"Mundurki wstydu"

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

Adamo

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Adamo » 26 maja 2007, 16:45

"Mundurki wstydu"

Kod: Zaznacz cały

Szkoła chce ubrać uczniów w "mundurki wstydu"
PAP / 2007-05-16
"Dziennik": Kiedyś były ośle ławki, teraz mają być "mundurki wstydu". To kara dla uczniów, którzy po 1 września przyjdą na lekcje bez obowiązkowego uniformu. Taki pomysł chce wcielić w życie dyrektorka podstawówki nr 23 w Lublinie.
Uczniowie wszystkich podstawówek i gimnazjów, zgodnie z zarządzeniem MEN, od września mają przychodzić do szkół w jednakowych strojach.

W lubelskiej szkole na tych, którzy będą uchylać się od obowiązku przychodzenia na lekcje w obowiązkowym ubraniu czekać będzie "kolorowy, rzucający się w oczy strój". - Musimy przecież w jakiś sposób dyscyplinować uczniów łamiących regulamin. Zawstydzający mundurek może być wystarczającą motywacją dla ucznia, by zmienił swoje nastawienie - tłumaczy Zofia Adamska, dyrektor szkoły.

Co na to rodzice? - Ośmieszanie tych, którzy się nie dostosują, to zupełny absurd - denerwuje się Magdalena Dębska, mama 11-letniego Kuby.

Marek Błaszczak, pełniący obowiązki lubelskiego kuratora oświaty, na temat kar za brak mundurka też nie ma wątpliwości: - Stosowanie kar naruszających godność osobistą jest nie do przyjęcia.

Podobnego zdania jest Włodzimierz Wysocki, wiceprezydent Lublina. Właśnie Urząd Miejski jest organem założycielskim lubelskich podstawówek i gimnazjów. - Nie zgadzam się na stosowanie żadnych innych pomysłów, zwłaszcza takich, które mają kogoś poniżyć czy ośmieszyć. Propozycja ubierania uczniów w zawstydzające stroje jest dla mnie szokująca" - mówi wiceprezydent.

Źródło: Onet.pl
Co o tym myślicie? Ja uważam, że te mundurki wstydu powinny być wprowadzony TYLKO WTEDY, kiedy jakiś uczeń nie potrafi się dobrze zachować. Przynosi wstyd w szkole? Niech teraz żałuje.

Co do mundurków tych "normalnych" - jest mi to obojętne, bo w tym roku wychodze z gima. Ale przez tyle lat było bez mundurków dobrze to nie wiem po co naciągać rodziców na wydawanie kasy.

<<

Mat

Post autor: Mat » 26 maja 2007, 17:01

Re: "Mundurki wstydu"

No właśnie. Mundurki mogą sobie być, tylko po co? Przecież bez też jest dobrze. A co do mundurków wstydu. Każdy wie, że uczniowie będą się nawet "starać" żeby te mundurki dostać, bo to dla nich po prostu wyróżnienie. Taki głupi wiek ta końcówka podstawówki i całe gimnazjum.
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 26 maja 2007, 17:26

Mat mundurki zostały wprowadzone m. in. po to aby uczniowie nie wyróżniali się np. jeden jest cały z nike a drugi cały ze szmat. :) Moja szkoła bedzie miała mundurki od września i powiem szczerze że mi to lata bo będzie tylko kamizelka a spodnie itp. bedziemy sobie sami nosic te co zawsze. Co do tej kary to wg mnie jest to dobra kara. Jeżeli ktoś nie chce wyglądac tak jak wszyscy niech wygląda inaczej.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Adamo » 26 maja 2007, 17:37

Hehe, określiłem własny "mundurek wstydu" :D. Już raz go napisałem i napisze jeszcze raz: żółty strój, taki jaki ma skrzat, cały w wielkie, czerwone kropy, do tego zielona czapeczka taka stojąca. Niech się pali ze wstydu, jak sie zachować nie umie.

Idąc myślą mata - najgłupszym wiekiem (wg mnie jest właśnie wiek gimnazjalny.) Bo w podstawówce jeszcze jakaś dyscyplina jest, w gimie jest zerwanie ze smyczy a w liceum powrót do dyscypliny. Bez sensu.
<<

Oschi

Post autor: Oschi » 29 maja 2007, 08:33

Niech się pali ze wstydu, jak sie zachować nie umie.

Hm... sczerze taki uczeń to się zacznie prędzej śmiać z tego , a inni go zaczną podziwiać oO. Tak to widzę w niektórych szkołach. Uczeń zdemoluje ubikacje - przez innych uznawany jest za jakiegoś guru... przynajmniej w gim. tak to wygląda ( oczywiście nie we wszystkich).
<<

Piki

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Piki » 29 maja 2007, 14:33

Mundurki wstydu? Hm, może to dobry pomysł. Należy jednak zauważyć, że na takie 'wyróżnienia' inaczej patrzą chłopcy, inaczej dziewczyny. Wśród chłopaków takie 'wyróżnienie' to powód do dumy i sposób na skupienie na siebie uwagi innych uczniów. Dziewczyny za to na pewno powstydzą się takiego stroju. Jakiś czas temu oglądałem w telewizji materiał o pewnej szkole, w której Pani dyrektor wpadła na podobny pomysł. Otóż każda dziewczyna, która przyszła do szkoły "z gołym brzuchem", przez cały 'szkolny dzień' musiała nosić fartuszek. Taki sam, jak ten, którego kobiety używają przy sprzątaniu, gotowaniu czy innych domowych zajęciach. Diametralnie zmienił się sposób ubierania wśród dziewczyn.
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Adamo » 30 maja 2007, 14:28

Hehe, wątpie, czy gościu by chciał chodzić w moim projekcje mundurka :D

Kod: Zaznacz cały

żółty strój, taki jaki ma skrzat, cały w wielkie, czerwone kropy, do tego zielona czapeczka taka stojąca.

:super:
<<

Piki

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Piki » 30 maja 2007, 20:33

Adamo pisze:Hehe, wątpie, czy gościu by chciał chodzić w moim projekcje mundurka
Jeśli miałby jedyny z całej szkoły zostać w ten sposób ośmieszony to pewnie nie. Natomiast jeśli uczeń 'X' zmówi się ze swoim kolegą, że w pierwsze dni roku szkolnego będą chodzić ubrani tak, jak dotychczas ubrani chodzili do szkoły i oboje zostaną ukarani "mundurkiem wstydu", zapewne będą czuli się swobodnie.
<<

dariusz

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: dariusz » 30 maja 2007, 21:18

Jak dla mnie może być.. mnie to nie rusza. :cisza:
Nvidia 9200 512 Mb, Intel Dual Core 2Ghz, Hdd 320 Gb, 4 Gb DDR 2 Ram.
<<

Aq

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: Aq » 19 lip 2007, 14:52

Panie Marku co pan gada z tym nie karaniem uczniów. Jak ci kiedyś jeden z drugim naplują w twarz to tez Pan będziesz taki wyrozumiały?.
<<

olotocolo

Awatar użytkownika

Zaawansowany

Post autor: olotocolo » 19 lip 2007, 16:07

Mundurki normalne uważam za bezcelowe i uważam że mogę obalić każdy argument za tym pomysłem (możecie spróbować). Co do kary: dla dziewczyn dobra ale czasami tylko niektórych, a dla chłopaków trzeba by jeszcze pomyśleć nad innym pomysłem.
Intel Core 2 Quad 2,4 GHz, 2 GB Ram, ATI HD 2600 512 MB, Windows Vista
Obrazek
<<

stachu

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: stachu » 19 lip 2007, 17:21

Mundurki wstydu co za bezsens..... jak jest zgrana klasa to z klasy nikt nie przyjdzie w mundurku i ciekawe co wtedy zrobia..... bez sens!!
Obrazek
<<

Adamo

Awatar użytkownika

Topic author

Ekspert

Post autor: Adamo » 19 lip 2007, 17:28

stachu pisze:Mundurki wstydu co za bezsens..... jak jest zgrana klasa to z klasy nikt nie przyjdzie w mundurku i ciekawe co wtedy zrobia..... bez sens!!
Stachu, ty chyba czytać nie umiesz. Mundurek, a Mundurek Wstydu to coś innego!! A jak nikt nie przyjdzie w mundurku to im dadzą strój skrzata i będzie spok<font color=red><b>ó</b></font>j... jasny gwint...