[polecam] program eBoostr - przyspiesz swojego XP'ka!
Program eBoostr (PL) jest alternatywą dla opcji ReadyBoost i SuperFetch znanych z systemu Vista. Teraz te opcje są dostępne również w Windows XP.
Przyspiesza Twojego PCa i polepsza czas reakcji aplikacji używając do tego kart pamięci flash i wolnej pamięci RAM jako dodatkowej pamięci cache dla Twojego PC. Uzyj do 4 pamięci flash aby przyspieszyc system. Dodaj więcej prędkości dla Twojego PC bez żadnej wymiany sprzętu!
Co daje program?
- cachowanie najczęściej używanych aplikacji i plików dla najlepszej wydajności
- system uruchamia się szybciej (tego akurat nie sprawdzałem)
- oszczędność energii (oszczędnośc baterii laptopa)
- wykorzystaj efektownie swoją wolną pamięć RAM
Testowałem w praktyce i faktycznie działa. Najczęściej używane aplikacje są rozpoznawane przez program i cachowane. Dla przykładu mam 2GB RAMu w laptopie. Więc większa część tego RAMu się bez przerwy marnuje przy pracy w systemie. Więc przeznaczyłem np. 512MB RAMu na cache w eBoostr. Mozna to samo zrobić np. gdy ma się szybki pendrive lub inną pamięć flash, lub drugi dysk twardy - wtedy najlepiej przeznaczyć minimum 1GB na cache.
Wymagania programu:
Windows XP, Windows 2000*, Windows 2003 (both 32 and 64 bit systems supported)
USB 2.0 port version or memory card reader
Flash drive or memory card with at least 2.5 MB/sec random read speed
* Windows 2000 Service Pack 4 and Update Rollup 1 for SP4 are required
Strona programu i wersja shareware do pobrania:
Najtańsza wersja programu kosztuje 13 EURO
Przyspiesza Twojego PCa i polepsza czas reakcji aplikacji używając do tego kart pamięci flash i wolnej pamięci RAM jako dodatkowej pamięci cache dla Twojego PC. Uzyj do 4 pamięci flash aby przyspieszyc system. Dodaj więcej prędkości dla Twojego PC bez żadnej wymiany sprzętu!
Co daje program?
- cachowanie najczęściej używanych aplikacji i plików dla najlepszej wydajności
- system uruchamia się szybciej (tego akurat nie sprawdzałem)
- oszczędność energii (oszczędnośc baterii laptopa)
- wykorzystaj efektownie swoją wolną pamięć RAM
Testowałem w praktyce i faktycznie działa. Najczęściej używane aplikacje są rozpoznawane przez program i cachowane. Dla przykładu mam 2GB RAMu w laptopie. Więc większa część tego RAMu się bez przerwy marnuje przy pracy w systemie. Więc przeznaczyłem np. 512MB RAMu na cache w eBoostr. Mozna to samo zrobić np. gdy ma się szybki pendrive lub inną pamięć flash, lub drugi dysk twardy - wtedy najlepiej przeznaczyć minimum 1GB na cache.
Wymagania programu:
Windows XP, Windows 2000*, Windows 2003 (both 32 and 64 bit systems supported)
USB 2.0 port version or memory card reader
Flash drive or memory card with at least 2.5 MB/sec random read speed
* Windows 2000 Service Pack 4 and Update Rollup 1 for SP4 are required
Strona programu i wersja shareware do pobrania:
Kod: Zaznacz cały
http://www.eboostr.com
Ostatnio zmieniony 12 lip 2008, 16:00 przez Maciek, łącznie zmieniany 2 razy.