[dyskusja] Fantasy

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Capon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Capon » 26 mar 2008, 23:01

[dyskusja] Fantasy

Witam!

Zachęcam wszystkich do dyskusji o Fantasy!
Wymieniajcie swoje poglądy, wysyłajcie tytuły znanych wam książek/gier/filmów o tej tematyce, chwalcie się swoją wiedzą, wysyłajcie linki do ciekawych bestiariuszy i wszystko co z tym związane! :)
Ja fanem Fantasy zostałem w 6klasie kiedy to przeczytałem pierwszą książkę o tej tematyce pt. "Hobbit" J.R.R. Tolkiena i polecam ją każdemu czytelnikowi(nie tylko Fantasy) ;)
Ewentualnie jestem na etapie czytania Wiedźmina(całej serii) i Diablo(całej serii) tylko powoli mi pieniędzy nie starcza na dalsze części :P

PS: tak btw. kto ma jakieś ciekawe bestiariusze?(aż wstyd sie przyznać: nie mam żadnego :zawstydzony:)

Obrazek
<<

kratos31

Awatar użytkownika

TOP Technik

Post autor: kratos31 » 27 mar 2008, 10:22

Re: [dyskusja] Fantasy

Ja pierwszą książkę jaką przeczytałem z Fantasy to był Conan z Cimmeri Roberta. E . Howarda i poszło dalej w czytaniu tego gatunku. Przerobiłem wszystkie książki o Conanie jak sie u nas ukazały ( a jest ich trochę ). Pózniej polecieli inni pisarze tacy jak Karl. E Wagner i jego seria o Kane ( bardzo polecam tą serie) czy dalej Michael Moorcock i jego opowieść o Elryku z Melnibone. Czy Andre Norton

Kod: Zaznacz cały

http://pl.wikipedia.org/wiki/Robert_E._Howard

http://pl.wikipedia.org/wiki/Karl_Edward_Wagner

http://pl.wikipedia.org/wiki/Michael_Moorcock
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 27 mar 2008, 13:29

"Hobbit" to dobra książka, ale dużo lepsza jest cała trylogia "Władca Pierścieni". Naprawdę polecam fanom nie tylko fantasy ale ogólnie książek przygodowych.
<<

drynda

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: drynda » 27 mar 2008, 15:17

Jak byłem na wakacjach, wujek pokazał mi cykl:
"Koło Czasu" (11 tomów)

SPOT!!
Trzy tysiące lat po tym tzw. Pęknięciu Świata rozpoczyna się pierwsza część Koła Czasu - Oko Świata. Odżywają proroctwa, mówiące, że pewnego dnia Czarny powróci i będzie chciał zniszczyć świat. Do walki z nim stanie Smok Odrodzony - wcielenie Lewsa Therina. Rozpoczyna się wyścig z czasem - młody Rand al'Thor musi nauczyć się władania Mocą i przyzwyczaić do myśli, że jest wcieleniem znienawidzonego człowieka. Proroctwa mówią bowiem, że Smok Odrodzony ponownie sprowadzi Pęknięcie Świata.

KONIEC SPOTU

To też czytałem (4 tomy)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Saga_o_wojnie_%C5%9Bwiat%C3%B3w
Ostatnio zmieniony 27 mar 2008, 15:19 przez drynda, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
<<

Capon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Capon » 27 mar 2008, 15:31

zatrzymując się przy J.R.R. Tolkienie to z góry odradzam książkę Silmarillion (chyba że ktoś lubi książki biograficzne).
ma to około 400stron., będąc w szpitalu przeczytałem ponad 300stron i zwątpiłem...
przez pół książki ględzą o stworzeniu świata i że ten syn byłem synem tego a ten syn natomiast miał syna który był ojcem bla bla bla... Jeżeli już się działa jakaś akcja, trwała nie więcej jak 20stron i było tych akcji co kot napłakał...
Nie dajcie się skusić pięknemu wyglądowi okładki tej książki bo naprawdę nie warto...
Obrazek
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 27 mar 2008, 16:38

Capon, z tego co się orientuję to część książki pisał już nie sam J.R.R. tylko jego syn, gdyż autor zmarł, może dlatego powieść "nie wyszła" mu za bardzo...
<<

Capon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Capon » 27 mar 2008, 16:51

być możliwe...
w każdym bądź razie radzę omijać tę książkę szerokim łukiem, a w szczególności "początkującym" czytelnikom Fantasy bo się mogą przez to zrazić do tego gatunku.
Obrazek
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 27 mar 2008, 17:20

Ja mam zamiar zabrać się za I część sagi "Diablo", tylko muszę nazbierać kasę na nią, bo w bibliotece gminnej niestety nie ma, tak jak większości nie-lektur...

Mam nadzieję, że się nie zawiodę na tej powieści :P.
Semper in altum
<<

Capon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Capon » 27 mar 2008, 17:53

Jeżeli grałeś/asz w grę to na pewno Ci się spodoba ;)
fabuła gry jest taka dość niejasna a książka wyśmienicie opisuje o co w tym szaleństwie chodzi i dlaczego :)

PS: Nic dziwnego że jest promowana przez Blizarda :]
Ostatnio zmieniony 27 mar 2008, 17:53 przez Capon, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
<<

kratos31

Awatar użytkownika

TOP Technik

Post autor: kratos31 » 27 mar 2008, 18:59

J.R.R. Tolkien jest wspaniały, książki które napisał to już mistrzostwo świata. Uwielbiam ekranizacje Petera Jaksona a zwłaszcza te rozszerzone, one są wspaniałe
<<

Capon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Capon » 27 mar 2008, 19:39

no masz rację :)
film Władca Pierścieni to najlepszy film w klimacie Fantasy jaki kiedykolwiek oglądałem. Miło by było gdyby ten sam autor nakręcił też Hobbita :)
bartekmp pisze:Ja mam zamiar zabrać się za I część sagi "Diablo", tylko muszę nazbierać kasę na nią
kup sobie przez internet na:

www.gram.pl
książki(jak wszystko inne) chodzą po okazyjnej cenie i na dodatek przy rejestracji dostajesz wirtualne pieniądze za które możesz sobie obniżyć cenę książki :)

PS: kto ma ciekawego bestiariusza(najlepiej w PDF)?
Ostatnio zmieniony 27 mar 2008, 22:13 przez Capon, łącznie zmieniany 6 razy.
Obrazek
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 27 mar 2008, 21:51

Popieram w całej rozciągłości kratos31. Conan to podstawa, ja przynajmniej zaczynałem od niego swoją podróż z fantasy, najlepsze są pierwsze tomy. Zdecydowanie tez polecam Kana, nie ma to jak rzeźnicze tomy o tym bohaterze.
Warto się też zainteresować "Mroczą Wierzą" Stephena Kinga, jest tego 7 tomów, niestety sam osobiście nie czytałem ale ponoć warto, w niedługiej przyszłości po to sięgnę.
<<

Capon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Capon » 3 maja 2008, 03:25

w takim razie wyporzyczę sobie te książki skoro tak je wychwalacie i poczytam :)

EDIT.

niedawno wypożyczyłem sobie wszystkie książki Karl E. Wagner pt. Kane i gorąco polecam każdemu czytelnikowi lubiącemu szybką, krwawą i wartką akcję :)
Obrazek
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 2 lip 2008, 22:56

niedawno wypożyczyłem sobie wszystkie książki Karl E. Wagner pt. Kane i gorąco polecam każdemu czytelnikowi lubiącemu szybką, krwawą i wartką akcję :)
O tak oczywiście nie ma to jak Zły "brat" Abla, potępiony na wieki za swoją zbrodnie. Bardzo dobre powieści. Wszystkie 5 czytałem i jak znajdę gdzieś w jakimś antykwariacie to ozdobią moją pulkę.

Capon polecam ci tez Conana, można się zakochać szczególnie w pierwszych tomach.
<<

Capon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Capon » 3 lip 2008, 00:33

Aq, jak narazie czytam Władcę Pierścieni i nigdy w życiu tak nie przeżywałem i nie wczuwałem się w żadną książkę jak ta. Po przeczytaniu już pierwszych 40 stron stwierdziłem że Tolkien to geniusz ! Tak to wszystko barwnie opisuje, że obraz, tego całego świata wpada do głowy mimowolnie(raz nawet jak ją czytałem w nocy to miałem wrażenie że za oknem widzę czarnego jeźdźca :P), a sama książka uzależnia. Nie mogę się od niej oderwać i tylko cały czas się zastanawiam co będzie dalej.

GORĄCO POLECAM !

PS: Nie myślcie że jak obejrzeliście film, to już nie ma co czytać, bo wszystko znacie... dosłownie co kilka zdań widać zmianę widoczną gołym okiem i inny bieg wydarzeń.
Obrazek
<<

SWAT

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: SWAT » 3 lip 2008, 00:59

Czarny Grall. - Broderick Damian
Jedyna książka fantasty jaką przeczytałem, ale polecam. Naprawdę dobra.
Po prostu być, iść tam gdzie masz iść.
Po prostu być, urzeczywistniać sny.
Po prostu być, żyć tak jak chcesz żyć.
Po prostu być, po prostu być.
<<

Capon

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor Świata

Post autor: Capon » 10 paź 2008, 22:28

Robert E. Howard - Conan
Ostatnio się wziąłem za czytanie tej książki i już ponad połowę mam za sobą.
Książka jako tako nie jest zła i powinna się spodobać każdemu ulubieńcowi akcji, ponieważ ta książka, bardziej przypomina zbiór opowiadań niż książkę, przez co jest w niej więcej akcji, niż opisów krain, mitologii, polityki świata itd.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2008, 22:29 przez Capon, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek