Rozmowa na temat wiary, Kościoła, Boga
Kod: Zaznacz cały
PAMIETAJCIE ! - TO NIE BOG STWORZYL CZLOWIEKA A CZLOWIEK BOGA
Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj!
W tym dziale nie są zliczane posty!
PAMIETAJCIE ! - TO NIE BOG STWORZYL CZLOWIEKA A CZLOWIEK BOGA
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
Grecy? O.o Chodzisz na religię? Mi się wydaje, że hebrajczycy, ale mniejsza z tym...Capon pisze:Bogu nadali imię starożytni grecy (Jahwe)
Znów Grecy... Hebrajczycy z tego co wiem... i nie YHWH tylko JHWH i to nie ma polskiego tłumaczenia. Tego się nie tłumaczy i nie czyta, bo to imię Boga, więc trzeba szanować. Nie można również tworzyć imienia Jahwe, bo to już nie to, sam napisałeś, że Hebrajczycy nie używali samogłosek... Poza tym wszyscy szukamy imienia Boga, ale przecież je znamy. Bóg ma na imię Bóg po prostu. To też imię, tylko ludzie nie śmią sobie jego nadawaćCapon pisze:pentagram starożytnych greków od pradawnego imienia boga to "YHWH"
(na Polski "JTKJ")
niee! ja czytałem w takiej książce dla dzieci (chyba do religii) że bóg ma na imię "JA" , lub "JHWH", naukowcy badający starożytne języki wywnioskowali że słowo "JHWH" czyta się jako "JAHWE". Niektórzy nadal błędnie uważają że "JEHOWA" ale to już ich sprawa...bartekmp pisze:Bóg ma na imię Bóg po prostu
tak? a satanisci? oni stają się swoimi własnymi bogami, sami nimi są... tak uważają przynajmniej ;]bartekmp pisze:To też imię, tylko ludzie nie śmią sobie jego nadawać
o ty! za skomplikowane dla mnie...bartekmp pisze:istnieją elektrony, protony i neutrony. Dzięki Bogu powstały takie małe cząstki jak kwarki i inne bozony, które budują materię. Wszechświat powstał w 4 sekundy
Ale mi chodzi o imię. Widziałeś kogoś, kto nazywał się, np. Bóg Kowalski? O to mi chodzi. Że ludzie nie śmią się nazywać imieniem Boga.tak? a satanisci? oni stają się swoimi własnymi bogami, sami nimi są... tak uważają przynajmniej ;]
Po polsku Bóg ma na imię Bóg ...Chappy pisze:niee! ja czytałem w takiej książce dla dzieci (chyba do religii) że bóg ma na imię "JA" , lub "JHWH", naukowcy badający starożytne języki wywnioskowali że słowo "JHWH" czyta się jako "JAHWE". Niektórzy nadal błędnie uważają że "JEHOWA" ale to już ich sprawa...
Naucz się czytać ze zrozumieniem... Zeus to bożek, a Bóg to bóg. Zauważ różnicę w pisowni. Bóg to imię boga w chrześcijaństwie.nie! a czy zeus nie jest bogiem? no właśnie nasz Pan Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo, więc tak jak człowiek Bóg ma imię. "Jestem, który Jestem"... przeczytaj sobie ST
Moim zdaniem to jest nieprawda. Ja wierzę w to, że Bóg stworzył cały świat i wszystko co się w nim znajduje. Później gdy ludzie zaczęli w niego wierzyć i nie wiedzieli jak go nazwać to jakoś w nich wszedł i im podpowiedział. Wiem, że to może dziecinne ale ja wierzę w to, że nasz Bóg był pierwszy i wszystko co teraz nas otacza stworzył.rawicz pisze:PAMIETAJCIE ! - TO NIE BOG STWORZYL CZLOWIEKA A CZLOWIEK BOGA
Muzułmanie.mad_prince pisze:islamiści
To jest chrześcijańskie wytłumaczenie istoty Boga. To że ktoś inaczej myśli o Bogu, nie znaczy, że myśli źlemad_prince pisze:I jak to jest, że Bóg ma 3 osoby?
Nie Piotr, tylko Ireneusz, ewangelii było kiedyś ponad 30, ale w/w dostojnik kościelny wybrał te, które uznał za najbardziej wartościowe i wiarygodne. Wiele z tych 30 ewangelii zostało napisanych przez tzw. gnostyków, wczesnych chrześcijan, którzy nieraz spisywali je wg własnego uznania.Capon pisze:nasza biblia jest taka wybrakowana bo papież Piotr któryś tam ze średniowiecza wymazywał z biblii te fragmenty które uznawał ze herezję.
też. Ale ja mówiłem o Islamistach.bartekmp pisze:mad_prince napisał/a:
islamiści
Muzułmanie.
wg naszej wiary właśnie myśli źle.bartekmp pisze:To że ktoś inaczej myśli o Bogu, nie znaczy, że myśli źle
Wg mnie Bóg sam się stworzył. Może dziwne ale takie moje zdanie.mad_prince pisze:a skąd się wziął Bóg?
Bóg był od zawsze, więc nie musiał się tworzyć, ani nikt go nie stworzył. Ciężko pojąć, ale widać taka jest prawda. W każdym bądź razie po śmierci będzie dość długa wieczność na przemyślenia i będzie można zadać te pytania Bogu.a skąd się wziął Bóg?