[problem] Polskie znaki w Joomli

Wszystko co związane z Internetem.

<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 23 wrz 2007, 08:42

[problem] Polskie znaki w Joomli

Witam. Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł założenia strony mojej klasy. Jako hosting wybrałem yoyo.pl (jeżeli strona "wypali" to zmienię hosting na lepszy). W panelu użytkownika yoyo.pl wybrałem preinstalację Joomli w wersji Joomla! 1.0.13 Stable [ Sunglow ] (jakiś czas temu była jeszcze możliwość preinstalacji Joomli w wersji 1.0.12, ale została ona usunięta), a następnie ją skonfigurowałem. Jednak po importowaniu bazy MySQL z localhosta na serwer yoyo.pl polskie znaki nie wyświetlały się poprawnie pomimo różnych zmian, jakie dokonywałem w opcjach phpmyadmin-a zaraz przed importem. Pomyślałem, że coś robię nie tak, więc usunąłem wszystkie pliki z serwera, wyczyściłem bazę MySQL, zainstalowałem ponownie Joomlę (w tej samej wersji co poprzednio) i wprowadziłem wszystkie dane od nowa (nie było ich na szczęście zbyt dużo). Problem jednak pojawił się ponownie w momencie instalacji komponentów ZoomGalery i Remository - w obu przypadkach gdy chcę np. skonfigurować dany komponent zamiast polskich znaków są różne "krzaczki":
Obrazek

Czy jest taka możliwość, aby polskie znaki były poprawnie wyświetlane i jak to zrobić? Jak importować poprawnie bazę MySQL?
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2007, 08:44 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 3 razy.

Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

Nivener

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Nivener » 23 wrz 2007, 12:44

Re: [problem] Polskie znaki w Joomli

Piotrek_L pisze:Problem jednak pojawił się ponownie w momencie instalacji komponentów ZoomGalery i Remository - w obu przypadkach gdy chcę np. skonfigurować dany komponent zamiast polskich znaków są różne "krzaczki"
a jesteś pewny że mają one wgrane polski znaki ?? popytaj na forum Joomla :]
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 23 wrz 2007, 23:45

To zalezy jakie kodowanie bazy mysql masz ustawione na localhoscie a jakie na serwerze yoyo. Zalezy tez która wersje bazy danych mysql masz na localhoscie a ktora na yoyo. A po trzecie zalezy to tez od trybu exportu ktory wybierasz. Duzo tego zalezy ale bez dodatkowych danych nic nie da sie wiecej stwierdzic....

Pomocny przy wgrywaniu bazy danych może byc program BigDump:
http://www.portal24h.pl/pliki/pobierz/D ... .28b_beta/
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 25 wrz 2007, 16:11

Po pewnym czasie znalazłem odpowiedź na mój problem - znaki w Joomli są kodowane w systemie utf-8, natomiast komponenty Joomli - ISO-8859-2 (zostało to opisane na stronie poniżej).

Kod: Zaznacz cały

http://www.joomla.pl/index.php/content/view/336/2/
Problem rozwiązałem w sposób podobny do tego opisanego na stronie, a mianowicie przekonwertowałem plik polish.php z folderu compontents/com_remository/language z systemu ISO-8859-2 do utf-8 i tak zmieniony plik skopiowałem na serwer. Od tej pory polskie znaki są wyświetlane poprawnie :] .

Co do bazy danych to póki co nie testowałem jeszcze programu BigDump, ale zapewne kiedyś z niego skorzystam (przy zmienianiu serwera) :] .

Dzięki za pomoc :ok: .
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3