coleczka pisze:mam totalnie w zadzie .... i tak co wybierzemy - to lepiej nie bedzie
Lepiej nie ale czy musi być gorzej?
MajorQ pisze:Powiem tak, (cenzura)*** mnie strzeli jak zobaczę że frekwencja znowu będzie w okolicach 40%, bo ludzie narzekać jaki to rząd do (cenzura) mamy potrafią, ale żeby pójśc i się przyczynić do wyboru innego to się nie chce 4 liter z wyra ruszyć bo to film w telewizji, to mecz leci, to kac trzyma itp.
Czyli masz cała Polske w zadzie... bo rząd ma wpływ na:
gospodarkę, sport, oświatę medycynę, to co jesz na śniadanie, obiad i kolację (bo przeciez może zabronic importu danego surowca do kraju/podwyzszyc cene/zabronic sprzedazy itp), wojsko, to za ile cos kupujesz itp. itd. Nie glosujesz= nie decydujesz o sobie, pozwalasz abym to ja decydował o Twoim losie w tym kraju. Więc to jednak Twój wybór świadomy
coleczka
coleczka, dalej mieszkasz w Polsce czy piszesz z Angli? bo nie rozumiem dlaczego mieszkałabyś w Polsce skoro i tak masz wszystko:
coleczka pisze:mam totalnie w zadzie
MajorQ pisze:Powiem tak, (cenzura)*** mnie strzeli jak zobaczę że frekwencja znowu będzie w okolicach 40%, bo ludzie narzekać jaki to rząd do (cenzura) mamy potrafią, ale żeby pójśc i się przyczynić do wyboru innego to się nie chce 4 liter z wyra ruszyć bo to film w telewizji, to mecz leci, to kac trzyma itp.
Dokładnie! Demokracja jest bardzo dziwna: idzie głosować 40% wyborców, którzy decydują o losie wyborców (uprawnionych do głosowania) i tych którzy jeszcze nie mogą głosować (lub skrajnie: pozbawionych mozlowosci glosowania, skazanych przestępców).
Na razie powiem na kogo nie będę na pewno głosował: PIS, Samoobrona, LPR, PSL. Kilka miesiecy temu bez watpienia oddalbym glos na PO ale po tajnym spotkaniu w sierpniu Tuska z Kaczynskim przeczuwam ze po wygraniu przez PO wyborów od razu powstanie koalicja PO-PIS, a dalej panstwa rzadzonego przez prokurature i CBA NIE CHCE
A tak na mniej poważnie.
Jakbym miał 18 lat to oddałbym głos na PPP (Polską Partię Piratów) albo na ĘĄ - partię Ędwarda Ąckiego haha. Ich obietnice wydają mi się najbardziej realne i szczere.
I to jest postawa dobrego obywatela! nie wazne na kogo sie glosuje ale wazne zeby oddac glos na słuszna wg siebie partię! Wazne zeby zaglosowac!
coleczka pisze:a obecna wladze przypisujcie osobom ktore glosowaly na ta partie a nie osobom ktore do urn nie poszl
A niby czemu mamy nie przypisywac obecnej sytuacji w polityce osobom ktore nie poszly do wyborow? Jestem za duzym d.ebilem zeby to zrozumiec.
jack ryan pisze:Wiecie co mówią przepisy europejskie w parlamencie europejskim na temat głosowania w nim, że jeśli nie głosujesz wstrzymując się od głosowania to zgadzasz się z danym wnioskiem chodź możesz nie mieć zdania na jego temat.
Dokladnie. Wtedy tez posrednio oddajesz swój głos innym ktorzy "głosuja za Ciebie".
Ja jestem z kolei za wprowadzeniem OBOWIĄZKU głosowania pod karą grzywny, tak jest w kilku krajach europejskich. To wg mnie zdecydowanie poprawiło by sytuację w sejmie. może w koncu bylyby 2 partie, góra 3 po wyborach. Tak jak to jest w najstarszej demokracji - USA.
Wyniki wyborow przewiduje nastepujaco, wg poparcia, ale bez procentów:
PO
PIS
LID
Samoobrona
PSL