Jezioro Śniardwy - zamraznięte ??

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj!
W tym dziale nie są zliczane posty!
Link do całego artykułu:Po dotarciu na miejsce, okazało się, że droga polna (dosyć wyjeżdżona) prowadziła wprost na jezioro i nim się obejrzałem, wjechałem na zamarznięte Śniardwy.
Kod: Zaznacz cały
http://sznik.jogger.pl/2006/02/11/bo-taki-mielismy-kaprys/
a nie prawda, bo do samego dna jezioro Ci nigdy nie zamarznie, bo przy samym dnie ma zawsze 4st. Celsjusza. Topnienie, wrzenie itp zależą również od ciśnienia, dlatego im wyżej, tym mniejsza temperatura wrzenia cieczy, np woda mogłaby wrzeć przy temp 40 st., przy odpowiednim zmniejszeniu ciśnienia (np przez wspięcie się na naprawdę wysoką górę. Niedowiarki niech się zapoznają z równaniem Clapeyrona (p*v=RT), bo o ile dobrze pamiętam, to z tego wynika, że p*v/T = const. chyba że źle pamiętamKocyk pisze:Nie ważne jaka głebokośc ma woda
wnioskuję, że możeDawniej łowiłem przepiękne okazy w zamarzniętych Śniardwach
Kod: Zaznacz cały
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
Całe nie zamarznie na pewno, musiałby być mróz kilkaset stopni i do tego długo się utrzymywać. W normalnych warunkach nie zamarznie na więcej niż kilkadziesiąt cm.szpon pisze:całe raczej nie zamarznie
Oooo chłopie nie na tej planecie. Tutaj najwyżej osiągniesz 0 bezwzględne, ale już nic poniżej.Iwan pisze:musiałby być mróz kilkaset stopni