Czy po zaszyfrowaniu dysku, policja nadal może się czepiać?
Ok, ale co by było gdyby zabezpieczyło się cały dysk twardy programem TrueCrypt.
Kod: Zaznacz cały
http://www.truecrypt.org/
Jak to leci
Pogaduchy na każdy temat. Siadaj, gadaj i opowiadaj!
W tym dziale nie są zliczane posty!
http://www.truecrypt.org/
O tym samym pomyślałem, ale postanowiłem nie wspominać o nakazie, bo skoro weszli to logiczne, że mają.welll1 pisze:Zapomniałeś Fisher o tym, że jak już są w domu to znaczy, że mają nakaz No chyba, że sam ich wpuszczasz.
<a> Co właściwie znaczy słowo Ubuntu?
<b> W starym afrykańskim narzeczu: "nie umiem zainstalować Debiana"
To zależy czy jesteś podejrzany. Jeżeli jesteś podejrzany to możesz ZAWSZE odmówić składania zeznań i wyjaśnien, które obciążylyby Ciebie w jakikolwiek sposób. Czyli policja wtedy może Cie jedynie prosić o udostępnienie hasła, a Ty mozesz im zrobic tą przyjemnośc i im je podac lub wypiąć się na nich i nic Ci z tego powodu nie zrobią, bo masz takie prawo.szpon pisze:ale czy mogą żądać, abyśmy usunęli to zaszyfrowanie, bo jeśli nie to będziemy mieć poważniejsze kłopoty?
Akurat tego nie byłbym pewien Ale jestem pewien, że nasza policja nie posiada takiej łatwej metody na deszyfrowanie algorytmów zawartych w TrueCrypcieszpon pisze:nawet FBI może nie odszyfrować naszych plików
Ale bzdury - bez nakazu nie mogą ci "wpaść do domu z psem" i zrobić ci przeszukania. Chyba że ładnie Cię poproszą i Ty sam zgodzisz się na przeszukanie domu, ale przecież nie musisz i masz takie prawo im odmówić.welll1 pisze:i wpadną Ci do domu z psem który szczeka na Twoją zamkniętą szafę
1. Za dużo filmów się naoglądałes. Wystarczy zapisanie kilkukrotne dysku 0,1 i już dane są bezpowrotnie wykasowane (i żaden magik ich juz nie odzyska, nawet Chuck Norris).silne pole elektromagnetyczne do niszczenia dysków bo to jedyny sprawdzony sposób na takie coś
Sam o tym wspomniałeśMaciek pisze:Akurat tego nie byłbym pewien
http://www.portal24h.pl/nowosci-na-vortalu/truecrypt-nawet-fbi-nie-odszyfruje-twoich-plikow-1798.html
Hmm, a ja myślałem, że właśnie na odwrót . Jeśli nie jestem podejrzany to niby dlaczego mają żądać ode mnie hasła i dlaczego ja muszę się wtedy zgodzić. No przecież nie jestem podejrzany, więc spokojnie nie mogę odmówić podania hasła bez obawy, że podciągną mnie pod jakiś paragraf? Dziwne to, według mnie takie coś powinno być wtedy kiedy jestem podejrzany.Maciek pisze:Jeżeli jesteś podejrzany to możesz ZAWSZE odmówić składania zeznań i wyjaśnien, które obciążylyby Ciebie w jakikolwiek sposób. Czyli policja wtedy może Cie jedynie prosić o udostępnienie hasła, a Ty mozesz im zrobic tą przyjemnośc i im je podac lub wypiąć się na nich i nic Ci z tego powodu nie zrobią, bo masz takie prawo.
Jeżeli natomiast nie jesteś podejrzany to wtedy policja może żądać podania tego hasła i wtedy musisz je podać lub zostaniesz pociągniety m.in. pod paragraf utrudniania pracy policji.
No wtedy bym rozważał. Czy większą karę poniósłbym jeśli podciągnęli by mnie pod ten paragraf, czy jeśli znaleźli by nielegalne dane na moim dysku.Maciek pisze:Musiałbys skalkulować co Ci sie będzie wtedy bardziej "opłacało"
A Ty się na to nabrałeś. Widać udał mi się krzykliwy tytuł i przyciąga uwagę.szpon pisze:Sam o tym wspomniałeś
W przeciwnym razie celowo utrudniasz śledztwo. Ale już o tym napisałem i nie przeczytałeś tego ze zrozumieniem. Dlaczego ty uczciwy obywatelu chcesz utrudniać śledztwo policji jeżeli nie masz nic złego na sumieniu?szpon pisze:Jeśli nie jestem podejrzany to niby dlaczego mają żądać ode mnie hasła i dlaczego ja muszę się wtedy zgodzić.
A czy w pierwszym swoim poście wspomniałeś coś o nakazie? Poźniej dopiero po poście Fishera się zreflektowałeś, że chyba ot tak policja nie może zrobic ci przeszukania.welll1 pisze:A gdzie ja napisałem, że bez nakazu to zrobią?
Rozporządzenie? Co to jest "rozporządzenie"?welll1 pisze:Jak nie oni to sąd może wydać odpowiednie rozporządzenie.
Tygodniawelll1 pisze:Poza tym odmówić składania zeznań możesz aż do tygodnia czasu
welll1 pisze:Nie rozumiecie jednej rzeczy oni wpadają gdy mają spora pewność
Gdy maja sporą pewność w postaci logów np. że udostępniasz osobom trzecim nielegalne oprogramowanie i mają nakaz, to nie mogą tak sobie do Ciebie przyjść i zrobić przeszukanie?welll1 pisze:Tak o sobie nie przyjadą za to, że pobierasz mp3 bądź gry.
Nie nabrałbym się, gdyby ten news napisał ktoś tam inny. Ale ty Maciek jesteś bardzo mądrym człowiekiem i zawsze publikowałeś tylko rzetelne informacje, te prawdziwe. Powtarzałeś wielokrotnie, że dziennikarze zawsze robią sensację, nie mówią prawdy, że tak robią, aby mieć oglądalność. To samo z innymi stronami np. gazeta.pl, również najeżdżałeś na dobreprogramy.plMaciek pisze:A Ty się na to nabrałeś. Widać udał mi się krzykliwy tytuł i przyciąga uwagę.
Po zajęciach nt. szyfrowania danych śmiem wątpić, żeby służby USA nie posiadały możliwości odszyfrowywania najpopularniejszych algorytmów szyfrujących dostępnych publicznie. Jednak te informacje są oczywiście tajne i zwykli śmiertelnicy mogą tylko gdybać.szpon pisze:Tam również jasno broniłeś, że nawet FBI nie odszyfruje.