Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim na pokładzie

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 10 kwie 2010, 10:03

Obrazek
Za wp.pl:
W Smoleńsku rozbił się samolot prezydenta Lecha Kaczyńskiego Tupolew 154-M. - Przy podchodzeniu do lądowania samolot najprawdopodobniej zahaczył o drzewo. Pożar jest już ugaszony - powiedział Paszkowski. Gubernator okręgu smoleńskiego podał, że wszyscy pasażerowi zginęli

Rzecznik MSZ Piotr Paszkowski powiedział w TVN24, że na pokładzie był prezydent Kaczyński z małżonką, szef IPN, NBP, wicemarszałek sejmu Jerzy Szmajdziński.

Lech Kaczyński leciał na obchody rocznicy zbrodni katyńskiej.
Za tvn24.pl
Samolot z prezydentem na pokładzie, który wyleciał o 6:50 z Warszawy, rozbił się niedaleko lotniska wojskowego w Smoleńsku - informuje rzecznik MSZ Piotr Paszkowski. Maszyna jest "w znacznym stopniu zniszczona". Trwa akcja ratunkowa. Stan prezydenta i jego małżonki jest nieznany. Telefony wszystkich pasażerów milczą. Agencje światowe informują, że zginęło 87 osób. Tę liczbę potwierdza rosyjskie ministerstwo ds. nadzwyczajnych.
- Samolot rozbił się. Najprawdopodobniej zahaczył o drzewo. Zapalił a następnie został ugaszony – informuje rzecznik MSZ Piotr Paszkowski. W tej chwili ratownicy próbują wejść do maszyny, która leży około 1,5 kilometra od lotniska i wydobyć poszkodowanych. Agencja Reuters informuje o 87 zabitych. Na lotnisku panuje wielki chaos, słychać syreny alarmowe.

Ostatnie momenty przed wypadkiem wyglądały następująco: maszyna TU-154 próbowała podejść do lądowania w wielkiej mgle. Nie udało jej się usiąść na pasie. Piloci przyspieszyli i chwilę później kontakt z maszyną się urwał. Rozległ się ryk silników i wybuch.

Na pokładzie samolotu byli – oprócz prezydenta z małżonką - między innymi szef NBP Sławomir Skrzypek, wicemarszałek, szef IPN Janusz Kurtyka, posłowie, kilku biskupów. Najważniejsze osoby w państwie.
:rozpacz:
Prawdopodobnie wszyscy zginęli. Ale wiadomość na razie jest świeża, także nic pewnego nie wiadomo!

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 10 kwie 2010, 10:21

Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim na pokładzie

Oglądałem właśnie specjalne wydanie wiadomości i nikt nie przeżył katastrofy. Prezydent wraz z żoną też nie.
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 10 kwie 2010, 10:25

Najnowsze informacje donoszą, że na pokładzie było 132 osoby i żadna z nich nie przeżyła. Aktualnie z tego co kojarzę głową państwa jest marszałek sejmu a wybory odbędą się w najbliższych 60 dniach. To akurat nie jest najważniejsze - zanim Polska otrząśnie się po takiej tragedii i sytuacji, która nas chyba jeszcze nie spotkała w takiej skali to minie trochę czasu.

Szczerze mówiąc to nie wiem co powiedzieć więcej...
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 10 kwie 2010, 10:34

Wstępna lista ofira (za gazeta.pl):
Prezydenckim Tu-154 leciały najważniejsze osoby w państwie
Według programu Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, na liście pasażerów prezydenckiego samolotu TU-154 powinni znajdować się:

Lech Kaczyński
Maria Kaczyńska
ostatni prezydent RP na uchodźstwie Ryszard Kaczorowski
Jerzy Szmajdziński
Władysław Stasiak
Aleksander Szczygło
Paweł Wypych
Mariusz Handzlik
Andrzej Kremer
szef sztabu generalnego WP gen. Franciszek Gągor
Andrzej Przewoźnik
Grzeogrz Dolniak
Przemysław Gosiewski
Zbigniew Wassermann
Janusz Kochanowski
Sławomir Skrzypek
Janusz Kurtyka
bp Tadeusz Płoski

Kod: Zaznacz cały

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7752563,Prezydenckim_Tu_154_lecialy_najwazniejsze_osoby_w.html
Obrazek
<<

Yogi

Średnio zaawansowany

Post autor: Yogi » 10 kwie 2010, 10:37

Tragedia. Na początku nie mogłem uwierzyć. Za Lechem Kaczyńskim może nigdy nie przepadałem, ale i tak żałuje straty, bo jednak to była najważniejsza osoba w państwie. Pojawiają się spekulacje, że mogło tam nie być Prezydenta, choć jest to mało prawdopodobne. Wtedy wiedzielibyśmy, że nie wsiadł do samolotu. Teraz pozostaje czekać na rozwój sytuacji.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 10 kwie 2010, 10:39

Serwery pap.pl, onet.pl są mega przeciążone taki ruch internauci generują właśnie w poszukiwaniu informacji.
Władzę w kraju po prezydencie Lechu Kaczyńskim obejmie teraz marszałek Sejmu Bronisław Komorowski. Również wraca z Trójmiasta do Warszawy. W Polsce odbędą się przyspieszone wybory prezydenckie. Dojdzie do nich jeszcze przed wakacjami.
Obrazek
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 10 kwie 2010, 10:40

Niech Spoczywają w Pokoju.. jedno jest wiadome, w polityce dużo się zmieni.
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

SWAT

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: SWAT » 10 kwie 2010, 11:33

Ja usłyszałem o tym na zakupach.
Teraz siedzę nom stop przy radiu, a nawet na kilku stacjach.

http://www.radio.biz.pl/
No, po prostu trudno mi uwierzyć w to, że zahaczył o drzewo ten pilot. Czy oni tam posłali, za stery tego samolotu, jakiegoś praktykanta?
Ale w radiu mówią że nadal próbują dostać się do wnętrza samolotu. A nóż, ktoś przeżył.
Po prostu być, iść tam gdzie masz iść.
Po prostu być, urzeczywistniać sny.
Po prostu być, żyć tak jak chcesz żyć.
Po prostu być, po prostu być.
<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 10 kwie 2010, 12:32

Nowe, aczkolwiek nieoficjalne informacje pochodzące z Rosji, mówią że mogły przeżyć 3 osoby. Mam włączony TVN24 i co chwilę jakieś nowe info podają. Ale osobiście, to wątpię. Patrząc jak wygląda ten samolot (a raczej co z niego zostało) to czarno to widzę.

A co do katastrofy, to aż nie mogłem uwierzyć, gdy zobaczyłem to w TV. Przecież to cała elita. Pomijając prezydenta z żoną, to przecież tam byli Szczygło, Wassermann, Gosiewski, Kochanowski, Kaczorowski, Putra, kandydat SLD na prezydenta Szmajdziński, prezes IPN Kurtyka, szef NBP Sławomir Skrzypek... Naprawdę dla Polskiej polityki to cios.
DDragon pisze:Niech Spoczywają w Pokoju.. jedno jest wiadome, w polityce dużo się zmieni.
Bardzo prawdopodobne. Ta katastrofa, to myślę głównie cios w PiS. Zginęli tam Krzysztof Putra, Przemysław Gosiewski, Zbigniew Wassermann, Aleksander Szczygło, czyli wydaje mi się sami aktywni działacze, no ale także wielu wielu innych.
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2010, 16:12 przez Ignac, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 10 kwie 2010, 14:22

Mnie tylko zaskakuje, że nagle wszyscy tak naszych polityków z Prezydentem na czele pokochali.

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: bartek2903 » 10 kwie 2010, 15:20

Nikt ich nie pokochał tylko współczują. Ja tez za polityką nie przepadam z prezydentem na czele ale taka tragedia potrafi poruszyć serca każdego polaka, który choć trochę ma w sobie patrioty.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 10 kwie 2010, 15:51

Lech Kaczyński był Prezydentem Polski i to jest fakt. Dla mnie osobiście to, co się stało jest tragedią, gdyż zginą mój Prezydent, Prezydent mojej Polski. Nie ważne czy był kandydatem, na którego głosowałem czy nie, ważne dla mnie, jako Polaka jest to, że głowa mojego Państwa nie żyje i to boli.
<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 10 kwie 2010, 16:22

Ja naprawdę żadnego z nich nie lubiłem, ale do kondolencji się przyłączam. I wcale nie mam tu na myśli wrzucania żałobnych zdjęć na NK (BTW to rzygać mi się chcę jak widzę ludzi, którzy przeżywają to co najmniej jakby matka im umarła). Jedyne czym mogę się przejąć to to, że czołowi politycy mojego kraju zginęli i w kraju może być lekki chaos.
mad_prince pisze:Mnie tylko zaskakuje, że nagle wszyscy tak naszych polityków z Prezydentem na czele pokochali.
Rzeczywiście, teraz wszyscy wychwalają go jakby nie wiem jak się zasłużył. Ale taka jest prawda, jaki by prezydent nie był, jeśli umiera w czasie kadencji to będzie się mówiło o nim tylko dobrze, a nikt nie będzie pamiętał jego błędów.
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 10 kwie 2010, 16:57

Według mnie, ludzie nie powinni się teraz żreć o wszystko, jak to na polaka przystalo. I niestety pewnie tak bedzie. Ludzi zgineli i ludzie powinni być w żałobie i sie zjednoczyć. Ludzie dla ludzie a nie partie, politycy, przeciwnicy. Nie liczy sie teraz status, stan majątkowy, tylko to, że jestesmy z 'jednej krwi'.
Nie liczy sie chwilowo polityka. Wstrzymajcie oddech. Tyle w tym temacie.

Pamięć zmarłym, ludziom, braciom i siostrom, takim jak my.
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 10 kwie 2010, 17:50

Fakt, też nie lubiłem prezydenta Kaczyńskiego i innych posłów którzy zginęli, ale dzisiejsza poranna wiadomość mnie zszokowała. Zdziwiła mnie reakcja Rosyjskich władz, 12 Kwietnia dniem żałoby w Rosji, do tego ich zainteresowanie i pojednanie z Polakami, nie spodziewałem się ;) Szkoda tych wszystkich ludzi, na pewno o nich nie zapomnę.
<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 10 kwie 2010, 18:31

Rafal560 pisze:Zdziwiła mnie reakcja Rosyjskich władz, 12 Kwietnia dniem żałoby w Rosji, do tego ich zainteresowanie i pojednanie z Polakami, nie spodziewałem się ;)
Taka reakcja jest oczywista. Jak mieli się zachować? Polityczna czołówka Polski, lecąca do nich na uroczystości, ginie podczas drogi na terenie ich kraju. Mimo że po Rosji można spodziewać się różnych rzeczy, to myślę że zdawali sobie sprawę że muszą tak postąpić.
<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 10 kwie 2010, 18:48

ignacq133 pisze:Jak mieli się zachować?
Na przykład siedzieć cicho i mieć na to wywalone ;) Ależ tak, taka reakcja mogła być tylko z za czasów ZSRR, zapomniałem :)

Dziwię się że jeszcze nikt nie napisał o teorii spiskowej, no bo oczywiście "Ruscy to Ci źli, więc czemu nie mieli by zestrzelić naszego samolotu?" (cytat z innego forum)
<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 10 kwie 2010, 19:14

Może dlatego, że taka teoria jest zwyczajnie głupia. To byłoby zbyt oczywiste, a idiotami to oni nie są. Ale też się spotkałem z takimi sugestiami na innym forum i że to wywoła III wojnę :rotfl:
Rafal560 pisze:Ależ tak, taka reakcja mogła być tylko z za czasów ZSRR, zapomniałem :)
Za ZSRR to byśmy pewnie do tej pory nie wiedzieli co się stało :P
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 10 kwie 2010, 20:21

Spora tragedia. Ponadto wszyscy najważniejsi dowódcy Wojska Polskiego również zginęli, a to mogło być wykorzystane przez potencjalnych wrogów.
Ale bądź co bądź, utrata prezydenta i wielu innych postaci polityki i armii nie jest niczym pozytywnym, a zmarłym powinno się oddać hołd.
Cichym antybohaterem tej tragedii jest też Katyń. Po 70-latach od ludobójstwa na polskiej elicie stało się coś podobnego, w dodatku prawie w tym samym miejscu. Los jest okrutny.
Semper in altum
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 10 kwie 2010, 20:24

szalmar pisze:[...] Ludzi zgineli i ludzie powinni być w żałobie i sie zjednoczyć. [...]
No tego akurat nie będzie, jak polak walczył z polakiem tak będzie walczył.

A co do teorii, pisano nawet że Tupolewa naprawiali nam Rosjanie, i oni go nam odpowiednio naprawili przed startem do Katynia.

PS. Teraz będą dwie ważne miejscowości w Rosji dla Polaków: Katyń i Smoleńsk.