Jezioro Śniardwy - zamraznięte ??

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 26 lis 2007, 07:57

Jezioro Śniardwy - zamraznięte ??

Witam, potrzebuje odpowiedzi w 100% dobrej. Czy Jezioro Śniardwy może zamarznąć :?:

<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 26 lis 2007, 10:06

Re: Jezioro Śniardwy - zamraznięte ??

Po tym cytacie widać że może:
Po dotarciu na miejsce, okazało się, że droga polna (dosyć wyjeżdżona) prowadziła wprost na jezioro i nim się obejrzałem, wjechałem na zamarznięte Śniardwy. :)
Link do całego artykułu:

Kod: Zaznacz cały

http://sznik.jogger.pl/2006/02/11/bo-taki-mielismy-kaprys/
Koleś by chyba bajek nie opowiadał.

PS. Jakbym dzisiaj do szkoły szedł to bym się spytał naszego najlepszego nauczyciela z Geografii xD. No ale nie poszłem. :P Jutro Ci napiszę bo jutro by wypadało iść. :) Ale ta wyżej informacja moim zdaniem jest prawdą. W końcu mo<font color=red><b>ż</b></font>e Bałtyckie przy brzegu też zamarza. To co dopiero jezioro. :)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2007, 16:54 przez Robertinho, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

Kocyk

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Kocyk » 26 lis 2007, 12:13

KAŻDaAwoda zamarza, wystarczy poniżej zera aby powierzchnia jeziora zamarzła, a przy ponad -10 to juz kilka metrów zamarznie. Nie ważne jaka głebokośc ma woda czy powierzchna wielkości, woda zawsze zamarznie przy odpowiedniej temperatzurze. Nawet wdzialem jak kiedyś byla zima z ponad -10 temperatura to jeziorko tak zamarzło że spokojnie maluchem jeździli :D
Intel Core duo E6550 (małpa) 2.33GHz | DDR2 Dual Channel 2 x 2 GB Geil Black Dragon | Asus 8800 GTS 320 MB | Creative Sound Blaster Audigy | Twardziel 520 GB | Asus P5LD2-SE

The gods made Heavy Metal and they saw that it was good
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 26 lis 2007, 12:59

Kocyk pisze:Nie ważne jaka głebokośc ma woda
a nie prawda, bo do samego dna jezioro Ci nigdy nie zamarznie, bo przy samym dnie ma zawsze 4st. Celsjusza. Topnienie, wrzenie itp zależą również od ciśnienia, dlatego im wyżej, tym mniejsza temperatura wrzenia cieczy, np woda mogłaby wrzeć przy temp 40 st., przy odpowiednim zmniejszeniu ciśnienia (np przez wspięcie się na naprawdę wysoką górę. Niedowiarki niech się zapoznają z równaniem Clapeyrona (p*v=RT), bo o ile dobrze pamiętam, to z tego wynika, że p*v/T = const. chyba że źle pamiętam :)

Ale tutaj pewnie chodzi o powierzchnię, więc opierając się na cytacie
Dawniej łowiłem przepiękne okazy w zamarzniętych Śniardwach
wnioskuję, że może ;)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2007, 13:03 przez mad_prince, łącznie zmieniany 1 raz.

Kod: Zaznacz cały

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 26 lis 2007, 14:54

Czyli z tego wynika, że jednak może zamarznąć :szok:
<<

Carlik

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Carlik » 26 lis 2007, 15:58

Jak dla mnie zamarznąć może tylko powierzchnia wody . Głębiej woda już nie zamarznie , bo na jakiś tam głębokościach woda ma stałą temp. 4 * C (mad_prince już to stwierdził , a ja tylko powtórzyłem) : ]
Gigabyte GA-M720-US3,AMD Athlon II 245 2.9 3.534 1.4V,4GB Kingmax 800 811,WD Caviar 3200AAKS,Samsung F1 750GB,PALIT GF9600GT 512MB,X360 Arcade Falcon, PSP2004 5.00 m33-6.
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 26 lis 2007, 16:39

Może zamarznąć. Jak głęboko to zależy od tego jaki mróz. Ale jutro dam odpowiedź na 100%. Spytam się Pana Janusza, on jako nauczyciel musi mi dać odpowiedź albo podać źródło gdzie ją znajdę ;)
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 26 lis 2007, 18:36

Jedni mówią, że całe może zamarznąć, drudzy, że całe raczej nie zamarznie. To już sam nie wiem :P
<<

Iwan

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: Iwan » 26 lis 2007, 19:19

szpon pisze:całe raczej nie zamarznie
Całe nie zamarznie na pewno, musiałby być mróz kilkaset stopni i do tego długo się utrzymywać. W normalnych warunkach nie zamarznie na więcej niż kilkadziesiąt cm.
Ale tak jak mówiłem, jutro dam pewną odpowiedź. (O ile Pan Janusz mi jej udzieli ;) )
<<

bartekmp

Awatar użytkownika

Mega Hiper Ultra Prof. Świata

Post autor: bartekmp » 26 lis 2007, 19:29

Iwan pisze:musiałby być mróz kilkaset stopni
Oooo chłopie nie na tej planecie. Tutaj najwyżej osiągniesz 0 bezwzględne, ale już nic poniżej.

Tak poza tym, to Śniardwy zamarznie, jeśli będą odpowiednie warunki. O lie wiem, to to jezioro słodkowodne, czyli zamarza poniżej 0 st. C. Jeśli mróz utrzyma się kilka dni, to w końcu jezioro całe zamarznie, no ale nie tak od razu ;) Chyba, żebyś wodę ciekłym helem/wodorem/tlenem/azotem polewał, to szybciej by zamarzło. Ale wątpię, żeby kogoś tutaj było stać na odpowiednią ilość ciekłego helu, albo nawet azotu ;)

Więc, w skrócie, odpowiedź brzmi TAK!
Semper in altum
<<

Robertinho

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Robertinho » 27 lis 2007, 15:05

Spytałem się naszego Pana z geografii. :) Odpowiedział, że może ale:

-jeżeli by miało zamarznąć całe to musi potrzymać taki dość trochę mróz trochę czasu by zamarzło.

-jeżeli by miało zamarznąć przy brzegach, w zatokach itp. to zamarza to tak co roku.

Powiedział także ciekawostkę, że Polacy byli Mistrzami Świata kiedyś w jeździe skuterami po lodzie. Taki sport gdzie skutery były wyposażone w takie płozy i się ścigało po lodzie. :) Teraz już chyba nie są ale od niedawna byli.

Czyli odpowiedź sprawdzona. Tak jak wyżej podane: Jezioro Śniardwy może zamarznąć.
<<

szpon

Awatar użytkownika

Topic author

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 27 lis 2007, 15:45

Bardzo wam dziękuję, i że chciało wam się pytać nauczycieli :padam:
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Administrator

Post autor: Maciek » 2 gru 2007, 14:52

Przecież po wojnie ludzie jeździli bryczkami po lodzie przez caaaaaałe mo<font color=red><b>ż</b></font>e Bałtyckie do Szwecji/Norwegii :] Jedno wielkie lodowisko do jezdzenia na lyzwach :)
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"