<szukam>program do przyśpieszenia wyłączania kompa

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

Chappy

Post autor: Chappy » 21 sty 2007, 12:56

<szukam>program do przyśpieszenia wyłączania kompa

No właśnie do wyłączania i wylogowywania szybszego bo u mnie trwa to mozolnie długo ;/ może być też jakiś trick wpis do rejestru czy coś podobnego.

<<

Machina

Awatar użytkownika

Średnio zaawansowany

Post autor: Machina » 21 sty 2007, 13:09

Re: <szukam>program do przyśpieszenia wyłączania kompa

Szukamy klucza:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WaitToKillAppTimeout

Klikamy prawym klawiszem myszy na WaitToKillAppTimeout i wpisujemy w "Dane wartości" 2000 (mozna mniej ja mam 200).

Teraz szukamy:

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\WaitToKillServiceTimeout

Klikamy prawym na WaitToKillServiceTimeout i w "Dane wartości" znowu wpisujemy 2000.

Nie wiem czy dziala u wszystkich bo nie sprawdzalem ale u mnie troche sie szybciej komp wylacza.

Sprawdzana na WindowsXP.

P.S. Klikamy na: START->URUCHOM->wpisz " regedit "
Mój nick w CS'ie: KorniLow . Jeśli chcesz mnie dodać do przyjaciół w steam'ie szukaj mnie pod nickiem: kornilow
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 21 sty 2007, 13:51

Pobierz i zainstaluj program Winner Tweak. Kiedyś go miałem i wiem że była tam opcja przyspieszania zamykania systemu, i to całkiem wydajna.

Kod: Zaznacz cały

http://www.programs.pl/program,307.html
WINner Tweak to narzędzie do konfiguracji i optymalizacji systemu Windows. Posiada zaawansowane narzędzia do przyśpieszania systemu, a także narzędzia: Czyszczenie Rejestru, Menedżer Autostartu, Wyszukiwanie Błędnych Skrótów czy Blokadę Folderów.
<<

Chappy

Post autor: Chappy » 22 sty 2007, 10:41

Machina, rozumiem że te klucze mam utworzyć jako nowe? Bo nie ma ich w rejestrze.
Iwan, program shareware więc odpada, ja szukam czegoś na stałe.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 22 sty 2007, 15:04

Jak ustawisz to w tym programie to potem go można chyba odinstalować. Ale odpowiem ci na pytanie skierowane do Machina, pisze przecież
Machina pisze:Teraz szukamy:

Klikamy prawym na WaitToKillServiceTimeout i w "Dane wartości" znowu wpisujemy 2000.
a to znaczy że ten wpis tam powinien być. Ale sprawdzałem u siebie i Machina, podał niepełną lokalizację. Aby odnaleźć ten wpis, uruchom Edytor Rejestru daj na Edycja-> Znajdź i wpisz WaitToKillServiceTimeout. Bodajże ostatnia pozycja to to czego szukasz. Dajesz PPM i na Modyfikuj i wpisz 100, albo coś innego.

[ Dodano: Pon 22 Sty, 2007 15:04 ]
Jak ustawisz to w tym programie to potem go można chyba odinstalować. Ale odpowiem ci na pytanie skierowane do Machina, pisze przecież
Machina pisze:Teraz szukamy:

a to znaczy że ten wpis tam powinien być. Ale sprawdzałem u siebie i Machina, podał niepełną lokalizację. Aby odnaleźć ten wpis, uruchom Edytor Rejestru daj na Edycja-> Znajdź i wpisz WaitToKillServiceTimeout. Bodajże ostatnia pozycja to to czego szukasz. Dajesz PPM i na Modyfikuj i wpisz 100, albo coś innego.
<<

Chappy

Post autor: Chappy » 22 sty 2007, 18:44

okej znalazłem te klucze i okazało się... że oba mam ustawione na 2000 :wstyd:
ciekawe skąd to się wzięło... chyba kiedyś już to robiłem, jednak komp nie wyłącza się za szybko... chyba spróbuje ten drugi sposób jutro dam znać
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 22 sty 2007, 18:55

Chappy pisze:okej znalazłem te klucze i okazało się... że oba mam ustawione na 2000 :wstyd:
ciekawe skąd to się wzięło... chyba kiedyś już to robiłem, jednak komp nie wyłącza się za szybko... chyba spróbuje ten drugi sposób jutro dam znać
Chappy, nie rozumiesz, że te wartości są tak ustawione domyślnie??. System przy instalacji tak robi. Nic nie namieszałeś. ;)
Najlepiej zmień to na 100 lub 1000. Ale najpierw zrób kopię rejestru!
Edytor rejestru->Plik->Eksportuj->zaznaczasz Wszystko i gdzie ma zapisać.
<<

Chappy

Post autor: Chappy » 23 sty 2007, 11:09

zrobiłem oba na 100 ciekawe czy to coś da...
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 23 sty 2007, 13:38

Da na pewno! U mnie efekt był dosyć znaczący. :)

[ Dodano: Wto 23 Sty, 2007 14:04 ]
Aha możesz jeszcze wykorzystać program TurboXP.
<<

Chappy

Post autor: Chappy » 23 sty 2007, 18:06

taaak! to rzeczywiście pomogło :) nareszcie nie musze ślęczeć przy komputerze po 2 min. żeby sie wyłączył :) Iwan, Machina macie po dużym +