pilęgnacja butów ze skóry

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

stachu

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 22 cze 2009, 16:25

pilęgnacja butów ze skóry

Witam mam korki są one ze skóry. Poprzez spoconą stopę w środku one strasznie śmierdzą. Powiecie mi może jak usunąć ten zapach?

Obrazek
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 22 cze 2009, 17:29

Re: pilęgnacja butów ze skóry

MOja matka robi cos takiego.
Bierzesz jakies stare skarpetki ktorych ofc nie bedziesz nosił.
Kupujesz woreczek czy tam dwa sody oczyszczonej w proszku. Kupujesz jakis olejek zapachowy, najlepiej cytrynowy.
Do miseczki wsypujesz sode, i wkrapiasz tam ze 30-50 kropli. potem mieszasz, wsypujuesz po pol do skarpetek, zakrecasz tak zeby sie nie wysypywało i wkładasz do butów po meczu ;p
O dziwo działa ;]
<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: bartek2903 » 22 cze 2009, 17:44

Daj na balkon niech wywietrzeja to tez dziala:P
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 22 cze 2009, 19:55

bartek2903 pisze:Daj na balkon niech wywietrzeja to tez dziala:P
Lepszego sposobu chyba nie ma :] Bo można byłoby jeszcze:
- calkowicie je wyprac, co odpada bo skroci ich zywotrnosc diametralnie
- nie grac w nich w piłkę, co też odpada ;)

Inne pytanie: po co je w ogóle wąchasz? :hyhy: Po meczu w reklamówke, wymyć mokra ścierką z wierzchu w domu, na balkon, wypastowac i do nastepnego meczu :] Sposób sprawdzony przez wieloletnie praktyki ;)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 22 cze 2009, 20:33

Nie ma tutaj nic do kombinowania.

Tak jak przedmówcy radzili - zaraz po umyciu połóż je na balkon na noc i na drugi dzień buty świerze. Oczywiście jeżeli wsadzisz do środka nos to pewnie coś poczujesz ale chyba raczej nie oto tu chodzi.

Robię tak odkąd pamiętam i wszystko jest w porządku.

W tych butach nie idziesz do kogoś w gościnę, zdejmując po wejściu. :)
<<

waldek666

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: waldek666 » 30 lip 2009, 20:58

Ja znam rewelacyjny sposób. Nie ważne jak śmierdzą ale to i tak zadziała. Kup olejek cytrynowy (taki jakiego używa się do wypieków), cukierki miętowe (takie żeby szło łatwo rozpuścić) i jakiś sos najlepiej pomidorowy. Z 2 małe cukierki rozpuść w 3 olejkach, zrób sos i postaw go w nasłonecznionym miejscu żeby odparował. Na naczyniu powinien zostać taki osad, weź (osad) z około 3 duże łyżki i wymieszaj z tymi cukierkami w olejku. Powinna wyjść taka trochę gęsta masa jeśli Ci nie wyszła dodaj jeszcze trochę osadu po sosie. w butach porób dodatkowe podeszwy (najlepiej z kartonu) na które połóż powstałą substancję, a buta wsadź w worek i zawiąż. Tą mieszaninę którą zrobiłeś możesz używać przez około 2 tygodnie. Mieszanina może nie pachnie świetnie ale po dniu w bucie but zaczyna wręcz pachnieć. :]
<<

Iudex

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Iudex » 30 lip 2009, 21:19

Ech, trzeba przetestować. :D
Sos pomidorowy.... z rybek? :rotfl:
<<

Fisher

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Fisher » 30 lip 2009, 21:31

Widziałem kiedyś na pewnej stronie, jak gość do butów wkroił po dwa plasterki cytryny.
<<

szalmar

Post autor: szalmar » 31 lip 2009, 19:47

waldek666 pisze:Ja znam rewelacyjny sposób. Nie ważne jak śmierdzą ale to i tak zadziała. Kup olejek cytrynowy (taki jakiego używa się do wypieków), cukierki miętowe (takie żeby szło łatwo rozpuścić) i jakiś sos najlepiej pomidorowy. Z 2 małe cukierki rozpuść w 3 olejkach, zrób sos i postaw go w nasłonecznionym miejscu żeby odparował. Na naczyniu powinien zostać taki osad, weź (osad) z około 3 duże łyżki i wymieszaj z tymi cukierkami w olejku. Powinna wyjść taka trochę gęsta masa jeśli Ci nie wyszła dodaj jeszcze trochę osadu po sosie. w butach porób dodatkowe podeszwy (najlepiej z kartonu) na które połóż powstałą substancję, a buta wsadź w worek i zawiąż. Tą mieszaninę którą zrobiłeś możesz używać przez około 2 tygodnie. Mieszanina może nie pachnie świetnie ale po dniu w bucie but zaczyna wręcz pachnieć.

Sposob przeze mnie opisany zdaje się być prostrzy, a efekt Ci gwarantuję :) Sos pomidorowy? ekhm.. ;p
<<

waldek666

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: waldek666 » 2 sie 2009, 13:18

Jak wam nie pasuje to możesz kupić w aptece taki środek ACERIN. pryskasz to na stopy i do butów.