Język niemiecki w szkole.

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

stachu

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 20 paź 2009, 18:15

Język niemiecki w szkole.

Witam mam pytanie. W niektórych szkołach (chodzi o gimnazjum) jest język niemiecki, a w drugich nie ma. Może mi ktoś powiedzieć czy można się wypisać z języka niemieckiego i jak to zrobić? Pozdrawiam :D

Obrazek
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 20 paź 2009, 22:10

Re: Język niemiecki w szkole.

Ja nie miałem niemieckiego w gimnazjum, teraz w technikum niemiecki jest, na zakresie podstawowym, nasz nauczyciel się nieźle w****** jak ktoś nie umie ułożyć zdania po niemiecku, nawet jeśli ktoś nie miał styczności z niemieckim.
Gdyby była taka możliwość, to uwierz mi, większość klasy by się wypisała z zajęć, ja już nawet wolałbym się uczyć Rosyjskiego a niemiecki wyrzucić. :)
Więc sorry, ale takich cudów w polsce nie ma. :)
<<

SWAT

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: SWAT » 20 paź 2009, 23:21

Jak masz w szkolę niemiecki, to jest to przedmiot obowiązkowy tak jak np. matematyka czy biologia.
Ant pisze:Więc sorry, ale takich cudów w polsce nie ma.
Po prostu być, iść tam gdzie masz iść.
Po prostu być, urzeczywistniać sny.
Po prostu być, żyć tak jak chcesz żyć.
Po prostu być, po prostu być.
<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 20 paź 2009, 23:37

W gimnazjum ustawowo jest obowiązkowy jeden język obcy. Jeśli szkołę / zarząd gminy bądź miasta stać na opłacenie etatu nauczyciela drugiego przedmiotu to może wprowadzić dwa języki. Na Opolszczyźnie dla przykładu pierwszym językiem obcym jakiego się uczyłem był język niemiecki bo już od przedszkola. Język mniejszości narodowej ("niemieckiej").
Pierwszy angielski miałem w 4 klasie podstawówki prywatnie, a w szkole dopiero w 6 klasie. Także co szkoła to zapewne inaczej. W szkole średniej chyba są obowiązkowe dwa języki obce.