A tak na mniej poważnie.
Jakbym miał 18 lat to oddałbym głos na PPP (Polską Partię Piratów) albo na ĘĄ - partię Ędwarda Ąckiego haha. Ich obietnice wydają mi się najbardziej realne i szczere.
I to jest postawa dobrego obywatela! nie wazne na kogo sie glosuje ale wazne zeby oddac glos na słuszna wg siebie partię! Wazne zeby zaglosowac!
coleczka pisze:a obecna wladze przypisujcie osobom ktore glosowaly na ta partie a nie osobom ktore do urn nie poszl
A niby czemu mamy nie przypisywac obecnej sytuacji w polityce osobom ktore nie poszly do wyborow? Jestem za duzym d.ebilem zeby to zrozumiec.
jack ryan pisze:Wiecie co mówią przepisy europejskie w parlamencie europejskim na temat głosowania w nim, że jeśli nie głosujesz wstrzymując się od głosowania to zgadzasz się z danym wnioskiem chodź możesz nie mieć zdania na jego temat.
Dokladnie. Wtedy tez posrednio oddajesz swój głos innym ktorzy "głosuja za Ciebie".

Ja jestem z kolei za wprowadzeniem OBOWIĄZKU głosowania pod karą grzywny, tak jest w kilku krajach europejskich. To wg mnie zdecydowanie poprawiło by sytuację w sejmie. może w koncu bylyby 2 partie, góra 3 po wyborach. Tak jak to jest w najstarszej demokracji - USA.

Wyniki wyborow przewiduje nastepujaco, wg poparcia, ale bez procentów:
PO
PIS
LID
Samoobrona
PSL
Ostatnio zmieniony 1 sty 1970, 01:00 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

coleczka

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: coleczka » 19 wrz 2007, 18:45

Maciek,
Maciek pisze:gospodarkę, sport, oświatę medycynę, to co jesz na śniadanie, obiad i kolację (bo przeciez może zabronic importu danego surowca do kraju/podwyzszyc cene/zabronic sprzedazy itp), wojsko, to za ile cos kupujesz itp. itd.
Bez przesady .... mamy demokracje a nie totalitaryzm .... ja sie pytam gdzie teraz mieszkasz :?: :cisza:
Wzrost gospodarczy i wiele galezi na polskim rynku bezposrednio nie ma wplywu na nie rzad .... i cale szczescie :!: Tak jak np spadek bezrobocia ..... a przypisuja to sobie .... jakby tak na wszystko kladli lape to zle to widze ....
A co do glosowania ... jak napisalYakoob, co tu wybrac??? bedzie to samo tylko pod inna nazwa :mur: No ale coz jesli tak sadzicie wiec musze zmienic zdanie i wybrac sie na wybory ....a bedzie lepiej :super:
A tak off topa - propagandycznie :rotfl: może i tuszczok ma racje ze za rzadow PiSa nie bedzie Euro 2012 ..ale pozyjemy zobaczymy .... mzoe w koncy zacznie sie cos dziac w zwiazku z tym ..... bo wstyd w porownaniu z sasiadami ....
<<

jack ryan

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: jack ryan » 20 wrz 2007, 10:42

Maciek napisał :

Dokładnie! Demokracja jest bardzo dziwna: idzie głosować 40% wyborców, którzy decydują o losie wyborców (uprawnionych do głosowania) i tych którzy jeszcze nie mogą głosować (lub skrajnie - pozbawionych mozlowosci glosowania, skazanych przestępców)
Nie zgodzę się z tobą zgodnie z polskim prawem wszyscy obywatele, którzy skończyli 18 lat mają prawo głosować z wyjątkiem osób pozbawionych prawomocnym wyrokiem sądu prawa wyborczego, lub są ubezwłasnowolnione również przez sąd.

Pytanie do alkohola studiujesz prawo albo administrację ? Gdzie?
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2007, 16:26 przez jack ryan, łącznie zmieniany 2 razy.
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 21 wrz 2007, 14:16

Nieee... po prostu trochę się interesuję ;) Pozatym wszelkie polityczne rpg wysoce podwyższają wiedzę na tematy związane z polityką :)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2007, 14:16 przez Alkohol, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Yakoob

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: Yakoob » 21 wrz 2007, 15:13

Ciekawe są również transfery polityczne, o ile można to tak nazwać.

Nelly Rokita startuje z 2 miejsca z listy...Pis'u. Jednak widać, że małżeństwo, może mieć różne poglądy i pogląd na politykę i sprawę Polski...

Radosław Sikorski, Antoni Mężydło i Bogdan Borusewicz wzmocnili PO, przynajmniej ten drugi, i wstąpili do PO.

Ciekawie się zapowiadają wybory.

Dodam jeszcze coś od siebie, z tego co zauważyłem PiS zdobywa wyborców bo przemawia chłopskim językiem, co łatwo zrozumie tzw "czarna masa"[nie chce tu nikogo obrazac] i mają dobrych polityków, bo to trzeba przyznać, są świetnymi demagogami. Dodać warto jeszcze Ojca Rydzyka, który powie na mszy, aby głosować na Prawo i Sprawiedliwość, bo nawiedził go duch który nakazał mu to przepowiedziec ludziom na mszy. No ludzie, bez przesadyy....

Co do PO... Równie świetni politycy, wspaniali demagodzy, no ale właśnie... mówią politycznym językiem, który dla prostych ludzi jest po prostu niezrozumiały niestety, tylko "wykształciuchy" mogą rozszyfrować to o czym nawijają.

Tak więc, w tych wyborach liczy się tylko Pis i Po...
Po kiego ciula dajecie charakterystyke swoich komputerów w opisie?!
<<

Alkohol

Post autor: Alkohol » 21 wrz 2007, 15:21

Ekhm... Yakub, PO ma świetnych polityków? Może to i racja, ale na pewno nie u władzy w partii. Bo Tusk to człowiek -porażka ze swoi pupilem Schetyną to na pewno duet który może zapewnić zwycięstwo nie jest. Dla mnie PO mogłaby odnowić swoje oblicze wysuwając na czoło Zdrojewskiego, Komorowskiego(no ten w zasadzie jest już) czy Chlebowskiego. Mówi się też, że w następnych wybrach twarzą PO może być Grobelny z poznania, bądź Dutkiewicz z Wrocka. No cóż, ja bym samorządowców poparł...