Jak rzucic palenie papierosów?

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Śledziks

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Śledziks » 10 cze 2008, 15:44

Re: Jak rzucic palenie papierosów?

Ja miałem tak samo jak Kocyk po prostu stwierdziłem, że takie coś jak uzależnienie nie istnieje i po prostu z dnia na dzień przestałem palić (fakt paliłem dosyć krótko - jakieś pół roku i też wychodziło około 8 papierosów dziennie), nie miałem żadnych drgawek ani nic, tak jakbym nigdy nie palił :) Według mnie jak już wcześniej pisałem dobre są te gumy itd. chociaż sam ich nie próbowałem, ale znajomi mówili. Też dużo zależy od mózgu, ludzki mózg to potężne narzędzie wystarczy sobie coś wmówić i jest dobrze (tylko takie wmówienie nie jest łatwe).

Obrazek
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 10 cze 2008, 16:14

podejrzewam że te gumy też wcale nie są takie dobre, tylko kwestia podświadomości :P
Obrazek
<<

Cuthbert

Post autor: Cuthbert » 10 cze 2008, 16:40

Capon pisze:podejrzewam że te gumy też wcale nie są takie dobre, tylko kwestia podświadomośc
Jak się pali 3,5 roku paczkę dziennie to są, wierz mi :P a co do uzależnienia...Jasne, tylko że one nie są zamiennikiem papierosów, a wspomagaczem, po który się sięga, kiedy ma się naprawdę dość...
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 10 cze 2008, 18:44

Kocyk pisze:Trzeba też odkryć co cię ciagnie do fajek, niektórych ponoć uzaleznia nikotyna, ale inni lubią smak dymku
Własnie ja to lubie! może dlatego msuze palic bo wlasnie mi to przyjemnosc sprawia.Słyszałem kiedys w programie o papierosach ze jakas częsc mózgu odpowiada za przyjemnosc z palenia.

może faktycznie sprubuje z elektronicznym petem zobacze.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Adamo » 10 cze 2008, 21:04

Zero ograniczania, po prostu wyrzucić wszystkie papierosy, po prostu spontanicznie (no tak, nie poleca się planowania "od jutra rzucam" bo to nic nie daje) powiedzieć NIE PALE. Wspomagać się gumami i plastrami (jeżeli jest to konieczne).

Mój ojciec rzucił palenie po 11 lat temu, po 14 latach kurzenia. Po prostu powiedział NIE PALE i nie zapalił. Ograniczenie za wiele nie pomoże.

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 21:09 ]
A jeszcze jedno - najtrudniej jest się pozbyć nawyków, tego dymu w płucach, tych odruchów. I tu tkwi sęk, bo dostarczenie czynnika uzależniającego (czyli nikotyny) problemem nie jest (via gumy, plastry). Musisz zmusić organizm, żeby znowu sam sobie produkował nikotynę.
<<

SWAT

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: SWAT » 10 cze 2008, 21:15

Środki wykorzystywane w leczeniu uzależnia od nikotyny
Bupropion - Zyban (Glaxo Wellcome)
Inhibitor wychwytu zwrotnego noradrenaliny i dopaminy w mózgu o słabym działaniu na wychwyt zwrotny serotoniny. Powoduje ustąpienie najtrudniejszego do pokonania objawu uzależnienia - nieodpartej potrzeby zapalenia papierosa, zapobiega zwiększeniu masy ciała i zmniejsza nasilenie innych objawów zespołu abstynencyjnego. Lek wydawany jest na receptę; stosuje się go pod ścisłym nadzorem lekarskim.
Dawkowanie: wstępnie 1×1 tabletkę przez pierwsze 3-4 dni, następnie 2×1 tabletkę rano i wieczorem, z zachowaniem minimalnie 8-godzinnej przerwy między dawkami. Datę rzucenia palenia należy wyznaczyć między 8. a 10. dniem leczenia. Kuracja trwa 7 tygodni.
Przeciwwskazania do stosowania leku stanowią: zaburzenia psychiczne (w tym jadłowstręt psychiczny i bulimia), padaczka i inne choroby neurologiczne, niewydolność krążenia, wątroby i nerek. Lek należy ostrożnie y stosować u osób po przebytych urazach czaszkowo-mózgowych, zabiegach neurochirurgicznych oraz łącznie z innymi lekami, o których wiadomo, że obniżają próg drgawkowy. Jak wynika z dotychczas uzyskanych danych, lek ma największą skuteczność ze wszystkich metod stosowanych dotychczas w monoterapii. Można go stosować łącznie z innymi środkami opisanymi poniżej, dobre efekty przynosi połączenie z nikotynową terapią zastępczą.
Nikotynowe gumy do żucia - Nicorette (Kabi Pharmacia) i Nicotinelle (Schwarz Pharma)
Zawierają kontrolowaną dawkę uwalnianej nikotyny. Osoby bardziej uzależnione (powyżej 20 punktów w kwestionariuszu tolerancji nikotyny Fagerstroma) powinny zaczynać terapię od większych dawek. Kuracja nie powinna trwać dłużej niż 3 miesiące, jej celem jest kontrolowane zmniejszenie dawki przyjmowanej nikotyny.
Środki wspomagające w leczeniu objawów zespołu abstynencyjnego - Nicofree (Lane Product Ltd.)
Kapsułki ziołowe zmniejszające uczucie łaknienia, o łagodnym działaniu uspokajającym.
Filtry na papierosy zmniejszające dostępność nikotyny i ciał smołowatych - Venturi
Komplet kolorowych filtrów zakładanych na papierosy o różnym stopniu redukcji dostarczanej nikotyny i ciał smolistych.
Akupunktura
Znaną i wykorzystywaną od wielu lat metodą leczenia nałogu nikotynowego jest akupunktura. Kuracja składa się z serii zabiegów nakłuwania punktów na ciele człowieka odpowiadających za funkcjonowanie narządów układu oddechowego.
Badania nad skutecznością leczenia nikotynizmu udowadniają, że jest to nałóg trudny do zwalczenia, często wymagający połączenia kilku metod i obarczony dużym odsetkiem nawrotów. Wyniki dotychczasowych badań potwierdzają, że odpowiednio opracowana psychoterapia jako środek wspomagający inne metody zwalczania nałogu okazuje się pożyteczna i zwiększa liczbę trwałych wyleczeń.
Warto! Efekty są widoczne bardzo szybko!

Wyobraź sobie, że gasisz ostatniego w Twoim życiu papierosa.
# 20 minut później do normy wraca ciśnienie krwi i przyspieszony dotąd rytm serca
# Po 8 godzinach poprawia się natlenienie krwi, zmniejsza się stężenia tlenku węgla
# Po 24 godzinach maleje ryzyko wystąpienia zawału serca
# Po 48 godzinach zaczynają się procesy "naprawcze" - poprawia się zmysł węchu i smaku
# Po 2-12 tygodniach dzięki stopniowej regeneracji układu krążenia i oddechowego zwiększa się wydolność fizyczna
# Po upływie 1-9 miesięcy ustępują dolegliwości związane z uszkodzeniem ochronnych barier w drogach oddechowych - kaszel, uczucie niedrożności nosa, duszność
# Po 12 miesiącach ryzyko zachorowania na chorobę niedokrwienną serca maleje o 50%
# Po 5 latach o 50% zmniejsza się również ryzyko zachorowania na raka oskrzeli, krtani i przełyku; znamiennie rzadziej niż u palaczy występuje udar mózgu
# Po 10 latach ryzyko wystąpienia raka płuc jest takie samo, jak u osoby nigdy niepalącej
# Po 15 latach ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową jest takie samo, jak u niepalącego

Przygotuj się - nikotyna nie poddaje się tak łatwo!

Kilka rad dla rzucających palenie
# Zmień gatunek papierosów na takie, które Ci nie smakują
# Wybierz papierosy o mniejszej zawartości nikotyny i ciał smolistych, nie wypalaj jednak większej ich liczby i staraj się nie zaciągać - zmniejszysz w ten sposób ilość wchłanianej nikotyny
# Wypalaj tylko połowę każdego papierosa
# Każdego dnia opóźniaj wypalenie pierwszego papierosa o godzinę
# Zdecyduj się palić tylko w wyznaczonych godzinach
# Określ, ile papierosów wypalisz każdego dnia - wyznacz sobie konkretną kwotę za każdego nadprogramowego i przeznacz je na cel dobroczynny
# Zmień nawyki żywieniowe - częściej jedz lub kończ posiłki produktami, które "nie pasują" do papierosów (niektórzy uważają za taki mleko)
# Zamiast papierosa sięgnij po szklankę soku
# Pamiętaj: ograniczenie palenia nie jest równoważne z rzuceniem - jeśli ograniczyła(e)ś się do około 7 papierosów dziennie, nadszedł czas wyznaczenia terminu rzucenia palenia i przygotowania do na ten dzień
# Postaraj się nie palić odruchowo - pal tylko te papierosy, które naprawdę chcesz zapalić; kontroluj się przed zapaleniem kolejnego papierosa.
# Nie opróżniaj popielniczek - pozwoli Ci to ocenić, ile papierosów wypalasz, a nieprzyjemna woń popiołu i niedopałków pomoże Ci powstrzymać się od palenia
# Utrudniaj sobie palenie, używając przeciwnej ręki, trzymanie papierosów w innej niż zwykle kieszeni, palenie w miejscach, w których nie czujesz się komfortowo
# Jeżeli w ciągu dnia często palisz odruchowo, patrz w lustro za każdym razem, gdy sięgasz po papierosa - może okazać się, że wcale tego nie potrzebujesz
# Utrudniaj sobie dostęp do papierosów, nie kupuj ich całymi "wagonikami" - kolejną paczkę papierosów kup dopiero gdy skończy się poprzednia
# Nie trzymaj papierosów w domu i pracy - lepiej żeby były trudno dostępne
# Odbieraj sobie przyjemność z palenia - pal w okolicznościach, które nie są dla Ciebie miłe (np. jeśli zwykle palisz w towarzystwie, pal sam)
# Zbieraj wszystkie niedopałki w szklanym naczyniu - będą Ci przypominały ile brudu gromadzisz w czasie palenia
# Przed ostateczny terminem rzucenia palenia spróbuj wyjść z domu bez papierosów
# Nie myśl o tym, że już nigdy nie zapalisz - skup się na tym konkretnym dniu, w którym rzucisz nałóg
# Powiedz sobie, że od dziś nie palisz i niech to będzie decyzja ostateczna!
# Wyczyść swoje ubrania - zapach dymu może utrzymywać się przez długi czas
# W dniu rzucenia palenia wyrzuć wszystkie papierosy, schowaj zapalniczki i popielniczki
# Odwiedź stomatologa w celu oczyszczenia uzębienia z kamienia i plam po tytoniu; zapamiętaj to wspaniałe uczucie świeżości - niech Cię utwierdza w postanowieniu o niepaleniu
# Sporządź listę rzeczy, które chciałbyś kupić (sobie lub komuś) - sumę odpowiadającą cenie paczki papierosów odkładaj akonto tych prezentów
# W ten dzień bądź bardzo zajęty(a) - idź do kina, na siłownię, długi spacer, pojedź na wycieczkę rowerową
# Poinformuj swoją rodzinę i przyjaciół, że postanowiła(e)ś rozstać się z nałogiem - poproś ich o pomoc i wsparcie w trudnych chwilach w ciągu zbliżających się tygodni
# Kup sobie prezent lub zrób coś, by uczcić ten dzień - w końcu zaczynasz nowy etap w życiu!
# Zaraz po rzuceniu palenia stwórz wokół siebie atmosferę wolną od dymu tytoniowego (w domu i pracy); możesz kupić sobie kwiaty - ich zapach na pewno Cię zaskoczy!
# Kilka pierwszych dni po rzuceniu palenia staraj się spędzać dużo czasu w miejscach, w których palenie jest surowo wzbronione, np. w bibliotece, muzeum, teatrze, budynkach biurowych, zabytkach i kościołach
# Wypijaj duże ilości wody mineralnej oraz soków owocowych i warzywnych; unikaj napojów gazowanych, które zawierają kofeinę
# Staraj się unikać alkoholu, kawy i innych używek, które wcześniej łączyła(e)ś z paleniem papierosów
# Naucz się zajmować czymś ręce - zamiast papierosa weź do rąk długopis, spinacz do papieru, itp.
# Unikaj pokusy!
# Zamiast palić po posiłku, umyj zęby lub wyjdź na spacer
# Jeżeli zwykle palisz podczas jazdy samochodem, zajmij uwagę słuchaniem radia lub ulubionej muzyki; kiedy to tylko możliwe, korzystaj z komunikacji publicznej
# Mniej więcej przez 3 tygodnie po rzuceniu palenia unikaj okoliczności, które wiązała(e)ś dotychczas z przyjemnością palenia, takich jak oglądanie ulubionych programów telewizyjnych, siedzenie w ulubionym fotelu
# Dopóki nie upewnisz się, że wytrzymasz bez papierosa, ogranicz kontakty towarzyskie do takich, które uniemożliwiają palenie
# Jeżeli nie możesz uniknąć "narażenia" na kontakt z tytoniem (np. na spotkaniach towarzyskich), przyłącz się do grupy niepalących

Gdy już nie możesz wytrzymać
# Miej pod ręką niskokaloryczne przegryzki - marchewkę, ogórki, nasiona słonecznika, jabłko, selera lub bezcukrową gumę do żucia
# Weź 10 głębokich wdechów, wstrzymaj ostatni najdłużej jak potrafisz i w tym czasie zapal zapałkę; powoli wypuść powietrze i zgaś zapałkę - wyobraź sobie, że to papieros, i zgnieć ją w popielniczce
# Weź prysznic lub kąpiel, jeśli to możliwe
# Naucz się technik relaksacji - zrób przerwę i wyobraź sobie przyjemny obraz lub sytuację; oddal się na chwilę od rzeczywistości; skoncentruj się tylko na tym wrażeniu!
# Zamiast papierosa zapal kadzidełko lub świecę
# Nie myśl, że "jeden nie zaszkodzi" - na pewno zaszkodzi!

"Wyrób" w sobie nowe przyzwyczajenia
# Poszukaj nowych zajęć, które utrudnią lub uniemożliwią palenie (trudno palić, gdy się pływa, biega lub gra w tenisa); jeśli potrzeba zapalenia jest bardzo silna, umyj ręce, zacznij myć naczynia lub wypróbuj nowy przepis
# Imaj się prac, które zajmują ręce - układaj puzzle, spróbuj robótek ręcznych, pracy w ogrodzie, prac domowych; zacznij jeździć na rowerze lub wyprowadzaj na spacery psa, zrób sobie manicure, pisz listy
# Ciesz się uczuciem świeżości w ustach - często myj zęby i używaj płynu do płukania ust
# Dużo się gimnastykuj
# Dużo odpoczywaj
# Zadbaj o siebie
# Znajdź czas na rzeczy, które są dla Ciebie najważniejsze i sprawiają Ci satysfakcję

O utrzymaniu masy ciała

Wiele osób decydujących się rzucić palenie obawia się, że utyje. Jeżeli i Ty do nich należysz, zapamiętaj klika prostych rad.
# Rzucenie palenia nie jest jednoznaczne z przybraniem na wadze - na ogół ludzie tyją po rzuceniu palenia, bo więcej jedzą
# Zwracaj uwagę na to, co jesz. Jeśli boisz się utyć, zwróć uwagę na to, czy:
a. Twoja dieta jest prawidłowo zbilansowana, tzn. czy zawiera odpowiednią ilość węglowodanów, białka itp.
b. Nie wyznaczyła(e)ś daty rzucenia palenia w czasie urlopu lub świąt, gdy pokusa wysokokalorycznych posiłków jest trudna do odparcia.
# Przed każdym posiłkiem wypijaj szklankę wody
# Waż się raz w tygodniu
# Gdy masz chęć na słodycze, żuj gumę bez cukru
# Uważnie planuj posiłki, licz kalorie; nie odchudzaj się, postaraj się utrzymać masę ciała sprze ;) d rzucenia palenia
# Jeśli musisz przegryzać, poszukaj niskokalorycznych przegryzek - mogą to być świeże owoce i warzywa, soki, niskokaloryczne sery
# Wygospodaruj czas na codzienne ćwiczenia lub przyłącz się do grupy

Pobrano z http://www.zdrowieiuroda.polsat.com.pl/
Może to Ci się na coś przyda. Są tam leki, rady do rzucających itp.
Po prostu być, iść tam gdzie masz iść.
Po prostu być, urzeczywistniać sny.
Po prostu być, żyć tak jak chcesz żyć.
Po prostu być, po prostu być.
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 10 cze 2008, 21:37

SWAT pisze: Zmień gatunek papierosów na takie, które Ci nie smakują
West ICE ochyda po nich muli. A sprobujcie wsadzic paczke do zamrazarki i po 3 godzinach zapalcie bedzie fajnie bo zimny pet i zimny dym(probowałem) ale po 20 min jak was zamuli to pojdziecie spac.

Tekst strasznie długi ale przeczytałem i bede sie starał.Jutro znowu sie odezwe i poweim jak było.
<<

Kocyk

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Kocyk » 10 cze 2008, 23:23

dodam tylko (nie chciałem dołować rzucaczy palenia,ale cóż,powinni wiedzieć wszystko), że ja rzuciłem po 3 latach palenia na parę miesiecy i stwierdziłem, że lubie dym i zaczołem palić znów, ale nie więcej niz średnio 3 fajki dziennie w porywach 6 od ok. 2 lat i jakos więcej nie musze palić. Poza tym wstrzymuje mnie też coś takiego, że NIE MOGĘ palić więcej, straszny niesmak/kapeć mi się robi w mordzie i nie jestem w stanie wypalić więcej niż 6-8 fajek dziennie. Czasami mam dni bez palenia i po prostu nosze fajki, ale nie zapale bo mi się nie chce.

Takze palenie fajek ciagnie się jak smród po gaciach ( czy jakos tak), jak ci posmakuje dym, to nie rzucisz na zawsze, ale jednak jest rużnica między 3 fajki dziennie, a 2 paczki

P.S: Jak ktoś nie chce rzucić palenia, ale uważa że wydaje za dużo kasy to niech sobie robi sam fajki. Paczka tytoniu 40 gram, starcza na około 60 fajek i kosztuje 7,40 czyli 2,5 złotego za paczkę. 20 złotych ładowarka( ja i tak tylko raz się kupuje), no i gilzy papierosowe (200 sztuk 4 zeta). Młodzież poniżej 18 lat ma zapomniec o tym, albo wciry będą jak z fajką spotkam :D
Intel Core duo E6550 (małpa) 2.33GHz | DDR2 Dual Channel 2 x 2 GB Geil Black Dragon | Asus 8800 GTS 320 MB | Creative Sound Blaster Audigy | Twardziel 520 GB | Asus P5LD2-SE

The gods made Heavy Metal and they saw that it was good
<<

maciek120

Post autor: maciek120 » 11 cze 2008, 06:53

Kocyk pisze:P.S: Jak ktoś nie chce rzucić palenia, ale uważa że wydaje za dużo kasy to niech sobie robi sam fajki. Paczka tytoniu 40 gram, starcza na około 60 fajek i kosztuje 7,40 czyli 2,5 złotego za paczkę. 20 złotych ładowarka( ja i tak tylko raz się kupuje), no i gilzy papierosowe (200 sztuk 4 zeta). Młodzież poniżej 18 lat ma zapomniec o tym, albo wciry będą jak z fajką spotkam

Tak tez sie w to bawiłem :rotfl: NAwet kupowałem tytoń wiśniowy ale kiedys kupiłem chyba za 40zł 500gram tytoniu ale zwykłemgo i do tego 400 bletek i na maszynce sobie kreciłem tyle ze jest to żmudna i nudna robota.

W tym momencie jest 6:51 i nawet szczerze mówiąc zapalic mi sie nie chce nawet gdybym miał :P.Po Szkole odezwe sie ile spaliłem.

EDIT:

Ludzie nie wiem co sie stało ale spaliłem tylko 5 petów w szkole a teraz nie pale juz od 2 godzin i mi sie nie chce :zdziwko:.Oby tak zostało chociaż do konca dnia.
Ostatnio zmieniony 11 cze 2008, 13:50 przez maciek120, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Cuthbert

Post autor: Cuthbert » 11 cze 2008, 17:37

Kocyk pisze: Takze palenie fajek ciagnie się jak smród po gaciach ( czy jakos tak), jak ci posmakuje dym, to nie rzucisz na zawsze, ale jednak jest rużnica między 3 fajki dziennie, a 2 paczki
A ja nadal twierdzę, że to kwestia motywacji. Naprawdę chcesz - rzucisz. Też dym lubię, nie przeczę, ale od ponad pół roku papierosa w gębie nie miałem...