[problem] Neostrada nie może się połączyć+obciążony procesor
1. Czasami Neostrada nie może się połączyć. Dzieje się to zwykle rano podczas pierwszego uruchomienia komputera, później (tzn. po ponownym uruchomieniu komputera) wszystko działa jak należy. Obie diody na modemie (PWR i LINK) się świecą, środkowa natomiast (DATA) miga w regularny sposób jednak nawet po długim czasie nie zostaje nawiązane połączenie. Niekiedy wyświetla się komunikat o treści:
Po uruchomieniu komputera ponownie Neostrada łączy się już bezproblemowo...Błąd 721 - Komputer zdalny nie odpowiada.
2. Podczas dużego obciążenia procesora (np. gry, filmy w flash'u) prędkość połączenia drastycznie spada co zazwyczaj uniemożliwia jednoczesne ściąganie plików z sieci i wykonywanie niektórych zadań na komputerze lub płynne (tzn. "bez zacinania") oglądanie niektórych filmików przez Internet pomimo tego, że przy maksymalnej prędkości łącza nie ma takiej możliwości. Nie pamiętam dokładnie, ale gdy miałem radiówkę to taki problem raczej nie miał miejsca...
Dodatkowe informacje:
- model modemu - ZXDSL 852 (USB);
- prędkość - 1 mbit/s;
- oprogramowanie antywirusowe i firewall - ArcaVir 2007 i Sunbelt Personal Firewall;
- domyślna przeglądarka internetowa - Mozilla Firefox 2.0.0.11 + najnowsze wtyczki Flash i Shockwave Player;
- przez pierwsze trzy dni używałem aplikacji "Neostrada TP", obecnie korzystam z ręcznie skonfigurowanego połączenia i programu Autoconnect (nie usunąłem aplikacji "Neostrada TP", a jedynie wyłączyłem jej autostart). W obu przypadkach występują opisane wcześniej problemy;
- konfiguracja komputera znajduje się w podpisie;
Jeżeli ktoś miał podobne problemy i/lub zna sposób, jak je rozwiązać to proszę o odpowiedź.