Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim na pokładzie
Nie w to sie powinni babrać. Ale wiadomo jak to jest. Niestety.
Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj!
W tym dziale nie są zliczane posty!
Źródło:Rząd Brazylii ogłosił trzydniową oficjalną żałobę z powodu tragicznej śmierci prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, jego małżonki Marii oraz polskich liderów politycznych i wojskowych.
Kod: Zaznacz cały
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7756580,Trzydniowa_zaloba_z_powodu_tragedii_pod_Smolenskiem.html
Źródło:Gruzja: Micheil Saakaszwili poinformował, że 11 kwietnia w Gruzji będzie dniem żałoby.
Litwa: Andrius Kubilius poinformował, że w niedzielę 11 kwietnia rząd Litwy ogłosi termin żałoby narodowej.
Mecz Real Madryt – FC Barcelona został uczczony minutą ciszy. Piłkarze obu klubów w geście solidarności z narodem polskim oraz bramkarzem Realu Madryt Jerzym Dudkiem zagrają w czarnych żałobnych opaskach
Artur Siódmiak, Michał Jurecki, Tomasz Tłuczyński, Karol Bielecki, Grzegorz Tkaczyk, Sławomir Szmal oraz Krzysztof i Marcin Lijewscy uczcili pamięć ofiar zakładając czarne wstążki na spotkania rozegrane w ćwierćfinale Pucharu Niemiec w piłce ręcznej. Przed spotkaniami pamięć ofiar uczczono minutą ciszy.
Arsen Kasabijew wystąpił na Mistrzostwach Europy w podnoszeniu ciężarów w Mińsku w czarnej koszulce. Zdobyty w kategorii 94 kg złoty medal zadedykował ofiarom tragedii.
Robert Kubica zrezygnował z rajdu Citta di Forli.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_polskiego_samolotu_prezydenckiego_pod_Smoleńskiem
Tak zginął prezydent i WSZYSCY dowódcy sił zbrojnych mojego kraju. Więc nie ma się czego dziwić.mad_prince pisze:Mnie tylko zaskakuje, że nagle wszyscy tak naszych polityków z Prezydentem na czele pokochali.
jeśli dla Ciebie nie jest dziwne, że ktoś, kto wcześniej się wyśmiewał z naszego Prezydenta, mówił że jest mały, głupi itd., a teraz nagle daje na naszej klasie jakieś czarne kokardki i znicze z podobizną Prezydenta i podpisem w stylu "wielkim człowiekiem był" to dla mnie to jest dziwne i się dziwię. Ja nigdy za Prezydentem nie przepadałem i takich cyrków nie robię. Rozumiem ogrom tragedii, że to cios dla Polskiej administracji, że to ważni ludzie. Rozumiem powód żałoby, zachowania organizacji Państwowych, mediów, sportowców. Polskę niewątpliwie spotkała ogromna tragedia, to nie ulega wątpliwości, ale odwalanie takiego cyrku na portalach społecznościowych to dla mnie zniewaga. Pamiętacie śmierć Jana Pawła II? Też wszyscy jakieś kokardki wstawiali w profile, media mówiły o pokoleniu JPII, no istne szaleństwo, a teraz? Pokolenie JPII zamieniło się na pokolenie JP100%.Maciek pisze:Tak zginął prezydent i WSZYSCY dowódcy sił zbrojnych mojego kraju. Więc nie ma się czego dziwić.
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
Hm, w kraju tak, ale dla mediów - nie. Dla mediów lepszą pożywką jest to, że zginęło kilku dowódców wojskowych, prezydent kraju, czy chociażby czołowi politycy jednej z najważniejszych partii kraju, niż stewardessa czy funkcjonariusze BOR-u. No ale niestety.mad_prince pisze:Ponoć w naszym kraju wszyscy są równi....
Może to i lepiej? Przynajmniej mogą w spokoju obchodzić żałobę. Po cichu, bez rozgłosu, który jest teraz nadawany tej katastrofie. A wyobrażasz sobie np. córkę Krzysztofa Putry, która gdzie nie spojrzy widzi informację, że jej ojciec nie żyje? To nie jest przyjemne na pewno.mad_prince pisze:A jak się czują rodziny obsługi samolotu? Wszyscy najpierw mówią o Prezydencie, potem dodają posłów, generałów itp, a o obsłudze praktycznie nikt nic nie mówi
Też osobiście z poglądami i stylem bycia OSOBY Lecha Kaczyńskiego się nie zgadzałem, ale zawsze szanuje i będę szanował URZĄD/stanowisko, które ON zajmował. Pomimo też tego, że na niego NIE głosowałem i nigdy bym nie zagłosował, wiem że został on prezydentem wszystkich polaków, i tych którzy na niego nie głosowali i tych którym nie chciało się nawet ruszyć du.py na wybory i postawić głupiego X na liście wyborczej przy którymkolwiek kandydacie.Prezydentem nie przepadałem i takich cyrków nie robię.
O właśnie. Jako człowieka nikt nie musi go szanować, ale jako prezydenta (urząd, symbol narodowy) każdy powinien. Brak poszanowania dla urzędu prezydenta można nazwać brakiem patriotyzmu.ale zawsze szanuje i będę szanował URZĄD/stanowisko, które ON zajmował.
No tyle że akurat zdjęcia i śledzie są wypełnione po brzegi tym SPAM'em, bo to akurat nie jest patriotyzm, tylko SPAM, moda, że wszyscy tak robią to oni też, ich to nie interesuje czy umarł, czy nie, czy im smutno, czy wesoło, chcą być jak inni, wrzucają zdjęcie, świeczkę na śledziku i koniec, nic to nie daje. Czyste kopiuj wklej.Yogi pisze:Co do tych współczuć na pokaz (NK i inne), to dla mnie to jest trochę dziwne. Ludzie, którzy zazwyczaj nie interesowali się polityką, wystawiają zdjęcia, po to by pokazać jak to oni wielce ubolewają. [...]
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=51163
a czy ja gdzieś napisałem, że go nie szanowałem? Opisałem tylko sytuację na portalach społecznościowych, która jest dla mnie śmieszna. I z tego co widać, nie tylko dla mnie, więc nie wiem, skąd wniosek, że go nie szanuję/szanowałem?maciek pisze: ale zawsze szanuje i będę szanował URZĄD/stanowisko, które ON zajmował
http://wiadomosci.onet.pl/2154740,11,para_prezydencka_spocznie_na_wawelu__obok_pilsudskiego,item.html
Przepraszam, może jestem ślepy, ale poza tym, że piastował swój urząd zwyczajnie, bez żadnych spektakularnych i hiperważnych dla Polski sukcesów, i nie ujmując nic panu prezydentowi, ja nie widzę nic, co mogłoby go kwalifikować do tego, aby pochować go na Wawelu, w miejscu gdzie spoczywa tylu wybitnych Polaków. No, chyba że dziś aby mieć miejsce pochówku w Krypcie Wawelskiej, wystarczy zginąć w katastrofie samolotu. A to już myślę równa się pewnego rodzaju degradacji Wawelu.onet.pl pisze:Kard. Stanisław Dziwisz powiedział, że "najbardziej godnym miejscem jest Wawel, aby tam spoczął razem z tymi, którzy zasłużyli się dla naszej ojczyzny, w ten sposób społeczeństwa chciało zapisać wybitnych bohaterów naszych czasów".
Problem w tym, że to żadna zasługa. Dam sobie rękę uciąć, że gdyby zginął sam, to nie byłoby nawet mowy o tym, by pochować go na Wawelu. Bo w tym momencie ta tragedia, tych kilkudziesięciu osób jest wykorzystywana, by "wepchnąć" prezydenta na Wawel. A to jest niedopuszczalne. Pochówek na Powązkach, jest moim zdaniem właściwym miejscem dla Lecha Kaczyńskiego z żoną.mad_prince pisze:Jedyna jego zasługa, która by go wyróżniała to to, że zginął razem z większością "elity" Polskiej
http://wiadomosci.onet.pl/2155204,12,strzaly_tuz_po_katastrofie_samolotu,item.html