[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): AttValue: " or ' expected in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): attributes construct error in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): Couldn't find end of Start Tag font line 1 in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): Opening and ending tag mismatch: t line 1 and font in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): Extra content at the end of the document in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 73: Attempt to read property "textContent" on null
[Opinia] KDE czy GNOME? Linux Mandriva 2008 - .::Forum.Portal24h.pl::.

[Opinia] KDE czy GNOME? Linux Mandriva 2008

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

Emczan

Post autor: Emczan » 28 wrz 2008, 15:23

[Opinia] KDE czy GNOME? Linux Mandriva 2008

Tak jak w temacie. Mam Linu<font color=red><b>ks</b></font>a Mandriva 2008. I się zastanawiam, czy GNOME nie jest "ciekawszy i bardziej efekciarski" niż KDE. z tego co czytałĸem, to na tym forum, chyba większość Linuksowców używa GNOME.
Na wszystkich Linuksach używałem KDE, ale wtedy, nie wiedzialem co to Linux.
Chodzi mi o Xandros 3.0, Mandrake
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2008, 16:47 przez Emczan, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

pan jUzek

Post autor: pan jUzek » 28 wrz 2008, 16:04

Re: [Opinia] KDE czy GNOME? Linux Mandriva 2008

gnome jest prostszy ale mniej konfigurowalny od kde 3,5, kde 4,1 jest jeszcze niedopracowane ale za to wygląda bardzo fajnie. Ja osobiście polecam gnome, sam z niego korzystam i wydaje się stabilniejszy od kde.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 28 wrz 2008, 17:24

pan jUzek pisze:sam z niego korzystam i wydaje się stabilniejszy od kde.
korzystałem po ubuntu 8.04 i potwierdzam. Na KDE ciągle mi błedy wyskakiwały, że się posypał.
Emczan pisze:chyba większość Linuksowców używa GNOME.
bo większość używa ubuntu, gdzie gnome jest środowiskiem domyślnym. Mi graficznie bardziej odpowiadał KDE, jednak jak już wspomnialem miał błedy (ver. 4.1) oraz większość tutoriali i rozwiązań problemow była podana pod gnome - niby nic, bo można znaleźć te same opcje w KDE, tylko inaczej się nazywają i są w innym miejscu, ale jednak na początek lepszy był gnome.

Jeśli nie jesteś zbyt obeznany w linuksie swoim, to używaj środowiska domyślnego (w wypadku mandrivy jak kojarzę jest to KDE), gdyż łatwiej będzie znaleźć tutki. A tak na marginesie, to można mieć dwa środowiska zainstalowane :) tylko wtedy mamy zajęte więcej miejsca na dysku.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Emczan

Post autor: Emczan » 28 wrz 2008, 18:53

Mam zainstalwoane obydwa, wiec teraz po prostu jestem ciekaw jak sie na GNOME działa :)
Swoją drogą jaki jest Ubuntu?
Poza Linuksem używacie Windows?
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 28 wrz 2008, 19:37

to nie jest temat o Ubuntu. zapraszam do innego, np. Pierwsze kroki z linuksem, bądź załóż swój, jeśli chcesz się dowiedzieć czegoś innego.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 28 wrz 2008, 19:37

Emczan, Ubuntu jest wygodne :). Dzięki APT możesz wiele zdziałać dodając nowe repozytoria i na dodatek się wiele nie narobisz :P. Poza tym GNOME nie jest wcale szybszy od KDE :D. Sam Linus Torvalds stwierdził, że GNOME w dążeniu do prostoty (nie prostaty :P) zużywa więcej zasobów komputera, ale swoją drogą, kto zauważy te różnice :P.

Vive 'la GNOME, APT i Debian/Ubuntu :D
Semper in altum
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 29 wrz 2008, 17:19

bo większość używa ubuntu, gdzie gnome jest środowiskiem domyślnym
Muszę małe sprostowanie napisać. W Ubuntu domyslnym "środowiskiem" pracy jest GNOME, natomiast w Kubuntu jest KDE. Kubuntu jest oczywiście tym samym co Ubuntu tylko ze z KDE.

Gnome jest w tej chwili na pewno bardziej dopracowane niż KDE w najnowszej wersji z nowej linii 4.x gdyż KDE niedawno zostało niemal od podstaw napisane. Pracuje w tej chwili głównie na GNOME i mogę powiedzieć na jego temat tylko tyle że jest bardzo stabilne. Nie moge porównać do KDE, gdyż nie pracowałem na nim na tyle długo żeby dać konkretne za i przeciw w stosunku do GNOME. Nie moge tez napisać czy KDE jest niestabilne, jednak w sieci krążą plotki iż:
- KDE częściej się wiesza
- KDE jest wolniejsze od GNOME
- KDE ma mniej opcji konfiguracyjnych
- KDE jest bardziej "efekciarksie"
NA ile sa to tylko plotki i bajeczki oraz złośliwości użytkowników GNOME, a ile a w tym prawdy trudno mi powiedzieć i na pewno nie należy się nimi kierować w wyborze pomiędzy KDE a GNOME ;)

Wszystkim tym którzy chcieliby sami porównać i przetestować GNOME i KDE polecam uruchomić z płytki Linuksa bez instalacji np.:
- pobrać płytki CD Linuksa openSUSE w wersji KDE i GNOME
- przetestować Ubuntu i Kubuntu (odpalajac z płytki)
Szybko odpalamy z płytki i nie trzeba niczego instalować. Tak odpalamy cały system z płyty CD - to pewnie szokuje wszystkich użyszkodników "OKIEN" ;P
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"