Informatyka na polibudzie - kilka pytań
Jestem w LO; kierunek: mat-fiz-inf. Na wstępie zaznaczam, że zawsze szło mi lepiej z polskiego czy historii niż z matmy ;D Ale wybrałem mat-fiz-inf, głównie ze względu na to INF. Żarcik, wiadomo, że na tym kierunku w LO nie będzie specjalnie dużo jakiejś zaawansowanej informatyki.. A że dość dobrze się uczę, odpadało jakieś tam technikum, oczywistym był dla mnie wybór LO, w którym ciekawszego kierunku nie było. W każdym razie po tym kierunku mogę iść praktycznie na każde studia, nie jest to bardzo istotne. W każdym razie nie do tego zmierzam. Od dziecka "bawię się" komputerem . Nie mam oczywiście na myśli grania po nocach . Robiłem już kilka stron internetowych, próbowałem pisać programy w Basicu i Delphi (z książek z Heliona, "ABC .." itp), jednak wszystko to było amatorstwo, nie zagłębiałem się w to szczególnie.
Przyszłość chcę wiązać z informatyką, to mnie kręci i mam satysfakcję jak coś fajnego zrobię, czuję się super pracując przy kompie ; ). Dlatego właśnie jestem na mat-fizie.
Trzeba zacząć myśleć co będzie po Liceum, choćby po to, żeby zdecydować co i na jakim poziomie napisać na maturze. Z rad rodziny, znajomych myślę o Politechnice, konkretnie Wrocławskiej. W tym momencie mam kilka pytań:
-jak przebiegają studia: tj. jakie i kiedy wybiera się specjalizacje i czego uczy się przed ich wyborem ?
Początkowo myślałem o programowaniu, ale to jednak żmudna robota... szczerze to nie mam pojęcia jakie tam są specjalizacje (czy tam kierunki), słyszałem o grafice, programowaniu, zarządzaniu... Tak jak pisałem wyżej, próbowałem ogarniać podstawy programowania, jednak to nie dla mnie. Grafika też odpada. Może coś z sieciami ? Nie mam pojęcia, proszę kogoś kto wie lub może studiował o radę
-matura z jakich przedmiotów będzie mi potrzebna: czy bardzo potrzebna jest rozszerzona matma, czy z podstawową też bym się dostał ? I co z fizyką? Czy muszę zdać ?
P.S.: Matmę rozszerzoną dałbym radę napisać, ale tylko wtedy, gdy będę mieć świadomość, że naprawdę dużo mi to pomoże przy dostawaniu się na polibudę. Co do fizyki: rozszerzony na pewno odpada, ale czy wypadałoby zdać chociaż podstawową idąc na politechnikę?
-czy są jeszcze jakieś dodatkowe przedmioty które wypada zdać? Co z maturą z informatyki ? Na ile jest trudna i czy po 3 latach LO mam szansę zdać i na jakim poziomie ?
Z góry dzięki za odpowiedzi : - )