[Problem] Instalcja Windows 98

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 1 lis 2007, 22:02

[Problem] Instalcja Windows 98

Witam.Mam problem chem zainstalowac windows 98 ale nie moge.Mam zainstalowany windows xp ale chem tez 98.Daje jak sie wlacza komp zeby byl rozruch z dysku ale nie ma napisu ze nacisnij dowolny klawisz i bedzie rozruch.W uruchomionym xp pisze ze nie mozna zainstalowac windows 98 pisze ze uruchom kompa w systemie MS-DOS a nastepnie zainstaluj windows 98.LUDZIE POMOCY JAK MAM ZROBIC WINDOWSA 98 ALBO JAK WLACZYC MS-DOS???

<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 1 lis 2007, 22:15

Re: [Problem] Instalcja Windows 98

Z dyskietki startowej, musisz też mieć partycję FAT32, ale jeżeli masz nowy komputer to jest ryzyko że win98 się nie zainstaluje
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 1 lis 2007, 22:23

Gdzie tam nowy komputer stary mam tylko czesci nowe ale dysk 6-letni.Niewem skad ta dyskietke wziasc ale sie popytam.Dzieki

[ Dodano: Czw 01 Lis, 2007 23:27 ]
Ok mam dyskietke teraz prosilbym bardzo zeby ktos napisal mi krok po kroku jak mam zaczac instalke windowsa 98 :padam:.Jestem na etapie ze przestawiam First boot devices na FLOOPY(dyskietka)a na second boot devices CD Rom.Od razu mowie ze znam dosc dobrze BIOS ale potrzebuje tylko instrukcji jak zaczac instalke bo robilem tylko XP a 98 nigdy.Prosze o pomoc.
<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 2 lis 2007, 12:53

w menu dyskietki wybierz "uruchom komputer z obsługą CD-ROMu" a następnie wpisz [nazwa napędu CD]\setup.exe

I jeszcze jedno najpierw instalujesz 98 później XP
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 3 lis 2007, 17:50

Ok dzieki juz sobie poradzilem i zainstalowalem windows 98 po instalacji(dawno) XP tylko na dysku o pojemnosci 3GB.