Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim na pokładzie

Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj! ;)
W tym dziale nie są zliczane posty!

<<

szalmar

Post autor: szalmar » 10 kwie 2010, 22:57

Re: Rozbił się samolot z Lechem Kaczyńskim na pokładzie

Tak , tak... teraz obwinia po kolei jakiegoś Michaiła, potem Kowalskiego, potem pilotów, wieże, sprzęt, samolot, mechanika, wiatr, los, klątwe i kij wie co jeszcze...
:mur:
Nie w to sie powinni babrać. Ale wiadomo jak to jest. Niestety.

<<

Rafal560

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Rafal560 » 10 kwie 2010, 23:30

Trochę informacji, które zaciekawią każdego:
Rząd Brazylii ogłosił trzydniową oficjalną żałobę z powodu tragicznej śmierci prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego, jego małżonki Marii oraz polskich liderów politycznych i wojskowych.
Źródło:

Kod: Zaznacz cały

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,7756580,Trzydniowa_zaloba_z_powodu_tragedii_pod_Smolenskiem.html
Gruzja: Micheil Saakaszwili poinformował, że 11 kwietnia w Gruzji będzie dniem żałoby.
Litwa: Andrius Kubilius poinformował, że w niedzielę 11 kwietnia rząd Litwy ogłosi termin żałoby narodowej.

Mecz Real Madryt – FC Barcelona został uczczony minutą ciszy. Piłkarze obu klubów w geście solidarności z narodem polskim oraz bramkarzem Realu Madryt Jerzym Dudkiem zagrają w czarnych żałobnych opaskach

Artur Siódmiak, Michał Jurecki, Tomasz Tłuczyński, Karol Bielecki, Grzegorz Tkaczyk, Sławomir Szmal oraz Krzysztof i Marcin Lijewscy uczcili pamięć ofiar zakładając czarne wstążki na spotkania rozegrane w ćwierćfinale Pucharu Niemiec w piłce ręcznej. Przed spotkaniami pamięć ofiar uczczono minutą ciszy.

Arsen Kasabijew wystąpił na Mistrzostwach Europy w podnoszeniu ciężarów w Mińsku w czarnej koszulce. Zdobyty w kategorii 94 kg złoty medal zadedykował ofiarom tragedii.

Robert Kubica zrezygnował z rajdu Citta di Forli.
Źródło:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_polskiego_samolotu_prezydenckiego_pod_Smoleńskiem
<<

Horhend

Awatar użytkownika

VIP

Post autor: Horhend » 10 kwie 2010, 23:32

Smutek i tragedia... Tylu ludzi w mgnieniu oka zginęło...
Takie sytuacje obrazują nam jak kruche jest nasze życie.
Stary, młody, biedny czy bogaty - nie ma znaczenia!
Śmierć nie wybiera i nikt nie zna dnia i godziny!

Bardziej niż Ja przeżywa tę tragedię moja Mama, gdyż okazało się,
że na pokładzie samolotu TU-154 znajdował się proboszcz mojej parafii...

Świeć Panie nad ich duszami. Niech spoczywają w spokoju...
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 11 kwie 2010, 00:26

mad_prince pisze:Mnie tylko zaskakuje, że nagle wszyscy tak naszych polityków z Prezydentem na czele pokochali.
Tak zginął prezydent i WSZYSCY dowódcy sił zbrojnych mojego kraju. Więc nie ma się czego dziwić.

Wg świadków i wieży kontrolnej podobno samolot podchodził do lądowania kilkukrotnie. Podobno kontroler lotniska odradzał pilotowi lądowania w takich warunkach pogodowych, jednocześnie zalecając lądowanie na dwóch innych lotniskach, mimo tego pilot kilkukrotnie próbował lądować na lotnisku (prawdopodobnie aż 3-4 razy). Podobno wcześniej na lotnisku miał lądować jakiś duży transportowy samolot rosyjski, jednak jego pilot nie próbował nawet lądować w takich warunkach i poleciał na inne lotnisko. Więc prawdopodobnie był to błąd pilota/ów.
Quidquid latine dictum sit, altum videtur
Obrazek
Gdy nie masz argumentów w dyskusji, napisz: "o gustach się nie dyskutuje"
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 11 kwie 2010, 07:45

Maciek pisze:Tak zginął prezydent i WSZYSCY dowódcy sił zbrojnych mojego kraju. Więc nie ma się czego dziwić.
jeśli dla Ciebie nie jest dziwne, że ktoś, kto wcześniej się wyśmiewał z naszego Prezydenta, mówił że jest mały, głupi itd., a teraz nagle daje na naszej klasie jakieś czarne kokardki i znicze z podobizną Prezydenta i podpisem w stylu "wielkim człowiekiem był" to dla mnie to jest dziwne i się dziwię. Ja nigdy za Prezydentem nie przepadałem i takich cyrków nie robię. Rozumiem ogrom tragedii, że to cios dla Polskiej administracji, że to ważni ludzie. Rozumiem powód żałoby, zachowania organizacji Państwowych, mediów, sportowców. Polskę niewątpliwie spotkała ogromna tragedia, to nie ulega wątpliwości, ale odwalanie takiego cyrku na portalach społecznościowych to dla mnie zniewaga. Pamiętacie śmierć Jana Pawła II? Też wszyscy jakieś kokardki wstawiali w profile, media mówiły o pokoleniu JPII, no istne szaleństwo, a teraz? Pokolenie JPII zamieniło się na pokolenie JP100%.

A jak się czują rodziny obsługi samolotu? Wszyscy najpierw mówią o Prezydencie, potem dodają posłów, generałów itp, a o obsłudze praktycznie nikt nic nie mówi, a oni przecież też tam zginęli, też byli Polakami, też służyli krajowi. Początkowo nawet nie brano ich na listę ofiar podając liczbę ofiar jako ilość pasażerów (chyba 88, nie wiem, bo to ciągle zmieniali), potem sobie ktoś przypomniał, że przecież była jeszcze obsługa i teraz podają 96, aczkolwiek z reguły słyszę teraz "88 ofiar + 8 ofiar z załogi". Czemu tych 8 osób jest odstawionych na bok? ich śmierć była jakaś inna? Zasłużyli na nią? Bo nie byli "elitą"?. Ponoć w naszym kraju wszyscy są równi....

<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
"ignorancja częściej jest przyczyną pewności siebie niż wiedza" - Darwin
<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 11 kwie 2010, 11:04

mad_prince pisze:Ponoć w naszym kraju wszyscy są równi....
Hm, w kraju tak, ale dla mediów - nie. Dla mediów lepszą pożywką jest to, że zginęło kilku dowódców wojskowych, prezydent kraju, czy chociażby czołowi politycy jednej z najważniejszych partii kraju, niż stewardessa czy funkcjonariusze BOR-u. No ale niestety.
mad_prince pisze:A jak się czują rodziny obsługi samolotu? Wszyscy najpierw mówią o Prezydencie, potem dodają posłów, generałów itp, a o obsłudze praktycznie nikt nic nie mówi
Może to i lepiej? Przynajmniej mogą w spokoju obchodzić żałobę. Po cichu, bez rozgłosu, który jest teraz nadawany tej katastrofie. A wyobrażasz sobie np. córkę Krzysztofa Putry, która gdzie nie spojrzy widzi informację, że jej ojciec nie żyje? To nie jest przyjemne na pewno.

A co do NK i innych portali społecznościowych, to od wczorajszego ranka się nie loguje, bo domyślam się co się tam dzieje.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2010, 11:42 przez Ignac, łącznie zmieniany 1 raz.
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 11 kwie 2010, 11:14

Dzisiaj o 12:00 będzie dwuminutowa cisza!

Niech spoczywają w pokoju! Nie ważne czy głosowałem na niego, czy nie. Nie ważne czy go lubiłem, czy też nie. Prawda jest taka, że to prezydent mojego kochanego kraju i należy okazać szacunek, który im się gorąco należy.
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 11 kwie 2010, 13:32

Ciężkim kosztem Polska jest w mediach na całym świecie, miło jest zobaczyć Polskę na BBC, CNN, Euronews czy DW-TV, choć szkoda, że w takim nie miłym temacie.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 11 kwie 2010, 14:08

Prezydentem nie przepadałem i takich cyrków nie robię.
Też osobiście z poglądami i stylem bycia OSOBY Lecha Kaczyńskiego się nie zgadzałem, ale zawsze szanuje i będę szanował URZĄD/stanowisko, które ON zajmował. Pomimo też tego, że na niego NIE głosowałem i nigdy bym nie zagłosował, wiem że został on prezydentem wszystkich polaków, i tych którzy na niego nie głosowali i tych którym nie chciało się nawet ruszyć du.py na wybory i postawić głupiego X na liście wyborczej przy którymkolwiek kandydacie.

Ok. godz. 14:00 trumna ze zwłokami prezydenta ma być już w Warszawie i zostanie przetransportowana do pałacu prezydenckiego. Nie wiem czy już zidentyfikowano zwłoki Marii Kaczyńskiej.
Obrazek
<<

Yogi

Średnio zaawansowany

Post autor: Yogi » 11 kwie 2010, 14:26

ale zawsze szanuje i będę szanował URZĄD/stanowisko, które ON zajmował.
O właśnie. Jako człowieka nikt nie musi go szanować, ale jako prezydenta (urząd, symbol narodowy) każdy powinien. Brak poszanowania dla urzędu prezydenta można nazwać brakiem patriotyzmu.

Co do tych współczuć na pokaz (NK i inne), to dla mnie to jest trochę dziwne. Ludzie, którzy zazwyczaj nie interesowali się polityką, wystawiają zdjęcia, po to by pokazać jak to oni wielce ubolewają. Ok - każdy ma prawo manifestować żałobe w taki sposób jaki chce, bo w końcu jest to tragedia narodowa, ale trafia mnie to, że robią to ludzie, którzy za życia nie szanowali go. Dla mnie to zwykła hipokryzja. Dlaczego tego nie mogą zrobić anonimowo? Moim zdaniem, pokazanie odżałowania dla prezydenta incognito jest dużo cenniejsze, niż wystawienie jakiegoś zdjęcia na NK.
Bardziej rozumiem te komentarze na onecie z wyrazami ubolewania niż wrzucanie zdjęć na portale społecznościowe.
<<

Ant

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: Ant » 11 kwie 2010, 15:41

Yogi pisze:Co do tych współczuć na pokaz (NK i inne), to dla mnie to jest trochę dziwne. Ludzie, którzy zazwyczaj nie interesowali się polityką, wystawiają zdjęcia, po to by pokazać jak to oni wielce ubolewają. [...]
No tyle że akurat zdjęcia i śledzie są wypełnione po brzegi tym SPAM'em, bo to akurat nie jest patriotyzm, tylko SPAM, moda, że wszyscy tak robią to oni też, ich to nie interesuje czy umarł, czy nie, czy im smutno, czy wesoło, chcą być jak inni, wrzucają zdjęcie, świeczkę na śledziku i koniec, nic to nie daje. Czyste kopiuj wklej.
Jakby te zdjęcia i wpisy się chociaż różniły...
NK nie należy brać tak na serio, będzie EURO to zobaczycie że zdjęcia i wpisy znów się zaśmiecą z powodu "okazji" do bycia "na topie".
Czy Twittery i Facebooki też wyglądają tak samo? :mur:
Że też ludzie mają czas by takie żeczy robić, ale cóż, lepsze to niż co dzień wysyłać swoje zdjęcie (to już w ogóle nie kumam jak można codziennie wysyłać swoje zdjęcie, nie wystarczy jedno i finito?)

PS. Patrzcie na to:

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=51163
<<

szpon

Awatar użytkownika

Mega Prof. Świata

Post autor: szpon » 11 kwie 2010, 19:40

W TVN Monika Olejnik rozmawiała z Jerzym Dudkiem niecałą godzinę temu.

Monika Olejnik: w Realu Madryt jesteś jedynym polakiem, dlatego dzięki tobie na stadionie dowiedzieli się o tej tragedii, była minuta ciszy i grali z czarnymi wstążkami.
Dudek: no, to nie tylko dzięki mnie, ale również dzięki pani i innym dziennikarzom.

Mogłem troszkę poprzekręcać, ale mniej więcej tak o było. Akurat wtedy byłem w łazience i nie słyszałem dokładnie, chciałbym posłuchać całości dobrze tej rozmowy. Mógłby ktoś zapodać link, z góry dziękuję.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 11 kwie 2010, 19:48

maciek pisze: ale zawsze szanuje i będę szanował URZĄD/stanowisko, które ON zajmował
a czy ja gdzieś napisałem, że go nie szanowałem? Opisałem tylko sytuację na portalach społecznościowych, która jest dla mnie śmieszna. I z tego co widać, nie tylko dla mnie, więc nie wiem, skąd wniosek, że go nie szanuję/szanowałem?

<<

welll1

Awatar użytkownika

Ekspert

Post autor: welll1 » 12 kwie 2010, 10:15

mad_prince
Maciek napisał że on szanuje dany urząd, a nie że Ty nie szanujesz.
Co do tragedii to trochę męczy mnie fakt, że gdzie nie jestem to o tym słyszę. W TV praktycznie bez przerwy, w radiu średnio co 30 minut no i w każdej gazecie, nie mówiąc już o portalach w necie. Rozumiem, że żałoba, tragedia i czas zmian w Polsce nadchodzi ale wydaje mi się zbędnym przekazywanie dokładnie tych samych informacji przez cały dzień. Dobrze, że mało oglądam TV i słucham radia bo tylko Animal Planet i Discovery nie poruszyły chyba tego tematu w weekend.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 12 kwie 2010, 13:27

Dlatego ja dziękuję, że jest tv puls, dzięki której mogłem obejrzeć wieczorem coś innego, niż buzie polityków w czarnych barwach.

<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 13 kwie 2010, 19:53

http://wiadomosci.onet.pl/2154740,11,para_prezydencka_spocznie_na_wawelu__obok_pilsudskiego,item.html
Sam nie wiem, czy coś głupszego dało się jeszcze wymyślić. Nie miałem złego zdania o prezydencie, nie życzyłem mu absolutnie takiego końca, ale to już jest zdecydowanie przesada. Jak można porównywać "bohaterstwo" Lecha Kaczyńskiego, do bohaterstwa Józefa Piłsudskiego? Z całym szacunkiem dla pana prezydenta, ale robienie z niego "bohatera naszych czasów" i stwierdzanie, że "zmarł jak bohater" to jakaś kpina.
onet.pl pisze:Kard. Stanisław Dziwisz powiedział, że "najbardziej godnym miejscem jest Wawel, aby tam spoczął razem z tymi, którzy zasłużyli się dla naszej ojczyzny, w ten sposób społeczeństwa chciało zapisać wybitnych bohaterów naszych czasów".
Przepraszam, może jestem ślepy, ale poza tym, że piastował swój urząd zwyczajnie, bez żadnych spektakularnych i hiperważnych dla Polski sukcesów, i nie ujmując nic panu prezydentowi, ja nie widzę nic, co mogłoby go kwalifikować do tego, aby pochować go na Wawelu, w miejscu gdzie spoczywa tylu wybitnych Polaków. No, chyba że dziś aby mieć miejsce pochówku w Krypcie Wawelskiej, wystarczy zginąć w katastrofie samolotu. A to już myślę równa się pewnego rodzaju degradacji Wawelu.
<<

mad_prince

Awatar użytkownika

Moderator

Post autor: mad_prince » 13 kwie 2010, 20:06

mówiłem już, że cyrk z tego robią. Jedyna jego zasługa, która by go wyróżniała to to, że zginął razem z większością "elity" Polskiej. A co powiecie na to, że na uroczystości pogrzebowe zostanie przeznaczone 24mln pln? z czego prawie 4 mln na odszkodowania dla rodzin ofiar. Pragnę zauważyć, że ludzie Ci zarabiali grubą kasę, więc na pewno coś odłożyli. Poza tym czemu obcy ludzie mają dostawać z naszych podatków po 40 tys, skoro pogrzeby chyba zorganizuje państwo (20 mln na samą parę prezydencką to chyba za dużo).

<<

Ignac

Awatar użytkownika

Wysoko zaawansowany

Post autor: Ignac » 13 kwie 2010, 20:36

mad_prince pisze:Jedyna jego zasługa, która by go wyróżniała to to, że zginął razem z większością "elity" Polskiej
Problem w tym, że to żadna zasługa. Dam sobie rękę uciąć, że gdyby zginął sam, to nie byłoby nawet mowy o tym, by pochować go na Wawelu. Bo w tym momencie ta tragedia, tych kilkudziesięciu osób jest wykorzystywana, by "wepchnąć" prezydenta na Wawel. A to jest niedopuszczalne. Pochówek na Powązkach, jest moim zdaniem właściwym miejscem dla Lecha Kaczyńskiego z żoną.
<<

SWAT

Awatar użytkownika

Profesor

Post autor: SWAT » 14 kwie 2010, 20:29

Do sieci wyciekł filmik, na którym anonimowy operator nagrał samolot zaraz po wypadku na którym słychać syrenę, a zaraz potem cztery "strzały" czy też "eksplozje".
Pożywka dla fanów teorii spiskowych.

http://wiadomosci.onet.pl/2155204,12,strzaly_tuz_po_katastrofie_samolotu,item.html
Po prostu być, iść tam gdzie masz iść.
Po prostu być, urzeczywistniać sny.
Po prostu być, żyć tak jak chcesz żyć.
Po prostu być, po prostu być.
<<

Maciek

Awatar użytkownika

Topic author

Administrator

Post autor: Maciek » 15 kwie 2010, 09:56

Eksplodująca amunicja funkcjonariuszy BOR w bardzo wysokiej temperaturze, o ile oczywiście to są "wystrzały". Dlatego też takich de.bili milicja rosyjska stamtąd przeganiała, żeby nie mieć kolejnej ofiary. Swoją drogą milicja powinna zastrzelić takiego de.bila (to zawsze jeden mniej), który biegnie na miejsce tragedii tylko po to, żeby nagrywać swoim nędznym telefonem komórkowym tanią sensację w postaci rozszarpanych i spalonych zwłok ofiar.... a później to wrzuca na "YouTuba".
Obrazek