3Mpix vs 8Mpix które zdjęcie jest lepsze?

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 4 sie 2012, 00:42

3Mpix vs 8Mpix które zdjęcie jest lepsze?

Wykonałem 2 zdjęcia:
- pierwsze aparatem o rozdzielczości 8 Mpix
- drugie innym aparatem o rozdzielczości 3 Mpix
(pomiar ostrości w obydwu przypadkach został ustawiony na centralny punkt, więc im dalej od środka tym ostrość powinna być stosunkowo mniejsza)

Ciekawostka polega na tym, iż drugie zdjęcie zostało "rozciągnięte" do rozdzielczości 8Mpix w programie graficznym. Jak sądzicie, które zdjęcie jest które?

Zdjęcie A:
Obrazek

Zdjęcie B:
Obrazek

Ze zdjęć oczywiście usunąłem dane identyfikacyjne EXIF.
Do zmiany rozmiaru zdjęcia nie został użyty jakiś kosmiczny/magiczny/z serialu CSI program, wykorzystałem darmowy program IrfanView (filtr: Lanczos), do pobrania z:
http://www.portal24h.pl/pobierz/detale/ ... ew-pl.html

Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

DDragon

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: DDragon » 4 sie 2012, 08:13

Odp: 3Mpix vs 8Mpix które zdjęcie jest lepsze?

na pierwszy rzut oka zdjęcie A jest wykonane lepszym aparatem ale nie oznacza to wyższej rozdzielczości pierwotnej xD stawiałbym na A jeżeli aparaty nie są zróżnicowane jakościowo za bardzo - np najgorszy z 8mpx i najlepszy z 3mpx ;)
co mogę powiedzieć o aparacie A? bardziej żywe kolorki choć nie we wszystkich sytuacjach będzie to na plus ;) i lepsza redukcja drgań :D
Czasem słońce, czasem deszcz... niestety zawsze piach prosto w oczy...
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 4 sie 2012, 09:10

Megapiksele to nie wszystko, aby osiągnąć dobre zdjęcie. Czasami nawet nawet przeszkadzają, jeśli optyka jest słaba i najzwyczajniej w świecie nie potrafi ich obsłużyć. Wtedy mogą nawet powstawać różne szumy na zdjęciach.
Które zdjęcie z którego aparatu było zrobione ciężko ocenić nie wiedząc nawet, jakie to aparaty były. B Mógł to być 8Mpx z za słabą optyką, co spowodowało rozmycie kwiatka, bądź 3Mpx z dobrą optyką jednak za długim czasem naświetlania i jakiś powiew wiatru mógł zniekształcić lekko obraz. W każdym razie na miniaturce o wiele bardziej podoba mi się B, dopiero po powiększeniu traci on trochę na urodzie.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

kubaxxxspeed

Awatar użytkownika

Początkujący

Post autor: kubaxxxspeed » 4 sie 2012, 10:35

Mi się wydaje że B
Obrazek Bądź dobry ,kliknij na obrazek :)

Mój komputer: Karta grafiki : Mobile Inter 965 Express Chipset Family
Procek : Intel Core 2 Duo CPU T5750 (małpa) 2,00 GHz (2 CPUs), 2.0 GHz
4 GB RAM'u
<<

Reduks

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Reduks » 4 sie 2012, 10:38

Mi także :P
NIE BĄDŹ JEDNOPOSTOWCEM! OTRZYMAŁEŚ POMOC TO TERAZ POMÓŻ INNYM!
<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: bartek2903 » 4 sie 2012, 13:54

A zostalo wykonane aparatem 3mpix. Tal mi sie wydaje. A poza tym megapixele to tylko rozmiar wiec wiec jak matryca jest wysokiej jakosci to ciezko stwierdzic ktore jest ktore. Swoja droga lubie spiny w telefonach o mpixele. Mialem kiedys nokie 6230i miala aparat 1,3mpix a pozniej nokie e66 3mpix i ta pierwsza robila zdjecia o niebo lepsze.
Intel core i5-2450M 2,5GHz. 6GB Ram. GeForce GT 6350m 2GB
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 4 sie 2012, 14:18

Pewnie prościej byłoby powiedzieć które jest które gdyby były one wrzucone faktycznie w rozdzielczości 8 Mpix a nie 1800x1300 (domyślam się, że photobucket je zmniejszył).
Na podstawie tego co pokazałeś domyślam się że zdjęcie A jest robione aparatem 8 Mpix.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 5 sie 2012, 16:42

Mikolaj. pisze:1800x1300 (domyślam się, że photobucket je zmniejszył)
Heh faktycznie zmniejszył, a nie powinien. Nie zauważyłem, zrobię później reupload w rozdzielczości 8mpix.
Obrazek
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 5 sie 2012, 22:52

OK, w pierwszym poście oraz poniżej już są fotki w poprawnych rozdzielczościach:
Zdjęcie A:
Obrazek

Zdjęcie B:
Obrazek

Które to oryginalnie 8mpix, a które 3mpix?
Obrazek
<<

Reduks

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Reduks » 6 sie 2012, 10:50

B :)
NIE BĄDŹ JEDNOPOSTOWCEM! OTRZYMAŁEŚ POMOC TO TERAZ POMÓŻ INNYM!
<<

Mikolaj.

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Mikolaj. » 6 sie 2012, 13:41

Podtrzymuję to co napisałem wcześniej, według mnie zdjęcie A jest zrobione aparatem 8 Mpix.
Dell XPS 1530 | 15.4" WXGA+ | Tuxedo Black | T8300 2,4GHz | 3GB RAM | GeForce 8600 256 DDR3 | 160GB Hard Drive | Bluetooth | 9-cell Battery | Genuine Vista Ultimate |
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 6 sie 2012, 15:10

Dam znać w środę, które zdjęcie jest które i jaki z tego wniosek.
Obrazek
<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: bartek2903 » 6 sie 2012, 15:54

Tak jak pisalem wczesniej (ale bardziej strzelam) A jest 3mpix
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 7 sie 2012, 10:37

Zdjęcie A ma na pewno bardziej naturalne kolory, B jest trochę przejaskrawione, więc B może wydawać się przez to "ładniejsze" ;)
Porownując kwiatki w srodku kadru, faktycznie trudno jest stwierdzic ktore zdjecie jest ktore, a przeciez dzieli je niby aż 5mpix! A wiadomo przeciez że mpix to najwazniejszy parametr kazdego aparatu, przecież nie wciśniecie mi kitu że w każdej reklamie nas kłamią! ;)

Jutro napiszę dokładnie o co chodzi z tymi zdjęciami, więc jeszcze można "typować".
Obrazek
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 10 sie 2012, 15:18

OK, rozwiązać zagadkę.

Zdjęcie A:
3,15mpix zdjęcie zostało wykonane aparatem Canon PowerShot A720IS:
Obrazek
Obrazek
Parametry automatycznie aparat wybrał: 1/20 2.8 ISO: 200 (tryb manualny umożliwia ich kontrolę)

Zdjęcie B:
8mpix zdjęcie: zostało wykonane telefonem Samsung Galaxy S II 9100:
Obrazek
Oto oryginalne zdjęcie wraz z danymi EXIF:
Obrazek
Parametry automatycznie aparat wybrał: 1/17 2.65 ISO: 80 (możliwe ustawienie ręczne tylko wartości ISO)

Oczywiście zdjęcia nie wykonywałem fachowo np. brak statywu itp. ale przecież aparaty mają taką świetną kontrolę stabilności w reklamach, "robią zdjęcia zanim złapią ostrość" (aluzja do reklamy Nikona dla idiotów, która obecnie leci w TV :rotfl: ) ;)

Cena nowego aparatu Canon w momencie premiery: ok. 800zł (obecnie tylko używki za ok. 150zł)
Cena telefony Samsung w momencie premiery: ok. 2500zł (obecnie nowy za ok. 1600zl)

Zdjęcie z telefonu ma zdecydowanie przejaskrawione kolory. I pomimo tego, że zdjęcie z aparatu zostało "rozciągnięte" w programie graficznym z rozdzielczości 3mpix do 8mpix to nadal trudno dostrzec istotne różnice w jakości w porównaniu do 8mpix z telefonu, a różnica powinna być przecież aż 5mpix (rzekomo). Tu uwidocznił się problem aparatów montowanych w telefonach, problem matrycy która jest wielkości główki od szpilki i problem optyki, która jest równie małej wielkości i nigdy nie będzie mogła rywalizować z matrycą i optyką aparatów fotograficznych. Oczywiście producenci mogliby polepszyć aparaty w telefonach produkując większe telefony, znacznie większe i cięższe, ale z kolei klienci chcą kompaktowych telefonów więc jedno i drugie się nawzajem wyklucza. Fizyki się nie oszuka. Ponadto dobra optyka dużo kosztuje, a klient chce kupić produkt jak najtaniej, więc znowu napotykamy na sprzeczność :D

Fizyki się nie oszuka, ale jak oszukać typowego klienta, który o fotografii zna się tyle co nic? Jak sprawić aby kupił nasz produkt i dał nam zarobić? Trzeba mu wcisnąć m.in. kit o mpix. Trzeba nakleić dużą liczbę mpix na obudowie wtedy będzie OK. Skoro nie da się polepszyć optyki i matrycy aparatu w telefonie to trzeba po prostu algorytmem podobnie jak w programie graficznym rozciągać zdjęcia do żądanej "ilości mpix", czyli rozdzielczości, podobnie tak jak ja to zrobiłem przy okazji tych zdjęć, tylko że to dzieje się w samym telefonie po zrobieniu zdjęć. Tylko dlaczego 5 lat temu w telefonach nie było aparatów np. 8mpix? Odpowiedź jest banalna, po prostu wtedy nie było tak wydajnych procesorów w telefonach, które by stosowały algorytmy "polepszające" zdjęcia, tzn. nie były w stanie wtedy CPU szybko programowo przeskalować zdjęcie, zwiększyć jego kontrast, wyostrzyć już po zrobieniu danego zdjęcia. Doskonałym przykładem obrazującym te zabiegi może być aparat w HTC Desire HD vs obraz referencyjny w lustrzance Canon: (wybrałem ten model bo HTC zawsze miało problem z jakością aparatów i m.in. dźwięków w swoich telefonach, a w nowszych ich telefonach już jest znacznie lepiej w porównaniu do tego co było kiedyś)
Obrazek
(zdjęcie z: gsmarena.com)
Na zdjęciu z HTC widać, że ma bardzo dużą boską ;) poświatę, jest to efekt programowego zwiększania kontrastu i wyostrzania zdjęcia. Podobny efekt uzyskacie w dowolnym programie graficznym na PC. Dodatkowo są przejaskrawione kolory i barwa zbyt ciepła, przez co biały zmienia się w czerwony (to może być też efekt bardzo taniej optyki), ale dzięki temu mniej wprawnemu klientowi tego produktu zdjęcie może wydawać się cieplejsze, czyli "lepsze". Widać, że programiści HTC piszący algorytm "polepszania" zdjęcia się wtedy nie postarali.

Niedługo pojawią się aparaty w telefonach co będą miały śmieszny napis 20mpix, oczywiście stanie się to wtedy gdy w telefonach zamontują dostatecznie wydajne procesory, które będą mogły rozciągnąć zdjęcie do 20mpix, a nie wtedy gdy zwiększy się wielkość i jakość matrycy czy optyki, od których to głównie zależy jakość zdjęcia ;)
Obrazek
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 11 sie 2012, 20:58

Mówiłem, ze B może być 8mpx ze słabą optyką :) aczkolwiek moim zdaniem porównywanie zdjęć z urządzenia wykorzystanego do tego, do czego stworzone zostało (aparat fotograficzny) z urządzeniem stworzonym do czego innego (telefon służy do dzwonienia, nie do robienia zdjęć) z bajerem, który co prawda przydatny jest, ale jest podstawową funkcją urządzenia jest raczej dziwne.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

bartek2903

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: bartek2903 » 12 sie 2012, 11:43

Mi sie wydaje ze Mackowi chodzi o to by pokazac ze nie ilosc pixeli sie liczy a jakosc matrycy i to mu wyszlo.