[problem]Wyłączanie sytemu
Wszystko co związane z systemami operacyjnymi - problemy, uwagi, opinie.
• Strona 1 z 1
Chce wyłączyć kompa... Daje Wyłącz komputer i czekam. Na monitorze widzę napis Trwa zamykanie systemu Windows I tak cały czas... Musze wyłączać kompa na przycisku Power. Czy da się coś na to poradzić
Re: [problem]Wyłączanie sytemu
Po prostu wystarczy zmienić czas jaki system oczekuje na zamknięcie zawieszonych procesów lub programów.
Taką możliwość daje m.inn. taka aplikacja jak XPTune 2004
POWÓD: Zaśmiecony dysk wirusami i za dużo procesów działających. Przeskanuj dysk i wyłącz zbędne procesy...Wklej poniższe do notatnika, zapisz jako fix.reg, dodaj do rejestru.
Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_USERS\.DEFAULT\Control Panel\Desktop]
"AutoEndTasks"="1"
"HungAppTimeout"="2000"
"WaitToKillAppTimeout"="5000"
oraz
Kod:
Windows Registry Editor Version 5.00
[HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop]
"AutoEndTasks"="1"
"HungAppTimeout"="2000"
"WaitToKillAppTimeout"="5000"
Ostatnio zmieniony 24 lip 2007, 21:22 przez MATchlesS, łącznie zmieniany 1 raz.
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]
Żeby mi się tak chciało, jak mi się nie chcę. :-]
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
PC: AMD Athlon 64 X2 5200+ | 4 GB RAM | GeForce 9600 (512 MB; EVGA) | 250 GB Seagate | Creative SBS 240 | LCD LG 17''
a czy napis o zamykaniu nie miga na przemian z napisem o instalowaniu aktualizacji? może masz automatyczne i akurat się teraz instalują
Kod: Zaznacz cały
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
Wole w rejestrze nie kombinować. Zeskanuje sobie dysk. Przed wyłączeniem kompa powyłączam też niektóre procesy.
Nie nie aktualizuje sięmad_prince pisze:a czy napis o zamykaniu nie miga na przemian z napisem o instalowaniu aktualizacji? może masz automatyczne i akurat się teraz instalują
Zawsze miałeś problem z wyłączeniem komputera czy od pewnego czasu?
Możesz spróbować:
1. Przeczyścić rejestr - TuneUp Utilities 2007 (zakładka Clean up & Repair -> TuneUp RegistryCleaner)
2. Zdefragmentować dyski - Defragmentator systemowy (START -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Defragmentator dysków) lub Diskeeper Pro
3. Sprawdzić dyski w poszukiwaniu błędów i naprawić ewentualne błędy (START -> Uruchom... -> wpisz cmd -> OK -> wpisz chkdsk x: /F, x to litera partycji)
Możesz spróbować:
1. Przeczyścić rejestr - TuneUp Utilities 2007 (zakładka Clean up & Repair -> TuneUp RegistryCleaner)
2. Zdefragmentować dyski - Defragmentator systemowy (START -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Defragmentator dysków) lub Diskeeper Pro
3. Sprawdzić dyski w poszukiwaniu błędów i naprawić ewentualne błędy (START -> Uruchom... -> wpisz cmd -> OK -> wpisz chkdsk x: /F, x to litera partycji)
Ostatnio zmieniony 25 lip 2007, 09:20 przez Piotrek_L, łącznie zmieniany 1 raz.
Intel Core 2 Duo E8400 (małpa) 3 GHZ, ASUS P5K/EPU, GIGABYTE GeForce 9600GT, 2x1GB RAM DDR2 PDP-PATRIOT, Seagate Barracuda 7200.11 320 GB SATA2, SoundBlaster Audigy 24-bit + Windows XP Home Edition SP3
Od pewnego czasu Spróbuję Twojej metody. Ale myślę, że pomoże, bo mam całkiem zaśmiecony systemPiotrek_L pisze:Zawsze miałeś problem z wyłączeniem komputera czy od pewnego czasu?
Najlepszy sposób na zaśmiecony dysk (tutaj mogę być posądzony o herezję i tego typu bluźniercze sprawy) jest format. Aha, nie jestem zwolennikiem formatyzmu - po prostu nie chce mi sie bawić w oczyszczanie dysku. Wale wszystkie pliki na jedną partycje, formatuje C i gra gitara
Formata robie raz na jakieś 3 miesiące. Ostatnim razem formatowałem partycję systemową jakiś miesiąc temu więc muszę zaczekać. Nie będe się za bardzo wysilał czyszczeniem dysku ale przeskanuje twardziela ew. zdefragmentujeAdamo pisze:Najlepszy sposób na zaśmiecony dysk (tutaj mogę być posądzony o herezję i tego typu bluźniercze sprawy) jest format. Aha, nie jestem zwolennikiem formatyzmu - po prostu nie chce mi sie bawić w oczyszczanie dysku. Wale wszystkie pliki na jedną partycje, formatuje C i gra gitara
Windows to jest naprawdę świetny, ciekawe czy viśtę(wio!) też trzeba formatować co jakiś czas, bo xp tak (minimum co 12 miesięcy)
Moim zdaniem ilość formatów zależy nie od systemu, tylko od Użytkownika - zależy czy ma się burdel na twardziel czy porządek - jak to drugie, to formatowanie dysku może być nam obce przez kilkanaście miesięcy...pan jUzek pisze:Windows to jest naprawdę świetny, ciekawe czy viśtę(wio!) też trzeba formatować co jakiś czas, bo xp tak (minimum co 12 miesięcy)
MATchlesS = MTS = Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości. :-]