[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): AttValue: " or ' expected in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): attributes construct error in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): Couldn't find end of Start Tag font line 1 in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): Opening and ending tag mismatch: t line 1 and font in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 161: DOMDocument::loadXML(): Extra content at the end of the document in Entity, line: 1
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/vendor/s9e/text-formatter/src/Utils.php on line 73: Attempt to read property "textContent" on null
[problem] Uruchomienie netu na Knoppix 5.1.0 - .::Forum.Portal24h.pl::.

[problem] Uruchomienie netu na Knoppix 5.1.0

Gdy szukasz lub masz problem z jakimś programem.

<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 22 lip 2007, 16:59

[problem] Uruchomienie netu na Knoppix 5.1.0

Witam, jestem cienki z Linu<font color=red><b>ks</b></font>a, chcę się na nim poznać. OK uruchomiłem Linu<font color=red><b>ks</b></font>a z płyty i w porządku tylko nie wiem jak uruchomić na nim internet, mam Dialog DSL 1 MB/s (zmienne IP). Linux Knoppix 5.1.0 (polska wersja)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2007, 17:07 przez szpon, łącznie zmieniany 2 razy.

<<

MATchlesS

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: MATchlesS » 22 lip 2007, 19:07

Re: [problem] Uruchomienie netu na Knoppix 5.1.0

Może informacje w punkcie 3.5 na podanej niżej stronce Ci pomogą:

Kod: Zaznacz cały

http://knoppix.7thguard.net/www/rescue.html
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 22 lip 2007, 19:47

Na Internecie znalazłem informacje (nie jestem pewien, czy prawdziwe), iż aby Internet Dialog działał poprawnie na Linux-ie należy na nim skonfigurować protokół PPPoE. Spróbuj więc zainstalować pakiety rp-pppoe i ppp. Po instalacji pakietów w kosoli jako root uruchom polecenie pppoe-setup, następnie postępuj zgodnie z pojawiającymi się instrukcjami (to narzędzie będzie "pytało" o np. nazwę użytkownika, hasło, adres IP itp). Na końcu spróbuj zestawić połączenie, wpisując w konsoli polecenie pppoe-start.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2007, 19:47 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 22 lip 2007, 21:41

MATchlesS pisze:Może informacje w punkcie 3.5 na podanej niżej stronce Ci pomogą:
Kod:
http://knoppix.7thguard.net/www/rescue.html
niestety to nie to, po za tym tam jest napisane że na stałe IP a ja mam zmienne
Piotrek_L pisze:Na Internecie znalazłem informacje (nie jestem pewien, czy prawdziwe), iż aby Internet Dialog działał poprawnie na Linux-ie należy na nim skonfigurować protokół PPPoE. Spróbuj więc zainstalować pakiety rp-pppoe i ppp. Po instalacji pakietów w kosoli jako root uruchom polecenie pppoe-setup, następnie postępuj zgodnie z pojawiającymi się instrukcjami (to narzędzie będzie "pytało" o np. nazwę użytkownika, hasło, adres IP itp). Na końcu spróbuj zestawić połączenie, wpisując w konsoli polecenie pppoe-start.
to dla mnie ciemna magia, co to jest to rp-pppoe i ppp, skąd je wziąć i jak je zainstalować, napisałem jestem cienki z Linu<font color=red><b>ks</b></font>a. Napisz instrukcję i daj link do pobrania jeśli możesz ;)
<<

Piotrek_L

Wysoko zaawansowany

Post autor: Piotrek_L » 23 lip 2007, 08:23

szpon pisze:Napisz instrukcję i daj link do pobrania jeśli możesz ;)
Jest maly problem - Knoppix różni się dość sporo od Mandriv-y, której teraz się uczę (na ten moment też jestem "dość cienki" w Linux-ie :P ).

Spróbuj postępować zgodnie z instrukcjami z tej strony (ANG):

Kod: Zaznacz cały

http://users.pandora.be/Asterisk-PBX/PPPoE.htm
Dotyczą one Debian-a, ale Knoppix jest na nim oparty, więc moim zdaniem nie powinno być znacznych różnic/problemów.

Praktycznie wystarczy uruchomić konsolę (skrót do niej znajdziesz w menu KDE/GNOME), wpisać polecenia cd /usr/sbin, a następnie pppoeconf , gdyż odpowiednie pakiety powinny być już zainstalowane, a następnie postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie.

Jak wyżej zaznaczyłem - uczę się dopiero obsługi Linux-a, więc za ewentualne błędy przepraszam i proszę o poprawienie mnie.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2007, 08:29 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 23 lip 2007, 21:53

jak wpisuję te polecenia co dałeś to jest napisane że nie można ustanowić tego polecenia czy jakoś tak (po prostu złe polecenie) :( :(

Tutaj jest opisane jak skonfigurować sieć i umiem to zrobić ale tkwi problem. Tam jest napisane żeby adres IP wpisać, ja mam zmienne IP, co mam zrobić, bardzo proszę o pomoc

Udało mi się uruchomić net na linuxie tak o:
Menu KDE, KNOPPIX, Network/Internet i ta 1 opcja na samej górze - tam wszystko robiłem :)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 22:56 przez szpon, łącznie zmieniany 2 razy.