Downgrade z Visty na XP

Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.

<<

szalmar

Post autor: szalmar » 2 lut 2009, 12:18

Downgrade z Visty na XP

Znalazłem coś takiego :
http://www.vista.pl/porady/470_downgrad ... _dol_.html
Wszystko jasne. Tylko, jaki ma sens schodzenie w dół? Zwłaszcza, że Vista Ultimate i Business są bardzo dobrymi systemami, i prawdopodobnie z Visty będzie można 'wskoczyc' za jakąś mniejszą cenę na MW7.
Co najlepsze, nie można zejść do Win 2000, który molgby być jedynym odpowiednikiem dla Business'a ; P

Wypowiedzcie się.

<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 2 lut 2009, 12:59

Odp.: Downgrade z Visty na XP

jaki sens?? ano. np gry. na wiśće większość gierek w menu mi się cięła że tylko reset a po przejściu na XP wsio wpożo. vista jednak więcej potrzebuje do działania niż XP (patrz wymagania gier też). na viscie są problemy z uruchomieniem niektórych programów.
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Iudex » 2 lut 2009, 20:40

Re: Downgrade z Visty na XP

W wymaganiach na Viste jest zawsze potrzebna wieksza ilosc pamieci ram. :(
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 2 lut 2009, 21:35

DDragon, ale zrozum, po co kupować Viste i schodzić do XP? : P
XP jest tańszy od Visty Business czy ultimate :D
Ma to byc schanbienie wlasnego prduktu ' sorry, nie wyszlo nam, mozecie wrocic do xp' xDD?
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 2 lut 2009, 23:42

szalmar pisze:DDragon, ale zrozum, po co kupować Viste i schodzić do XP? : P
XP jest tańszy od Visty Business czy ultimate :D
Ma to byc schanbienie wlasnego prduktu ' sorry, nie wyszlo nam, mozecie wrocic do xp' xDD?
niestety ale na większości lapków jest preinstalowany Vista i ja takowy kupiłem więc po tygodniu testów zmieniłem na XP i jestem :D
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 3 lut 2009, 12:35

A ja mam Viste juz dluzszy czas, i mam zero problemow, gierki zasuwaja lepiej bo wkoncu DX najnowszy itp :P
Tylko sprzecior tez trzeba mieć do tego, wiadomo :)
Porownaj sobie przeskok wymagac z Win 98 do XP, 2 krotny albo i więcej ; p
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 3 lut 2009, 13:05

szalmar pisze:gierki zasuwaja lepiej bo wkoncu DX najnowszy itp
Ekhm... Lepiej=wydajniej, więc kłamiesz :P. DX10 pożera więcej zasobów niż DX9, więc niemożliwe, żeby na Viście (która sama w sobie zżera dużo zasobów) gry chodziły szybciej niż na XP, na takim samym sprzęcie.
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 3 lut 2009, 14:23

Wiwsz, podstawa to wyłączyć Aero i niepotrzebne uslugi, z 2GB ciagnie mi mna starcie, a dużo jest włączone, bo Avira, steam, aqq, Nokia PC-Suite, OpenOffice, aktualizacje zabiera -> 730MB.
Gdy powyłaczam te pier.do.ły zzera tylko 450MB, bo jak napisalem już, usługi niepotrzebne - > OFF
Także zostaje 1,5 GB na granie ; )) nie narzekam, na Win XP SP3 wolniej np. Grid chodził
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 3 lut 2009, 15:58

szalmar, powyłączaj podobną ilość usług na XP i wtedy porównuj.

Downgrade, sam się o tym przekonałem, jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Tata zakupił laptopa z Vista Ultimate, tyle, że ten laptop sobie z nią nie radził. Kilka telefonów do MS, tydzień oczekiwania i mogliśmy dokonać downgrade'u. Teraz laptop chodzi tak jak powinien.
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 3 lut 2009, 16:11

Odp.: Downgrade z Visty na XP

jak dla mnie downgrade z viśty do XP ,dla ludzi którzy chcą nie tylko oglądać filmy, jest bardzo pożądanym rozwiązaniem gdyż jakby nie było większość programów i gier jeszcze do 3-4 lat wstecz była pisana głównie z myślą pod XP. teraz już są pisane też pod viste chociaż niepotrzebnie bo wejdzie Seven i vista przepadnie w zapomnienie i do książek trafi jako "to był jeden z tych bardziej nieudanych projektów" a na XP to zawsze można liczyć. na pewno jeszcze trochę będzie ten XP i możliwe że będzie się spierał z MS7 jeszcze wtedy gdy Viśta pogalopuje w siną dal...
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 3 lut 2009, 18:23

szalmar pisze: ale zrozum, po co kupować Viste i schodzić do XP? : P
szalmar ale zrozum że niektórzy nie chcieli danego systemu operacyjnego i dostali go na siłę wraz z nowym kompem, lub chcieli ale po prostu nie spełnił ich oczekiwań jak juz się z nim zapoznali dokładniej.
Iudex pisze:W wymaganiach na Viste jest zawsze potrzebna wieksza ilosc pamieci ram.
A jak mniej zasobów pożera system to więcej zasobów zostaje aplikacjom - chyba logiczne?
DDragon pisze:gdyż jakby nie było większość programów i gier jeszcze do 3-4 lat wstecz była pisana głównie z myślą pod XP
Ciekawe stwierdzenie. Można prosić o rozwinięcie myśli? Bardzo interesuje mnie jedna rzecz w związku z tym: dlaczego dane programy nie są wydawane w dwóch wersjach: dla XP oraz w wersji dla Visty, tylko są zawsze kompatybilne i z tym i z tym systemem. Czyżby to bylo zaprzeczeniem Twoich słów?
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 4 lut 2009, 03:15

Maciek pisze:Czyżby to bylo zaprzeczeniem Twoich słów?
a skąd?? tyle że nie każdy program działał pod viste. np alcohol120%
pamiętam że jak raz byłem u kolegi (chłopak zielony w tych sprawach komputerowych) i chciałem mu instalnąć programy to on się pytał jak można grać w niektóre gry aby płyty nie wkładać (patrz Star Wars Jedi Knights Jedi Academy nie wiem skąd on znalazł oryginała bo ja do tej pory nie mogę znaleźć. tylko na allegro nieraz jakieś używane są) no to ja jemu mówię że możliwe jest to przy pomocy Alcohol120% no i cracka będzie musiał pobrać (trochę czytałem na ten temat). to on na to abym instalował no i zainstalowałem. przy instalacji tej aplikacji trzeba reseta zrobić pod koniec. komp się włącza.. system zaczyna ładować a tu reset. i tak bez przerwy że musiałem jeszcze raz viste instalnąć (teraz ten problem rozwiązano bo poprawiono/przerobiono nieco alcohol-nie żeby poprawino viste :hyhy: ). dla tego np nie lubię visty. bo nie wiadomo czy wszystko zadziała czy nie (wiem, przy XP też tak może być ale przwdopodobieństwo jest mniejsze)
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 4 lut 2009, 16:03

Wiecie, keidy bedzie Win7, Prawdopodonbnie bedzie jzu chulał SP2 dla Visty, i 7 nie bedzie tak dobracowany.
Ja osobiście nie wierzę w cuda, w wykonaniu Microsoftu :P
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 4 lut 2009, 16:34

szalmar pisze:Wiecie, keidy bedzie Win7, Prawdopodonbnie bedzie jzu chulał SP2 dla Visty, i 7 nie bedzie tak dobracowany.
Ja osobiście nie wierzę w cuda, w wykonaniu Microsoftu :P
1-kiedy?? prawdopodobnie koniec 2009 a początek 2010 (wersja finalna)

2-sp2vista?? możliwe jednak ja w cuda nie wierzę i raczej zbyt wiele nie zmieni chyba żeby miał około 1.5 GB wielkości to może??? :D

3-7 niedopracowany?? już ta beta1 co wyszła jest dość dopracowana (jak na betę) więc panowie z MS'a musieli by się bardzo postarać aby to zepsuć (chociaż i takie cuda się zdarzają :dobani: )
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 4 lut 2009, 18:30

Nie wierzę w nagłą rewolucję w M$ ;'P
M$ Podobno placil/kupowal ludzi od Linuksa, żeby robili i tutaj nie wiem Win7 czy Viste?
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 4 lut 2009, 18:54

szalmar, ludzie od Linuksa? Ludzie od Linuksa w życiu by się nie dali. Co najwyżej deweloperzy co niektórych dystrybucji.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 4 lut 2009, 19:10

DDragon pisze:2-sp2vista?? możliwe jednak ja w cuda nie wierzę i raczej zbyt wiele nie zmieni
A co miałby zmieniać skoro jest w produkcji Windows 7?
DDragon pisze:zbyt wiele nie zmieni chyba żeby miał około 1.5 GB wielkości to może?
A co ma do tego wielkośc poprawki? Wiesz w ogołe ile zajmuje MB jadro systemu?
bartekmp pisze:Ludzie od Linuksa w życiu by się nie dali.
A myslisz ze po godzinach programisci Microsoftu nie biorą udziału w tworzeniu oprogramowania OpenSource?
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 4 lut 2009, 19:39

Maciek pisze: A myslisz ze po godzinach programisci Microsoftu nie biorą udziału w tworzeniu oprogramowania OpenSource?
Mogą sobie tworzyć, ale wątpię, że ludzie od Linuksa, tzn. deweloperzy jądra GNU/Linux przystaliby na propozycję Microsoftu. Co innego z deweloperami konkretnych dystrybucji.
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 4 lut 2009, 21:14

Oni też chcą zarabiać. to tez ludzie : P
To tak samo, jakby ktoś pracowal w McDonald's i byś założył, że w KFC nigdy by nie robił, a on akurat wieczorkiem sobie tam dorabia ; p
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 4 lut 2009, 21:50

szalmar, oni otrzymują pieniądze od Free Software Foundation :).