[Problemy] Ubuntu 9.10
Torchę się zmienił system (znaczy np. położenie ikonki Shutdown). Ale po kolei:
- Przed aktualizacją przy włączonym Pidgin zamiast ikonki Shutdown wyświetlało się ładne kółeczko od komunikatora, a teraz jakaś ikonka czatu, chociaż nikt do mnie nie pisze. Da się to zmienić? Załatwione!
- Czy da się ustawić miejsce instalowanych aplikacji? Czy Ubuntu może instalowac aplikacje na partycji NTFS? Załatwione!
- Przy starcie komputera mam do wyboru jaki system ma się uruchomić i... mam tam 4 pozycje dotyczące Linu<font color=red><b>ks</b></font>a. Uruchamiam domyślnie z pierwszego, więc czy da się to ograniczyć do dwóch pozycji? (Windowsa i Ubuntu) Załatwione!
- Potrzebuję antywirusa? Dodam, że czesto wchodze na niepewne strony Załatwione!
- Jest jakiś firewall? W sumie nie wiem czy w Ubuntu mi sie przyda, ale jednak zawsze to bezpieczniej Załatwione!
- Mam ATI Radeon 9200 i widać, ze sobie nie radzi, pomimo ustawienia odświezania 85Hz nadal bolą mnie oczy, a na Windowsie nie ma tego problemu. Są jakieś sterowniki?
- Mam drukarkę Caonon Pixma Ip4700, po włączeniu system wykrył jakieś sterowniki, jednak próba wydrukowania kończy się niczym. System pokazuje, że stronę wydrukowano, a drukarka ani drgnie. Na płycie są sterowniki tylko pod Windowsa. Co zrobić? Załatwione?
- Pod windowsem używałem Ad Munchera, jednak nie ma jego wersji dla Ubuntu, a w dodatku używam opery. Jest jakiś odpowiednik dla linuksa? Załatwione!
- Zainstalowałem Javę poprzez "Centrum oprogramowania Ubuntu", jednak na kurniku w grze "kalambury" nie moge pisać. Wie ktoś jak to naprawić? Załatwione!
No to chyba tyle Tak ogólnie to system fajny, tylko wymaga przyzwyczajenia, jak wszystko.