[problem] Uruchomienie netu na Knoppix 5.1.0
Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.
• Strona 1 z 1
Witam, jestem cienki z Linu<font color=red><b>ks</b></font>a, chcę się na nim poznać. OK uruchomiłem Linu<font color=red><b>ks</b></font>a z płyty i w porządku tylko nie wiem jak uruchomić na nim internet, mam Dialog DSL 1 MB/s (zmienne IP). Linux Knoppix 5.1.0 (polska wersja)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2007, 17:07 przez szpon, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: [problem] Uruchomienie netu na Knoppix 5.1.0
Może informacje w punkcie 3.5 na podanej niżej stronce Ci pomogą:
Kod: Zaznacz cały
http://knoppix.7thguard.net/www/rescue.html
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
Na Internecie znalazłem informacje (nie jestem pewien, czy prawdziwe), iż aby Internet Dialog działał poprawnie na Linux-ie należy na nim skonfigurować protokół PPPoE. Spróbuj więc zainstalować pakiety rp-pppoe i ppp. Po instalacji pakietów w kosoli jako root uruchom polecenie pppoe-setup, następnie postępuj zgodnie z pojawiającymi się instrukcjami (to narzędzie będzie "pytało" o np. nazwę użytkownika, hasło, adres IP itp). Na końcu spróbuj zestawić połączenie, wpisując w konsoli polecenie pppoe-start.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2007, 19:47 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
niestety to nie to, po za tym tam jest napisane że na stałe IP a ja mam zmienneMATchlesS pisze:Może informacje w punkcie 3.5 na podanej niżej stronce Ci pomogą:
Kod:
http://knoppix.7thguard.net/www/rescue.html
to dla mnie ciemna magia, co to jest to rp-pppoe i ppp, skąd je wziąć i jak je zainstalować, napisałem jestem cienki z Linu<font color=red><b>ks</b></font>a. Napisz instrukcję i daj link do pobrania jeśli możeszPiotrek_L pisze:Na Internecie znalazłem informacje (nie jestem pewien, czy prawdziwe), iż aby Internet Dialog działał poprawnie na Linux-ie należy na nim skonfigurować protokół PPPoE. Spróbuj więc zainstalować pakiety rp-pppoe i ppp. Po instalacji pakietów w kosoli jako root uruchom polecenie pppoe-setup, następnie postępuj zgodnie z pojawiającymi się instrukcjami (to narzędzie będzie "pytało" o np. nazwę użytkownika, hasło, adres IP itp). Na końcu spróbuj zestawić połączenie, wpisując w konsoli polecenie pppoe-start.

Jest maly problem - Knoppix różni się dość sporo od Mandriv-y, której teraz się uczę (na ten moment też jestem "dość cienki" w Linux-ieszpon pisze:Napisz instrukcję i daj link do pobrania jeśli możesz

Spróbuj postępować zgodnie z instrukcjami z tej strony (ANG):
Kod: Zaznacz cały
http://users.pandora.be/Asterisk-PBX/PPPoE.htm
Praktycznie wystarczy uruchomić konsolę (skrót do niej znajdziesz w menu KDE/GNOME), wpisać polecenia cd /usr/sbin, a następnie pppoeconf , gdyż odpowiednie pakiety powinny być już zainstalowane, a następnie postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie.
Jak wyżej zaznaczyłem - uczę się dopiero obsługi Linux-a, więc za ewentualne błędy przepraszam i proszę o poprawienie mnie.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2007, 08:29 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
jak wpisuję te polecenia co dałeś to jest napisane że nie można ustanowić tego polecenia czy jakoś tak (po prostu złe polecenie)

Tutaj jest opisane jak skonfigurować sieć i umiem to zrobić ale tkwi problem. Tam jest napisane żeby adres IP wpisać, ja mam zmienne IP, co mam zrobić, bardzo proszę o pomoc
Udało mi się uruchomić net na linuxie tak o:
Menu KDE, KNOPPIX, Network/Internet i ta 1 opcja na samej górze - tam wszystko robiłem

Tutaj jest opisane jak skonfigurować sieć i umiem to zrobić ale tkwi problem. Tam jest napisane żeby adres IP wpisać, ja mam zmienne IP, co mam zrobić, bardzo proszę o pomoc
Udało mi się uruchomić net na linuxie tak o:
Menu KDE, KNOPPIX, Network/Internet i ta 1 opcja na samej górze - tam wszystko robiłem

Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 22:56 przez szpon, łącznie zmieniany 2 razy.