Rozmowa na temat wiary, Kościoła, Boga

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

rawicz

Post autor: rawicz » 10 paź 2007, 18:58

Rozmowa na temat wiary, Kościoła, Boga

Kod: Zaznacz cały

PAMIETAJCIE  ! - TO NIE BOG STWORZYL CZLOWIEKA  A CZLOWIEK BOGA
[/size]co sądziecie o m zdaniu prawda czy fałsz
Ostatnio zmieniony 10 paź 2007, 20:26 przez rawicz, łącznie zmieniany 2 razy.

<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 10 paź 2007, 20:29

Re: Rozmowa na temat wiary, Kościoła, Boga

1. Skądś sie to wszystko musiało wziąć
2. Przyczynę powstania tego wszystkiego, co nas otacza ludzie nazwali Bogiem, Jahwe itd itp, aby wyjaśnić sobie rzeczy niezrozumiałe (czyli np. jak powstał człowiek) i aby w trudnych chwilach mieć sie do kogo zwróć i "nawrzucać" a tym samym sobie ulżyć (no bo kto inny, niż jakiś nieznany byt wysłuchałby z chęcią lamentów kogoś obcego?)

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Chappy

Post autor: Chappy » 15 lis 2007, 18:35

wierzę, po swojemu ;]

chodzę do kościoła, na spowiedź do komuni kiedy tego potrzebuje, modlę się i wierze...

rzadko uczestniczę w świętach ;]

grzech to dla mnie rzecz którą popełniłem i której teraz żałuje...

Bóg istnieje... nieważne w jakiej formie... każdy człowiek ma swojego boga, nawet jeśli w jego miejscu stawia samego siebie, albo inaczej go nazywa...
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 19 lis 2007, 18:10

Jest wiele niewytłumaczalnych religii i trudno to wszystko ogarnąć,
nawet naukowcy jeszcze nie znaleźli żadnych sprzeciwów tylko same teorie potwierdzające więc trudno powiedzieć czy coś jest prawdą czy nie.
Bogu nadali imię starożytni grecy (Jahwe)
Ale gdy bóg ujawnił się Mojżeszowi przedstawił się jako "Jestem ten który jestem".
Bóg nie mógł być nazywany od zawsze Jahwe bo Hebrajczycy(żydzi) posługiwali się tylko i wyłącznie samymi spółgłoskami.

pentagram starożytnych greków od pradawnego imienia boga to "YHWH"
(na Polski "JTKJ")

Według starego Testamentu Mojżesz rzucił swoją laskę przed kapłanów faraonów która zamieniła się w węża i ten wąż zjadł węże kapłanów.

Teolodzy wyjaśniają że w tej części ST chodzi o walkę dobra ze złem, gdzie nasza wiara jest mocniejsza i pokonuje wiarę Egipcjan.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2007, 18:11 przez Capon, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 19 lis 2007, 18:13

yy, a czy czasem starożytni Grecy nie wierzy w Zeusa, Atene i takie tam?
Ostatnio zmieniony 19 lis 2007, 18:14 przez mad_prince, łącznie zmieniany 1 raz.

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 19 lis 2007, 19:11

Capon pisze:Bogu nadali imię starożytni grecy (Jahwe)
Grecy? O.o Chodzisz na religię? Mi się wydaje, że hebrajczycy, ale mniejsza z tym...
Capon pisze:pentagram starożytnych greków od pradawnego imienia boga to "YHWH"
(na Polski "JTKJ")
Znów Grecy... Hebrajczycy z tego co wiem... i nie YHWH tylko JHWH i to nie ma polskiego tłumaczenia. Tego się nie tłumaczy i nie czyta, bo to imię Boga, więc trzeba szanować. Nie można również tworzyć imienia Jahwe, bo to już nie to, sam napisałeś, że Hebrajczycy nie używali samogłosek... Poza tym wszyscy szukamy imienia Boga, ale przecież je znamy. Bóg ma na imię Bóg po prostu. To też imię, tylko ludzie nie śmią sobie jego nadawać :P

Ja nie śmiem podważać prawdy o Bogu, skoro tyle rzeczy zrobił... Bóg jest dla mnie pierwszą osobą, którą najbardziej kocham, nie dlatego, że katolicyzm tak każe, ale że dzięki niemu mam rodziców, istnieją elektrony, protony i neutrony. Dzięki Bogu powstały takie małe cząstki jak kwarki i inne bozony, które budują materię. Wszechświat powstał w 4 sekundy. Dzięki takiemu krótkiemu okresowi w dziejach możemy po miliardach lat od tamtych zdarzeń pisać tu na forum i wymieniać się poglądami. Więc jeśli spojrzeć na to, że tak powiem "na chłopski rozum", to kto mógłby tyle wymyślić? Bo chyba nic samo się jeszcze nie wymyśliło. Coś podlega czemuś. Więc to moje zdanie.

PS. Kiedyś założyłem podobny temat, ale został usunięty. Miło mi, że możemy podyskutować na wysokim poziomie o ważnych sprawach.
Semper in altum
<<

Chappy

Post autor: Chappy » 19 lis 2007, 19:20

bartekmp pisze:Bóg ma na imię Bóg po prostu
niee! ja czytałem w takiej książce dla dzieci :D(chyba do religii) że bóg ma na imię "JA" , lub "JHWH", naukowcy badający starożytne języki wywnioskowali że słowo "JHWH" czyta się jako "JAHWE". Niektórzy nadal błędnie uważają że "JEHOWA" ale to już ich sprawa...

skąd ja tyle wiem :D
bartekmp pisze:To też imię, tylko ludzie nie śmią sobie jego nadawać
tak? a satanisci? oni stają się swoimi własnymi bogami, sami nimi są... tak uważają przynajmniej ;]
bartekmp pisze:istnieją elektrony, protony i neutrony. Dzięki Bogu powstały takie małe cząstki jak kwarki i inne bozony, które budują materię. Wszechświat powstał w 4 sekundy
o ty! za skomplikowane dla mnie...

Wierzę w jednego Boga, Trójcę Świętą, oczekuje zbawienia i życia wiecznego... ale nie wierze we wspólnotę zwaną Kościołem...
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 19 lis 2007, 19:25

tak? a satanisci? oni stają się swoimi własnymi bogami, sami nimi są... tak uważają przynajmniej ;]
Ale mi chodzi o imię. Widziałeś kogoś, kto nazywał się, np. Bóg Kowalski? O to mi chodzi. Że ludzie nie śmią się nazywać imieniem Boga.
Chappy pisze:niee! ja czytałem w takiej książce dla dzieci :D (chyba do religii) że bóg ma na imię "JA" , lub "JHWH", naukowcy badający starożytne języki wywnioskowali że słowo "JHWH" czyta się jako "JAHWE". Niektórzy nadal błędnie uważają że "JEHOWA" ale to już ich sprawa...
Po polsku Bóg ma na imię Bóg :P...
Semper in altum
<<

Chappy

Post autor: Chappy » 19 lis 2007, 19:32

nie! a czy zeus nie jest bogiem? no właśnie nasz Pan Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo, więc tak jak człowiek Bóg ma imię. "Jestem, który Jestem"... przeczytaj sobie ST
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 19 lis 2007, 19:46

nie! a czy zeus nie jest bogiem? no właśnie nasz Pan Bóg stworzył człowieka na swoje podobieństwo, więc tak jak człowiek Bóg ma imię. "Jestem, który Jestem"... przeczytaj sobie ST
Naucz się czytać ze zrozumieniem... Zeus to bożek, a Bóg to bóg. Zauważ różnicę w pisowni. Bóg to imię boga w chrześcijaństwie.
Semper in altum
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 19 lis 2007, 22:33

Zeus to Bóg wg. Starożytnych Greków, a bożek to podrzędni bogowie którzy prawie nic nie znaczą.
takich bożków jest wielu w religii chindusów.
Obrazek
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 20 lis 2007, 09:10

rawicz pisze:PAMIETAJCIE ! - TO NIE BOG STWORZYL CZLOWIEKA A CZLOWIEK BOGA
Moim zdaniem to jest nieprawda. Ja wierzę w to, że Bóg stworzył cały świat i wszystko co się w nim znajduje. Później gdy ludzie zaczęli w niego wierzyć i nie wiedzieli jak go nazwać to jakoś w nich wszedł i im podpowiedział. Wiem, że to może dziecinne ale ja wierzę w to, że nasz Bóg był pierwszy i wszystko co teraz nas otacza stworzył.

Bóg nie raz dawał nam do zrozumienia, że naprawdę istnieje. Tyle było cudów o których czytamy w Biblii. Ostatnio w wiadomościach był artykuł gdzie w górach gdzieś w Polsce w ognisku jakiś koleś zrobił zdjęcie płomieni i EWIDENTNIE był to Jan Paweł II, który kochał Boga ponad życie, któremu Bóg pomógł gdy został postrzelony. Dla mnie nie jest to żaden przypadek bo wierzę szczerze w Boga. Chodzę do Kościoła. Co prawdy czasami mi się nie chce ale później jak zacznę myśleć o naszym Ojcu to wiem, że nie idę się z nim spotkać nadaremno.

Matka Boska objawiła się nie raz. Czy to też ktoś sobie wymyślił?? NIE!! Szczera prawda. Bóg istnieje pod wieloma postaciami. Przemawiał do ludzi poprzez Jego Syna Jezusa Chrystusa, Maryję i Aniołów.

Tak jak mówił mad_prince, czasami żalimy się Bogu bo np. spotkało nas nieszczęście. Raz małe, raz duże. Ale to jemu zawdzięczamy, że w ogóle jesteśmy. O tym już czasami nie myślimy. Tylko jak coś nie idzie po naszej myśli to już ,,Boże, czemu mnie karzesz" itp. . A myślicie czasami o tym co dobrego Bóg zrobił dla nas?? Czasami się mówi że nie dostało się np. gałęzią w głowę i to nazywamy szczęściem. NIE!! To Bóg nas ochronił. To dzięki niemu teraz możemy pisać na tym forum bo jest człowiek, który stworzył komputer.

Dlatego starajmy się dziękować Bogu za wszystko co nas otacza.

Nie zastanawialiście się kiedyś nad powstaniem świata??

Niby naukowcy mówią, że był jakiś dupny wybuch i tak zaczął powstawać świat. I koniec kropka bo tak powiedział koleś z uniwersytetu. A nie zastanawialiście się nad tym skąd sie wziął ten wybuch?? Pewnie z jakieś materii. Dobra, ale skąd się wzięła ta materia?? Z czegoś tam innego... i tak można w nieskończoność. Ale ktoś to musiał na początku stworzyć. I to właśnie moim zdaniem jest Bóg.

Takie jest moje zdanie na temat mojej wiary, tej w którą wy wierzycie. Wszyscy wierzą w Boga na swoje sposoby. To jest mój sposób. Szanuje wasze poglądy na ten temat.
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 20 lis 2007, 09:21

zresztą na to co się kiedyś działo są dowody.
wykopane ewangelie i <font color=red><b>w ogóle</b></font>.
ale powstała teoria że Judasz nie zdradził Jezusa tylko Jezus go poprosił o to aby go wydał.
Ta teoria jest niemalże potwierdzona bo niedawno znaleziono "ewangelię według świętego Judasza".
My nic o tym nie wiedzieliśmy i nasza biblia jest taka wybrakowana bo papież Piotr któryś tam ze średniowiecza wymazywał z biblii te fragmenty które uznawał ze herezję.
Obrazek
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 20 lis 2007, 14:20

a skąd się wziął Bóg? I dlaczego to akurat my musimy mieć rację, a nie np. islamiści czy jakaś inna wiara? I jak to jest, że Bóg ma 3 osoby?

<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 20 lis 2007, 15:20

mad_prince pisze:islamiści
Muzułmanie.
mad_prince pisze:I jak to jest, że Bóg ma 3 osoby?
To jest chrześcijańskie wytłumaczenie istoty Boga. To że ktoś inaczej myśli o Bogu, nie znaczy, że myśli źle ;)
Semper in altum
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 20 lis 2007, 15:26

Capon pisze:nasza biblia jest taka wybrakowana bo papież Piotr któryś tam ze średniowiecza wymazywał z biblii te fragmenty które uznawał ze herezję.
Nie Piotr, tylko Ireneusz, ewangelii było kiedyś ponad 30, ale w/w dostojnik kościelny wybrał te, które uznał za najbardziej wartościowe i wiarygodne. Wiele z tych 30 ewangelii zostało napisanych przez tzw. gnostyków, wczesnych chrześcijan, którzy nieraz spisywali je wg własnego uznania.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 20 lis 2007, 15:27

bartekmp pisze:mad_prince napisał/a:
islamiści

Muzułmanie.
też. Ale ja mówiłem o Islamistach.
bartekmp pisze:To że ktoś inaczej myśli o Bogu, nie znaczy, że myśli źle
wg naszej wiary właśnie myśli źle.

<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 20 lis 2007, 16:35

mad_prince pisze:a skąd się wziął Bóg?
Wg mnie Bóg sam się stworzył. Może dziwne ale takie moje zdanie.

Co do innych religii to szanuję je. Nie mam nic do tych co nie wyznają tej wiary co ja. Oczywiście trochę dziwnie bym się przy nich czuł ale nie źle.
<<

Capon

Awatar użytkownika

Profesor Świata

Post autor: Capon » 20 lis 2007, 17:07

ale według Religii on był od zawsze.
prawda jest taka że każdy chrześcijanin wierzy na swój sposób.
ja znam takich np. co wierzą w boga i jednocześnie w reinkarnację, której nauka nie wyklucza i istnieje teoria że deżawi się bierze z poprzedniego życia i są to jakieś jakby wspomnienia.
Ostatnio zmieniony 20 lis 2007, 18:15 przez Capon, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Post autor: bartekmp » 20 lis 2007, 18:23

a skąd się wziął Bóg?
Bóg był od zawsze, więc nie musiał się tworzyć, ani nikt go nie stworzył. Ciężko pojąć, ale widać taka jest prawda. W każdym bądź razie po śmierci będzie dość długa wieczność na przemyślenia i będzie można zadać te pytania Bogu.
Semper in altum