Poprawa jakości dźwięku w nagrywanych filmikach Xfire/Fraps.
Problem polega na tym, że chciałbym uzyskać dźwięk jak najwyższej jakości. Chodzi mi o mniej więcej coś takiego:
Tutaj wszystko ładnie słychać bez jakiś zakłóceń, problemów. U mnie w Xfire wygląda tak:
Dla mnie dźwięk jest za głośny i zbyt wyostrzony. W grze są łagodniejsze i nie denerwują.
Proces nagrywania za pomocą Xfire i innych programów u mnie sprawia trochę problemów. Posiadam zintegrowany układ dźwiękowy na płycie Gigabyte GA-M720-US3 i aby nagrywać dźwięki wychodzące z mojego komputera muszę odznaczyć wyciszenie w suwakach audio przy miesjcu Miks stereo
Cały czas mam to zaznaczone ponieważ bez tego nie mogę mówić do mikrofonu podczas gry (są bardzo głośne zakłócenia, trzaskanie, szumy).
Suwaka miks stereo nie mogę ruszać (jest zablokowany.)
Następnie podczas gry nagrywam filmik, który w oryginale ma bardzo dużą wagę i Xfire go konwertuje do kilkunastu MB i wrzuca na profil. Dźwięk jak dla mnie jest dalej taki sam więc nie psuje się on przy konwertowaniu w znacznym stopniu.
Jakość dźwięku jest taka sama w programie Fraps. Widziałem inne filmiki nagrywane z Xfire i jakość dźwięku jest lepsza i wystarczająca jak dla mnie.
Jak poprawić jakość dźwięku w nagrywanych filmikach? Jest na to jakiś sposób czy po prostu muszę kupić dobrą kartę dźwiękową?