Pomoc przy zakupie domeny dla strony internetowej.

Wszystko co związane z Internetem.

<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 2 maja 2009, 15:41

Pomoc przy zakupie domeny dla strony internetowej.

Prowadzę stronę internetową klubu piłkarskiego, w którym gram. Znalazłem bardzo fajny serwis - specjalny na potrzeby klubów piłkarskich:

Kod: Zaznacz cały

www.Futbolowo.pl
Strona na tym ,,silniku" jest oparta od około Grudnia zeszłego roku. Od razu założyłem alias o nazwie:

Kod: Zaznacz cały

www.josieniecradostowice.ocom.pl
Założyłem, ponieważ był chyba łatwiejszy do zapamiętania (na początku wszyscy się pytali jaki jest adres strony bo nie umieli zapamiętać).

Wszystko działało bez przeszkód oprócz jednej opcji. A mianowicie JavaScript. Serwis umożliwiał bardzo ładne przeglądanie zdjęć w galerii poprzez animacje. Jednak działało to tylko wtedy, kiedy wchodziło się na stronę poprzez adres z ,,końcówką" futbolowo.pl .

Wszyscy jakoś się przyzwyczaili do tego i wiedzą, którą opcje wybierać dla swoich potrzeb przeglądania strony.

Mam zamiar w tym tygodniu kupić domenę .pl dla strony. Ułatwi ona zapamiętanie adresu strony dla odwiedzających.

Tutaj nasuwają się pytania:

1) Jakie polecacie najtańsze serwisy z domenami dla stron? Najlepiej jakby nie zawodziły podczas korzystania z ich ,,produktów".

2) Rozmawiałem z jednym z konsultantów serwisu futbolowo.pl na temat możliwości kupna domeny. Zadałem takie pytanie:
Witam!

Strona mojego klubu, której jestem administratorem rozwija się cały czas i mam w planach pozostać z waszym serwisem na stałe (na ten czas testowałem jak się strona sprawdza).

Tutaj stawiam pytanie:

Czy zgodne jest z regulaminem serwisu Futbolowo.pl zakupienie i korzystanie z domeny .pl ?

W regulaminie na dole strony nie znalazłem żadnej wzmianki na ten temat. Jedynie tylko to, że mam prawo do założenia strony pod domeną futbolowo.pl .

Czy jest w ogóle możliwość zakupienia domeny dla strony?

Pozdrawiam. Robert Baranowski
Dostałem odpowiedź:
Niestety obecnie nie ma możliwości przekierowania domeny na serwery DNS czy adresy IP Futbolowo.pl. Jest jedynie możliwość przekierowania domeny na adres URL, co powoduje jednak, że JavaScript na stronie nie działa poprawnie.
Z tego co zrozumiałem jest możliwość zakupu domeny. Jednak w jaki sposób to zrobić? Czy wystarczy mi podstawowy adres strony? Nie mam żadnych dostępów do serwerów ftp. Czy ktoś mógłby podać firmę z domenami, gdzie da się taką operację przeprowadzić?

3) Ceny za pierwszy rok funkcjonowania domeny wynoszą zawsze kilka złotych. Przedłużenie już kosztuje więcej. Czy w przypadku kiedy zapłaciłem dajmy 5 zł za domenę .pl w jednej firmie, i upłynie ten czas to mogę przenieść się do innej firmy i znów płacić 5zł?

Pytania trochę lamerskie ale kompletnie się na tym nie znam.

Z góry dziękuję za pomoc.

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 2 maja 2009, 16:01

Odp.: Pomoc przy zakupie domeny dla strony internetowej.

Masz strone hostowana na cudzym serwerze i tutaj sprawa mocno się komplikuje gdyż nie zaparkują Ci Twojej domeny na ich serwer. Możesz kupić domenę np. w az.pl i skorzystać z tzw. "przekierowania":
[...]
Jeśli wpiszesz adres url np. http://www.wp.pl wtedy mojadomena.pl będzie "wklejała" zawartość docelowej strony w ramkę. Rozwiązanie to umożliwia podanie własnego tytułu strony, opisu, słów kluczowych (np. dla indeksowania google) oraz kodowania strony wklejanej.
Przekierowanie takie będzie działało podobnie do aliasów jakie różne serwisy oferują za darmo z tym, że będzie pozbawione różnych dodatkowych zbędnych kodów no i adres należy do Ciebie.

1. az.pl - sprawdzony rejestrator domen polskich, dosyć tani, oferuje panel do samodzielnego zarządzania domenami
2. Kupic na az.pl
FTP nie ma tu nic do rzeczy.
3.
Robertinho pisze:Czy w przypadku kiedy zapłaciłem dajmy 5 zł za domenę .pl w jednej firmie, i upłynie ten czas to mogę przenieść się do innej firmy i znów płacić 5zł?
Zazwyczaj nie. Ale być może akurat któryś rejestrator oferuje jakąś promocję przy delegowaniu do niego domeny, ale promocje to promocje, nie wiadomo czy będą i kiedy będą. Koszt przedłużenia domeny .pl po roku to zazwyczaj ok. 100zł za kolejny rok. No i tak co roku...[/b]

Co bym zrobił na Twoim miejscu gdybym miał taką stronę, która właściwie do mnie nie nalezy (bo istnieje tylko dzięki CMSowi który udostepnia futbolowo oraz na ich serwerze)? Skorzystałbym z darmowych aliasów! :]
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 11 sie 2009, 14:58

Re: Pomoc przy zakupie domeny dla strony internetowej.

W takim razie chyba jedynym rozwiązaniem jest skorzystanie z serwisu az.pl .

W tym tygodniu spróbuję. Dzięki za pomoc. ;)

EDIT:

Wczoraj ,,zakupiłem" domenę w serwisie az.pl . Była promocja, że można na rok za darmo więc skorzystałem.

Dzisiaj zrobiłem przekierowaniem, o którym mówił Maciek i działa. Strona wyświetla się bezproblemowo. Skorzystałem z rozmowy z konsultantem bo miałem małe wątpliwości i dostałem od razu fachową pomoc.

Dzięki jeszcze raz Maćku. :)
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 11 sie 2009, 23:46

A po roku przenieść do ovh.pl, bo u nich przedłużenie kosztuje tylko 45zł. Sam kupiłem domenę .pl w az.pl, ale szybkość działania była tragiczna, więc po jednym dniu przeniosłem do ovh.pl i sobie chwalę.
Semper in altum
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 12 sie 2009, 09:33

U mnie zaraz po wpisaniu adresu z domeną .pl automatycznie przekierowuje na adres futbolowo.pl, który odpowiada za szybkość ładowania strony więc działa to w porządku jeśli chodzi o szybkość. :)