[problem] Format + Instalacja XP na Viście..

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 20 wrz 2008, 11:42

[problem] Format + Instalacja XP na Viście..

Witam; mam straszny problem (potrzebuję jak najszybciej pomocy, do popołudnia muszę mieć komputer na cacy :/). A więc: mam zainstalowaną w komputerze Vistę Ultimate 32bit. Chcę sformatować partycję systemową (mam dwie partycje, jednak na drugiej mam dane, które nie mogą ulec deletowi), i wgrać na nią XP.
W BIOSie ustawiłem, aby najpierw czytał z CD. Niestety przy czytaniu płyty (oczywiście w trakcie włączania kompa) nie odczytuje w ogóle płytki.. tylko włącza się ten cały "vista loader" i normalnie uruchamia się Vista.

Wpadłem więc na taki pomysł:
włozyłem płytkę do Visty, odczytał. W instalacji Visty sformatowałem partyję C i anulowałem instalację. Włożyłem płytkę do XP, ale teraz przy czytaniu CD wyskakuje info "to nie jest dysk systemowy, włóż dysk systemowy". Nie odczytuje XP'ka. Więc byłem zmuszony znów wgrać Vistę i napisać do Was.. proszę o pomoc !!

EDIT:
Wiem, że można utworzyć dyskietkę startową, ale nie mam w kompie w ogóle stacji dyskietek :( Może ktoś ma stację dyskietek to mógłby utworzyć na dyskietce obraz np MS DOS'a i wrzucić gdzieś, dać mi link i ja to nagram na CD? A może wiecie jak utworzyć taki dysk startowy (w tej sytuacji chyba do MS DOS'a tak ? żeby sformatować partycję systemową ?) ale CD ?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, 12:40 przez Dragon2006, łącznie zmieniany 2 razy.

Procesor Intel Core Quad Q6600 4x2.40 GHz
GeForce 9500GT, 1024 MB;4096 MB DDR2.
HDD 500 GB.
Monitor LCD 21", głośniki JVC + Creative 2.1
Neo 6mb
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 20 wrz 2008, 16:54

Re: [problem] Format + Instalacja XP na Viście..

Dragon2006, ustawiasz w BIOSie boot z USB, nagrywasz na pendrive'a, kartę pamięci czy dysk USB te pliki dysku startowego, restart i podłączasz ten sprzęt USB.
Semper in altum
<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 20 wrz 2008, 17:03

Ale nie mogłem tych plików dysku startowego nigdzie znaleźć :/ Jeżeli znalazłem już program do tworzenia takich dyskietek, to tworzył - ale tylko na dyskietki, których nie mam..

Wpadłem za to na inny pomysł. Wziąłem dysk, poszedłem do kolegi, u niego podłączyłem i sformatowałem partycję systemową. Teraz, gdy włączam kompa i wkładam płytkę z XP wyskakuje błąd: Brak pliku NTLDR .. Co to znowu ?
HDD 500 GB.
Neo 6mb
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 20 wrz 2008, 18:30

Po prostu nie czyta Ci płyty z XP w konsekwencji czego ciągle czyta dane z dysku twardego (wg. kolejności urządzeń bootowania)...
Dragon2006 pisze:W BIOSie ustawiłem, aby najpierw czytał z CD. Niestety przy czytaniu płyty (oczywiście w trakcie włączania kompa) nie odczytuje w ogóle płytki.. tylko włącza się ten cały "vista loader" i normalnie uruchamia się Vista.
j.w.
Dragon2006 pisze:włozyłem płytkę do Visty, odczytał. W instalacji Visty sformatowałem partyję C i anulowałem instalację. Włożyłem płytkę do XP, ale teraz przy czytaniu CD wyskakuje info "to nie jest dysk systemowy, włóż dysk systemowy".
Ponieważ znów dane były czytane z dysku twardego, a nie płyty. A jako, że sformatowałeś dysk w instalatorze Visty to nie ma już co wczytywać.
Dragon2006 pisze:Wpadłem za to na inny pomysł. Wziąłem dysk, poszedłem do kolegi, u niego podłączyłem i sformatowałem partycję systemową. Teraz, gdy włączam kompa i wkładam płytkę z XP wyskakuje błąd: Brak pliku NTLDR .. Co to znowu ?
Znowu nie czyta płyty z XP, czyli jest ona uszkodzona...
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, 18:33 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 3 razy.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 20 wrz 2008, 19:02

Piotrek_L pisze:Znowu nie czyta płyty z XP, czyli jest ona uszkodzona...
Piotrek_L, mylisz się :) Wziąłem od kolegi inną płytę do XPka (ja mam Home on ma Professional) i jest tak samo. Poza tym nawet jak nie włożę żadnej płytki do napędu to i tak ten błąd wywala, czyli chodzi o brak tego pliku na dysku, nie na płycie. W sieci jest o tym pliku dosyć głośno:

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=Brak+pliku+NTLDR&btnG=Szukaj+w+Google&lr=
Jednak nic z tego nie rozwiązało mojego problemu.

EDIT:
Mam rozwiązanie !! Do Administracji: mam nadzieję, że nie dostanę za to ostrzeżenia.. jest to może trochę związane z piractwem - jednak pomaga i nie łamie prawa.

Mój XP i kolegi to były oby dwa oryginały. Jednak ich nie odczytywało. Pożyczyłem od innego kolegi pirackiego Windowsa Home (uups, ale czytać dalej) [z ciekawości, żeby sprawdzić] i włożyłem. Zadziałało. Wszedłem z jego instalatora w Konsolę Odzyskiwania (wciskając R) i wpisałem:

Kod: Zaznacz cały

chkdsk x: /p 
Po wykonaniu wyjąłem tego obrzydliwego pirata i włożyłem swoją oryginalną płytkę z XPkiem Home Edition. Wszystko się normalnie zainstalowało, właśnie instaluję sterowniki :)

Tak więc mam nadzieję, że o piractwo mnie nie posądzicie ;)
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, 20:33 przez Dragon2006, łącznie zmieniany 3 razy.
HDD 500 GB.
Neo 6mb
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 20 wrz 2008, 23:31

Teraz, gdy włączam kompa i wkładam płytkę z XP wyskakuje błąd: Brak pliku NTLDR ..
Bios nie probuje bootowac z płyty tylko z dysku, stąd ten w 100% pewny problem. A na dysku nie ma juz systemu bo go usunales wczesniej.
Dragon2006 pisze:Pożyczyłem od innego kolegi pirackiego Windowsa Home (uups, ale czytać dalej) [z ciekawości, żeby sprawdzić] i włożyłem. Zadziałało.
Brawo - zapewne wcześniej ustawiles w koncu po raz pierwszy poprawną sekwencje bootowania urzadzen w biosie? A to potwierdzenie:
Dragon2006 pisze:Po wykonaniu wyjąłem tego obrzydliwego pirata i włożyłem swoją oryginalną płytkę z XPkiem Home Edition. Wszystko się normalnie zainstalowało
Cuda sie nie zdarzaja w informatyce.
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2008, 23:33 przez Maciek, łącznie zmieniany 1 raz.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Dragon2006

Awatar użytkownika

Topic author

Profesor

Post autor: Dragon2006 » 21 wrz 2008, 19:59

A wiesz co, że możliwe ;) Teraz do mnie dotarło, że były jakieś awarie prądu jak byłem właśnie u tego kolegi [bo wieża audio była włączona, mam tak po awarii prądu] Może wtedy BIOS się zresetował i wszystko wróciło do normy ? Całkiem możliwe.. Więc jak zawsze, mogę powiedzieć, że "samo się naprawiło" :)
Maciek pisze:Cuda sie nie zdarzaja w informatyce.
Oj, w moim przypadku - zdziwiłbyś się ;)

Temat do zamknięcia. Dzięki wszystkim za pomoc.
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2008, 20:01 przez Dragon2006, łącznie zmieniany 2 razy.
HDD 500 GB.
Neo 6mb